2019. október 16. // Gál névnap

Pennától a csapóig

2018. május 16. 4:00
Webes céggel kezdte, aztán váltott: irodalomra és könyvkiadásra. Zsiga Henrik azonban nem arról ismert, hogy egy területnél leragadna – most épp a filmezésbe vágta bele a fejszéjét egy csapat hozzá hasonlóan lelkes társsal.

„A próza- és a forgatókönyvírás valamelyest határtudományok, így egyszerűen belecsöppentem a filmes világba. Teljesen autodidakta módon vágtam bele, és távol állok attól, hogy profinak valljam magam: egyelőre főleg a filmezés kreatív részében, a finanszírozás biztosításában segédkezem, azaz produceri feladatokat látok el” – meséli Zsiga Henrik.

Zsiga Henrik / Fotó: Kovács Bálint Zsiga Henrik / Fotó: Kovács Bálint

Az író társaival együtt még az év elején hozott létre egy filmstúdiót, a Winner Demon Filmset, amellyel különböző társadalmi ihletettségű, társadalmi témákat feszegető filmeket készítenek. A stáb első, tesztüzemben készült alkotása, az Eszmélet című kisfilm pedig olyan jól sikerült, hogy a Trés Court nemzetközi rövidfilmfesztivál egyedüli magyar versenyzőként beválogatta a döntőjébe, így a filmet világszerte 78 helyen vetítik, köztük Magyarországon is, június 13-án, 18:30-tól, a Francia Intézetben.

Film és írás kapcsolata rögvest itt tetten érhető: a forgatókönyvet Zsiga Henrik budapesti íróiskolájának, a Magyar Íróképzőnek egy korábbi hallgatója, Tápai Gergely készítette, illetve ő felelt a rendezésért is – a fiatal szerző egyébként korábban Rudolf Péterrel, Voith Ágival és Reviczky Gáborral is forgathatott.

Fotók: Zsiga Henrik - Jótett c. film forgatásaFotók: Zsiga Henrik - Jótett c. film forgatása

Azóta a csapat már leforgatta második rövidfilmjét is (főként fővárosiakkal, de a jövőben szeretnének veszprémieket is bevonni a munkákba): a Jótett című alkotásban a stáb azt szerette volna megmutatni, hogyan erőszakolja rá magát a közösségi média a mindennapjainkra. “A történet egy hajléktalan férfi és egy jól szituált nő pillanatokban mérhető találkozását villantja fel. Önbecsülésről, közösségi médiáról, átalakult értékrendről elmélkedünk a műben” – foglalja össze a film hátterét Henrik, hozzátéve, olyan jól sikerült a hajléktalant alakító színész castingja és elmaszkírozása, hogy a forgatás helyszínén, a budapesti Vásárcsarnok mellett dolgozó munkások azt hitték, valódi érintettről van szó, és egy kis pénzzel próbálták kisegíteni.

Bár utóbbi film utómunkálatai még zajlanak – várhatóan június második felére készül el – a stáb szeretné, ha a Jótett is eljuthatna aztán fesztiválokra és minél több helyen szerepelhetne.

Ha ügyesen csinálják, akár hasonlóan szép sikereket érhetnek el, mint a veszprémi gyökerű Szeretföld, amely tavalyi díszbemutatója óta több elismerést is begyűjtött már. Előbbi munkához hasonlóan a Winner Demon csapata is elsősorban szerelemből, odaadással készíti alkotásait, és a későbbiekben ugyancsak gondolkodnak közösségi finanszírozásban.

„Filmes szakmához mérten rendkívül alacsony költségvetéssel dolgozunk, pár cég és magánszemélyek voltak a mecénásaink, azon kívül önerőből oldottunk meg mindent. De nyilván szándékunkban áll a jövőben egyre feljebb törni, és egyre komolyabb tőkét bevonni. Szeretnénk a Filmalaphoz is pályázni – a rendezőnknek volt is már sikeres pályázata –, illetve közösségi finanszírozással létrehozni alkotásokat. Januárban díjat nyert egy novellám, a Nyolcvan krajcár, azt például kifejezetten közösségi finanszírozással valósítanánk meg” – mondja Henrik.

