Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

Nem szabad letérnünk arról az útról, amire 2010-ben ráléptünk

2018. április 5. 4:01
Porga Gyula polgármester szerint az elmúlt nyolc év kiemelkedően sikeres időszakot jelentett Veszprémnek, amelyet jól fémjeleznek fejlesztéseink. Úgy véli, a jövőben ezt az utat kell folytatni, amiért a térség országgyűlési képviselője is sokat tehet, ha valóban láttatja a helyi érdekeket.

- A Haszon magazin Veszprémet választotta a legélhetőbb vidéki városnak, kiemelve folyamatos fejlődését. Önerőből, illetve az uniós támogatásokkal mennyire lett volna képes megvalósítani a fejlesztéseket az önkormányzat a kormány adósságkonszolidációja nélkül?

- A felhalmozódott adósságok átvállalásával óriási szabadságot kaptak az önkormányzatok, hiszen a legnagyobb bilincs az önkormányzat testén az, amikor nem tud önállóan dönteni a saját költségvetéséről, mert a bevételek egy része hiteltörlesztésre megy el. Veszprémben ebből a szempontból az Aréna bónuszt jelentett, melynek hiteltörlesztését szintén átvállalta az állam.

2010 után egy kiszámítható, tervezhető rendszer alakult ki: pontosan látjuk, milyen bevételekkel számolhatunk és milyen feladatokat kell ellátnunk.

A sikereink alapját tehát nemcsak az erős helyi gazdaság adja, hanem az is, hogy az önkormányzat olyan bevétellel rendelkezik, amelyből tud fejleszteni: a városüzemeltetést gondosabban tudjuk végezni, jut gazdaságélénkítésre, útfejlesztésre, a sport infrastruktúra és a szórakozás biztosítására, kulturális fesztiválok támogatására.

- Veszprém és a térség szempontjából melyek voltak Ön szerint az elmúlt nyolc év legmeghatározóbb fejlesztései lokálisan és országosan?

- Tudni kell, hogy az uniós források esetében mindig vannak indikátorok, amelyeknek meg kell felelni. A jelenlegi ciklusban összesen 11,4 milliárd forint jut Veszprémnek, ez közlekedés- és közterület fejlesztést, gazdaságfejlesztést és energiahatékonysági pályázatokat tartalmaz, a beruházásokat pedig folyamatosan hajtjuk végre.

A Modern Városok Program pedig egy példa nélküli lehetőséget nyújt Veszprémnek: nem valamilyen feltételrendszernek kell megfelelnünk, hanem arról tárgyalhattunk a kormánnyal, mire van szüksége Veszprémnek. Ez azért fontos, mert ha Veszprém fejlődik, a térség is fejlődik: bár a program itt valósul meg, összességében a város és a környéken élők mindennapjait is jelentős mértékben javítja.

- Beszéljünk még egy kicsit az eddigi fejlesztésekről. Milyenek a visszajelzések?

- Nemcsak abban kell jónak lennünk, hogy megfelelő célokat fogalmazzunk meg, hanem abban is, hogy azokat jó minőségben tudjuk végrehajtani. Ha megnézzük a nagyobb beavatkozásokat, legyen az a Séd-völgy rehabilitációja vagy a Hangvilla felépítése, ezek valóban olyan minőségben készültek el, amelyek példát is mutathatnak, és amelyekre országosan is felkapták az emberek a fejüket: díjakat nyertek, folyóiratok, magazinok foglalkoznak velük, mind építészeti, mind használati szempontból. Ez fontos, hiszen nem az a sikeres beruházás, ami rendkívül attraktív, hanem amit használnak. Jó látni, hogy a polgárok belakták a megújult a belvárost, nagyon népszerű a Hangvilla, az Agóra, a Séd-völgyben pedig négy-öt vállalkozás is megtelepedett.

A Séd-völgy országos szinten is sikerre tett szertA Séd-völgy országos szinten is sikerre tett szert

- Ha már itt tartunk, nem mehetünk el az útfejlesztések mellett sem.

