2019. március 19., kedd
József névnap

Jelentős forgalmirend-változások a dupla körforgalom építése miatt

A belvárosi kettős körforgalom építése második szakaszába érkezett, ami újabb és nagyobb volumenű forgalmi változást von maga után, melyre június 11-től számíthatnak a városlakók és a Veszprémbe érkezők.

Brányi Mária alpolgármester a péntek reggeli sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy bár a város lakói kezdik megszokni a körforgalom-építés miatti változásokat, de az újabb stádiumba érkezve még nagyobb türelemre és toleranciára lesz szükségük a veszprémieknek és a városba érkezőknek.

„Nekünk, Veszprémben élőknek az egyetlen feladatunk segíteni a kivitelezőket azzal, hogy türelmesek vagyunk és betartjuk a forgalmi rend változásainak szabályait. Ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a munkálatok minél hamarabb befejeződjenek” – emelte ki az alpolgármester.

Nagy László, a konzorcium főépítésvezetője elmondta, hogy az építő munkálatok második szakaszában,

június 11-től drasztikus forgalmi változásokra lehet számítani a belvárosban.

A forgalmi rend változtatásait már június 10. vasárnap délután bevezetik azzal a céllal, hogy a városban közlekedők ismerkedjenek az új forgalmi renddel, és ne hétfőn reggel szembesüljenek a változtatásokkal. A legfontosabb, hogy a járművek és a gyalogosok számára is megszűnik a jelzőlámpás forgalomirányítás.

Ebben az ütemben a közlekedés a Brusznyai Árpád utca – Mindszenty József utca és a Mártírok útja - Kórház utca közötti szakaszon nem lehetséges, a munkaterület kiterjedése a két útszakasz közötti közlekedési felületet teljes mértékben elfoglalja. A Bajcsy-Zsilinszky utca illetve a Mártírok útja vége lezárásra kerül. A Brusznyai – Mindszenty utca forgalmi iránya csak az egyesen történő közlekedést biztosítja, a Mártírok útjára történő kihajtás nem lesz lehetséges.

A forgalomkorlátozás utáni közlekedési rend:Munkaterület - piros, Közúti közlekedés - zöld, Gyalogos közlekedés - zöldes barnaA forgalomkorlátozás utáni közlekedési rend:Munkaterület - piros, Közúti közlekedés - zöld, Gyalogos közlekedés - zöldes barna

A Kórház utca csak a Mártírok útja felé jobbra kisívben történő kanyarodással marad használható. A McDonalds megközelítése is csak a Kórház utca felől engedélyezett.

A Mártírok úti forgalmirend-változás részeként a Vitéz utca forgalmi iránya megfordul, a Mártírok útja felől a Bajcsy-Zsilinszky utca felé lehet haladni. A várható forgalom nagysága miatt a Vitéz utcában annak teljes hosszában megállási tilalom kerül bevezetésre.

A gyalogos közlekedés is jelentős mértékben módosul. A jelenleg meglévő két gyalogátkelőhely közül csak

a McDonald’s - OTP közötti gyalogátkelőhely marad használatban, a másik átkelőhely megszűnik.

Mivel a közúti jelzőlámpák elbontásra kerülnek, a gyalogos átkelőhely környezetében fokozott figyelemmel kell a gépjárművezetőknek haladni. A gyalogosan közlekedőknek a Brusznyai - Mindszenty utca keresztezésére másik lehetőséget a körforgalom mellett lévő aluljáró biztosítja. Az építés második szakaszának első hetében rendőrök is segítségükre lesznek a gyalogosoknak, ennek ellenére is a város és az építkezés vezetői a gyalogosoknak az aluljáró használatát javasolják.

A módosított forgalmi rend szerinti közlekedés a különböző irányokba az alábbiak szerint javasolt:

  • Jutasi út illetve Budapest út irányából a Füredi út felé az Almádi út (Észak-déli összekötő) úton keresztül lehet eljutni.
  • Óvári Ferenc utca illetve Óváros tér irányából a Füredi út felé a Megyeház tér- Egyetem utca- Stadion utca útvonalon célszerű haladni.
  • Tapolcai út irányából a városközpontba a külső illetve a belső elkerül – Almádi út (észak - déli összekötő) útvonalon célszerű haladni.
  • Füredi út irányából városközpontba a külső illetve a belső elkerül – Almádi út (észak - déli összekötő) útvonalon célszerű haladni.

A terelő útvonal jelzésére különböző helyeken, a belső elkerülő utak csomópontjaiban, valamint a Tapolcai - a Füredi útnál terelőtáblák kerülnek elhelyezésre. Az Almádi út minden csatlakozásánál szintén kikerülnek a terelőtáblák, illetve sárga útjelző táblák segítik a közlekedőket.

A terelő útvonalak mentén több helyen is parkolási tilalom bevezetése szükséges részben a Bezerédi utcában, részben a Vörösmarty téren.

Mivel a belvárosi közlekedés jelentős mértékben megváltozik, illetve az építés miatt az érintett útszakaszon jelentős torlódásra kell számítani, minden közlekedő a lehetőség szerint egyéb útvonalakat, a belső- és a külső elkerülőt használja.

A munkálatok jó ütemben haladnak, a jelenlegi állapotok szerint a határidőt tartva idén át tudják adni az új belvárosi csomópontot.