Emellett különböző szponzori csomagokat is kidolgoznak, ahol a felajánlók a támogatásért cserébe például forgatókönyvírást tanulhatnak.

A stúdiónak ugyanis van még egy küldetése: Henrik szeretné, ha a jövőben az Íróképző tanítványait is becsatornázhatnák az alkotói gárdába. „Többen is vannak, akik érdeklődnek a forgatókönyvírás iránt, a képi látásmódot pedig egyébként is fontosnak tartom az írásban: kifejezetten jót tesz egy prózaírónak, ha filmes szemmel is tud gondolkodni” – véli. Ennek érdekében az írói kurzusokon igyekeznek támpontokat adni a forgatókönyvíráshoz, júliusban pedig egy kétnapos írótábort rendeznek Székesfehérvár mellett, ahova egy forgatóstábot is meghívtak. „Akit érdekel a film világa, itt kicsit elmélyedhet benne: beállhatnak statisztának, scripternek, és megfigyelhetik, hogyan zajlik a forgatás, és a későbbiekben akár a munka kreatív részében is részt vehetnek az ügyesebbek.”

Ha valakit érdekel a lehetőség, itt és itt olvashat róla bővebben, a stáb munkássága pedig itt követhető nyomon.

Jótett stáblista
Producer: Tóth Tibor Jr., Zsiga Henrik; Rendező: Tápai Gergely; Operatőr/Fényelés: Szabó Gábor; Rendezőasszisztens: Bíró Gina; Másodasszisztens: Herrmann Attila; Kamera asszisztens: Kerhut Bálint; Másodasszisztens (csapó): Krisztics Villő; Hangmérnök/Vágó: Endrédi Richárd; Scripter: Homoky Hanna; Smink/Maszk: Vörös Daniella; Werk: Tóth Máté; PA: Laskay Attila, Vasi Sándor; Catering: Mocsári Dóra; Színészek - lány: Virga Tímea; Hajléktalan: Kovács József

Bertalan Melinda

További cikkek

Jótékonysági hangverseny a református templom gyülekezeti terméhez
Jótékonysági hangverseny a református templom gyülekezeti terméhez
Veszprém Város Vegyeskara a Kálvin János parki református templom új terme javára rendez jótékonysági hangversenyt október 30-án a Hangvillában.
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Nemcsak a természet, de a kulturális élet is egyre több színét mutatja meg az egyébként is pezsgő kínálatból. Szombat délután nyílt kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban, Kincsek utak mentén - Takácsi címmel.
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Tudom, ez a cím enyhén szólva is hatásvadász. De talán megbocsájtják nekem ebben az esetben, hiszen a veszprémi Design Hét keretében, az EKF-et koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával létrejött Az arc, a medence, két torony és egy rom című szabadtéri kiállítás lényege éppen az, hogy kizökkentsen a megszokott (építészeti) sémákból, beindítsa a fantáziánkat és játékra hívjon.
Kezdjünk el lecsendesedni!
Kezdjünk el lecsendesedni!
Beköszöntött az ősz, és miközben az egész természet lenyugvásra int, a vakációkról hazatérve mi általában ilyenkor kezdjük el megint ezerrel taposni a mókuskereket. Pedig régóta halljuk, nagy szükségünk lenne a csendre, a lassításra. A jubileumi, 10. alkalommal jelentkező Csendnapok a Művészetek Háza Veszprém és az ITTMOST Egyesület szervezésében ismét remek alkalom erre.
Lépcsőről lépcsőre, de mindig magasabbra
Lépcsőről lépcsőre, de mindig magasabbra
Saját magát kísérletező embernek tartja, miközben magánéletében és a munkában is stabilitásra és nyugalomra törekszik. Egy ezeréves várost menedzsel a XXI. század kihívásai közt közel egy évtizede. Porga Gyulával, a lépcsők városának, Veszprémnek a polgármesterével beszélgettünk.
2019. október 16. // Gál névnap