- Ez mindig gondot jelent, mert a rendszerváltás után nagyon sok olyan feladata volt az önkormányzatnak, amelyekkel nem neki kellett volna foglalkoznia, és emiatt nagyon kevés forrás jutott beruházásokra. Emiatt most 10-15 éves lemaradást kell behoznunk, ami lassú folyamat. Ezért is döntöttünk úgy három éve, hogy a gépjárműadó teljes bevételét az utak felújítására fordítjuk.

- Említette a vállalkozások megtelepedését a Séd-völgy rehabilitációja kapcsán. A nagy cégek beruházásainak – például a Penny Market új logisztikai központjának létrejötte, a Maxon Motors és a Valeo bővítése – mennyire voltak előfeltételei a városi fejlesztések?

- A kettő mindig szorosan összefonódik. A cégek nagy része munkaerőhiánnyal küzd, ezért egyáltalán nem mindegy számukra, milyen városban kell munkaerőt teremteniük. Veszprém alapvetően vonzó miliővel rendelkezik, a helyiek nem szívesen költöznek el, sőt, egyre többen választanak bennünket lakóhelyükként. Közös érdekünk, hogy Veszprém és térsége hosszú távon erős legyen, hiszen a gazdasági társaságoknak is akkor lesz utánpótlásuk. Ugyanakkor a város erőssége nemcsak a gyártásban mutatkozik meg, hanem a Pannon Egyetem révén a magasan képzett, kutatás-fejlesztésben jártas munkaerőben is, ami nagyon jól érzékelhető a nagy cégeknél.

A gazdasági sikerek is mutatják a fejlődéstA gazdasági sikerek is mutatják a fejlődést

- Azért is kérdeztem, mert ebben az irányban is elindultak lépések a munkába állás másik feltétele, a lakhatás révén. Hol tartanak ennek az eredményei?

- Szerencsére a piac is visszaigazolja, hogy Veszprém erős és dinamikus város: egyre többen szeretnének ideköltözni, rengetegen élnek a CSOK nyújtotta kedvezménnyel, az elkövetkező két-három esztendőben pedig közel 600 lakással bővül a város, ami a merev lakáspiac dinamizálódását is elősegítheti.

- Végül beszéljünk a Modern Városok Programról. Mit lehet tudni a tervekről?

- Öt pilléren nyugszik a program. A munkaerőhiányra reagálva és a szakképzés minőségi fejlesztését megcélozva jön létre a Szakipark, ahol a tanulók a kornak megfelelő gépek mellett, szakemberektől tanulhatnak, így végzés utánkönnyen elhelyezkedhetnek. Létrehozunk az Aranyos-völgyben egy tudásparkot is, ami részben a startupokat segíti, részben pedig az itt végzett kutatás-fejlesztés révén új innovációkat ad a helyi vállalkozásoknak.

Elengedhetetlen a város kulturális infrastruktúrájának további fejlesztése is. Várhatóan év végén elindíthatjuk a közbeszerzést a Petőfi Színház rekonstrukciójára, emellett a Csermák Zeneiskola belső felújítása is megvalósul, a vendégéjszakák növelése érdekében pedig fontos, hogy évről évre meg tudjon újulni az állatkert is, amely 400 ezres látogatószámával a turizmus bázisa.

Heteken belül elkezdődhet az új uszoda építéseHeteken belül elkezdődhet az új uszoda építése

Jelenleg nagyon leromlott állapotban vannak a sportlétesítményeink – ezeket három pillér mentén szeretnénk erősíteni: az egyik az utánpótlás infrastruktúrájának erősítése, a másik az élsporté, a harmadik pedig a szabadidő sportoké. Mindegyik beruházás szolgálni fogja mindhárom pillért. Ennek zászlóshajója az uszoda megépítése, ahol hamarosan megtörténik az alapkőletétel, április végén – május elején pedig elkezdődhet a beruházás. Ugyanilyen fontos a jégcsarnok létrejötte és a stadion felújítása is, ahol a jelenlegi csapatok mellett a küzdősportot végzőknek is helyet biztosítunk, valamint egy futófolyosót is kialakítunk az atlétáknak, illetve egy dobó centrummal gazdagodik az épület.

