2019. október 23. // Gyöngyi névnap

Dallamokkal teli hétvége jön

2018. június 2. 2:56
Idén első alkalommal rendezik meg a Magyar Kórusok Találkozóját június 9-én és 10-én. A házigazda Veszprém Város Vegyeskara mellett Felvidékről is érkeznek Hangvilla-díjas kórusok a királynék városába.

A kórustalálkozóról Erdélyi Ágnes szakmai vezető és Bélafi László ügyvezető igazgató számoltak be részletesen a pénteki sajtótájékoztatón, Porga Gyula szavai után. A polgármester szerint különleges kezdeményezés a kórusok találkozása, hiszen Veszprém – egyébként is pezsgő – kulturális életében igenis van igény a komolyzenére, így bízik a nagy látogatottságban, illetve a kezdeményezés sikerében.

Porga GyulaPorga Gyula

Erdélyi Ágnes szerint nagyon fontos lenne, hogy a kórusok összefogjanak egymással, a főváros-központúság miatt pedig nagyszerű, hogy erre egy vidéki városban is van lehetőség. Veszprém Város Vegyeskara nemcsak előadásaival jeleskedik majd a hétvégén, hiszen a vendégeskedő kórusokat a Balaton környékére is elutaztatja, egy kis ízelítőt adva az itteni vidékből. Erdélyi Ágnes elmondta, hogy – bár az esemény most két napos lesz–, a jövőben céljuk lesz bővíteni a találkozót, ezáltal a repertoár is folyamatosan színesedhet.

Erdélyi ÁgnesErdélyi Ágnes

A hétvégén öt kórusnak az előadását hallgathatják meg az odalátogatók a klasszikus és magyar kóruskultúrán belül: a már említett Veszprém Város Vegyeskara és Vokálja, a Peredi Nőikar, a Szent Korona Kórus és a Dúdoló Népzenei Műhely áll majd színpadra.

Bélafi László elmondta, azzal, hogy a Hangvilla is helyszíne lesz a találkozónak, méltó módon tudják majd fogadni a vendégkórusokat. A Hangvilla mellett még a Szent Margit templom és a Szent Mihály bazilika is helyet biztosít a fellépőknek.

Bélafi LászlóBélafi László

A kórusok összefogását erősíti az is, hogy lesz egy közös himnuszdaluk. Hogy melyik dal lesz az? Június 9-én és 10-én kiderül. A hangversenyre a Hangvilla jegypénztárjában lehet jegyet váltani.

Szabó Eszter

vehir.hu
Kovács Bálint
2019. október 23. // Gyöngyi névnap