Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy jó hír: Kristály tiszta a Balaton vize / És egy rossz: nincs pénz kutatásra

2008. május 2. 14:47
Kiváló a Balaton vízminősége, és ezt meg is kell őriznünk, - mondta Bíró Péter a Tihanyi Limnológiai Kutatóintézet igazgatója. Évről évre fogy a kutatásra szánt pénz. A minisztériumi forrás tavaly teljesen elapadt.

Szemen szedett hazugságnak, rémhírnek nevezte Bíró Péter, azokat a médiában is gyakran megjelenő állításokat, miszerint rossz lenne a Balaton vízminősége. Az igazgató úgy fogalmazott, nem érti mi a célja azoknak, akik ilyenkor tavasszal, hirtelen „érteni kezdenek a Balatonhoz”. A professzor beetetésnek nevezte, amikor olyan információk kapnak szárnyra, hogy mérgező vagy habzik a tó vize. Az akadémikus kijelentette, egyedül az számít hiteles és korrekt tájékoztatásnak a vízminőségről, ami a Tihanyi Kutatóintézettől származik. A valóság pedig, hogy kiváló a vízminőség, akár inni is lehet a Balatonból, - tette hozzá.

Ami a kutatásokat illeti, ezen a téren már nem túl optimista Bíró. Elmondta, hogy évről évre kevesebb a forrás. Míg a kilencvenes évek közepén a Balatoni Limnológiai Kutató Intézet a Miniszterelnöki Hivatal által létrehozott 120 millió forintos pénzügyi alapból finanszírozta a tó vizének és élővilágának kutatását, addig a célra 2006-ban már csak 20 millió forint állami támogatást kaptak a területfejlesztési tárcától. A tavalyi évben ez a keret is teljesen kiapadt. Tulajdonképpen két éve egy fillér sincs a tó tudományos kutatására.

Füssy Angéla
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.