A program része a belváros tehermentesítése is: a közlekedésmérnökök szerint 1/3-dal fogja csökkenti a belváros forgalmát a Jutasi utat a Dózsavárossal összekötő Aranyos-völgyi híd megépítése, amelynek már elkezdődtek a munkálatai. Szintén tervezés alatt áll a Veszprém Aréna zsákparkolójának kinyitása a 8-as és 82-es utak felé. Ezen felül bővül a kerékpár-úthálózat is: Szabadságpusztát bekötve Alsóörs-Felsőörs, Márkó-Bánd és Zirc irányába épül új kerékpárút.

Már zajlanak a belváros tehermentesítésének előkészületeiMár zajlanak a belváros tehermentesítésének előkészületei

- Egy nagyon jelentős, 75 milliárdos csomagról van szó. Nem mehetünk el a kérdés mellett: az április 8-ai választások eredményei miképpen befolyásolhatják a terveket?

- Mindenki láthatja otthon a saját költségvetésében, hogy 2010 óta sokkal könnyebb az élet, a háztartások, a családok évről évre szorgalommal, tehetséggel előre tudtak lépni – akárcsak a városok.

Veszprém életében az elmúlt nyolc év kiemelkedően sikeres volt az önkormányzat számára. Azt gondolom, nem szabad letérnünk arról az útról, amire 2010-ben ráléptünk, és megakasztani ezt a folyamatot. Én azon dolgozom, hogy az eddigi úton tudjunk továbbhaladni.

- Ezt várja el a körzet országgyűlési képviselőjétől is?

- A politika csapatjáték, ahol ki tudjuk egészíteni egymást. Különböző szerepek jutnak a polgármesternek és az országgyűlési képviselőnek, de az fontos, hogy a város jövőjéről hasonlóképpen gondolkodjanak. A mögöttünk hagyott három év is ezt támasztja alá, és Veszprémnek olyan képviselőre van szüksége, aki a választókerületben és a parlamentben is látható. Kész Zoltán 2015-ben megkapta a bizalmat a választópolgároktól, de nem tudott élni ezzel a bizalommal. Úgy nem is lehet kivívni az emberek megbecsülését, ha valaki a választási győzelem után három évre eltűnik, majd a választások előtt pár héttel telerakja a várost a plakátjaival. Közösséget nem lehet Facebookon csinálni, a virtuális valóság nem pótolja a valódi jelenlétet és cselekvést. Azt gondolom, ezen a területen mindenképpen változásra van szükség.

Ovádi Péter frakcióvezetőként eddig is nagyon sokat tett a választókerületért, és bízom benne, hogy megkapja a választópolgároktól a bizalmat, hogy tovább tudjunk menni az úton. Olyan képviselőre van szükség, aki ténylegesen elérhető, képviseli a veszprémi érdekeket az országgyűlésben, és ha kell, kiharcol bizonyos beruházásokat, fejlesztéseket. Bízom a veszprémiek bölcsességében, hogy látják, mi az a munka, amit Kész képviselő úr végzett, és remélem, méltányolják, hogy mi mennyi mindent végeztünk az elmúlt években.

Bertalan Melinda
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. tegnap 11:55 Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. 2024. május 1. 21:09 Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Haszkovó Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Az Építők kövénél emlékeztek meg azokra a munkásokra, akik a 20. század második felében több ütemben felépítették a Jutasi úti lakótelepet, vagy ahogyan a helyiek emlegetik, a Haszkovót. Az ünnepségen elhangzott: a ma élő fiatal generáció tagjainak is meg kell ismernie, hogy kik voltak azok, akik egykor otthonaiknak az alapjait lerakták. tegnap 16:07 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.