2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika névnap

Az élet él és élni akar

A rákos megbetegedések elleni küzdelemre hívták fel a figyelmet a Fagyöngy Egyesület tagjai kedden a Séd-völgyben a nemzeti rákellenes nap alkalmából.

Magyarországon 1993 óta minden év április 10-én tartjuk a nemzeti rákellenes napot. Az esemény apropóját dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár születésnapja adja, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, ezzel a hazai rákkutatás úttörőjévé vált.

Némedi Lajos, Lángné Janni MargitNémedi Lajos, Lángné Janni Margit

Azóta eltelt 116 év, az orvostudomány rengeteget fejlődött, és egyre többen gyógyulnak meg a betegségből, de sajnos nem elegen – fogalmazott Lángné Janni Margit, a Fagyöngy Egyesület elnöke. Éppen ezért a nap legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára és a személyes felelősségre egészségünk iránt. „Tegyünk meg mindent magunkért és szeretteinkért, és éljünk a lehetőségekkel.”

Lángné elmondta, az ügy érdekében 2015-ben országos találkozót rendeztek az emlőbetegeknek: akkor az önkormányzattal közösen két fát ültettek el a Kolostorok és Kertekben. Ezek a fák hivatottak szimbolizálni, hogy érdemes küzdeni, hiszen újra kihajtanak és megerősödnek, nőnek tovább, ahogy mi, egykori érintettek is tesszük, megyünk tovább az életben. Ady szavait idézve: „Az élet él és élni akar”. – hangsúlyozta az elnök. A fák elé tavaly egy-egy emléktáblát is elhelyeztek az emlékezés és a remény jegyében, hogy így is emlékezhessünk eltávozott társainkra, az együtt megélt örömökre, és újra és újra reményt nyerhessenek a betegek a gyógyuláshoz.

A megemlékezésen részt vett Némedi Lajos alpolgármester is, aki az önkormányzat szerepvállalásával kapcsolatban arról beszélt, a rákbetegek teljes gyógyulása érdekében rendkívül fontos az összefogás és a segítség. Az orvostudomány ma már egyre nagyobb áttöréseket ér el, folyamatosan fejlődik, önmagában azonban a fizikai gyógyulás nem elég, a teljes felépüléshez a léleknek is rendbe kell jönnie, és ehhez elengedhetetlen a család, a barátok, a szeretteink támogatása. Úgy véli, az emlékezés és a remény fái erőt adhatnak mindenkinek, ugyanakkor a legfontosabb természetesen a megelőzés.

A beszédek után a résztvevők az emlékezés virágainak elhelyezésével rótták le tiszteletüket a betegek előtt a fáknál és a Jezsuita templomban elhelyezett Mária szobornál.

A megemlékezésen Rábai Zsanett Horváth István Tornyot raktam című versét szavalta el.

A világon évente több mint 14 millió embernél diagnosztizálnak rákot (ez a szám 2025-re elérheti a 19 milliót is), s több mint 8 millióan halnak meg rákbetegségben. Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák tehető felelőssé az összes haláleset háromnegyedéért az Európai Unió 2017-es egészségügyi országprofilja szerint. A rákos megbetegedések számtalan típusának kialakulását nem lehet megakadályozni preventív eszközökkel – a megbetegedés esélye persze csökkenthető az egészséges életmóddal –, a rendszeres szűrésnek és a korai felismerésnek viszont rendkívül fontos a szerepe a gyógyulás szempontjából. Az Európai Rákellenes Kódex is az egyes rákbetegségek korai felismerését és kezelését célzó, rendelkezésünkre álló szűrővizsgálatokon való részvételre buzdít évek óta, hiszen a betegség kezelése általában annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot. (Piac&Profit)