2019. március 19., kedd
József névnap

Rendhagyó megemlékezés a Táncsicsban a nemzeti összetartozás napján

Harmadik alkalommal emlékeznek a megszokottól eltérően a Veszprémi Szc Táncsics Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, és Kollégiumában. A nemzeti összetartozás napján nem műsorokkal készülnek – ahogy a legtöbb iskolában –, hanem színes, kreatív és csapatkovácsoló feladatokkal.

A különleges megemlékezésről az iskolaigazgató, Eveli Péter mesélt. Elmondta, az ihlet onnan jött, hogy 2016-ban az intézmény részt vett a Határtalanul projektben, melynek keretén belül erdélyi diákokat láttak vendégül. Az ő tiszteletükre találták ki a témanapot, amelynek végül nagy sikere lett, így megtartották. Az évek során a programok folyamatosan változnak, de minden évben cél a témát elmélyíteni.

A legelső évben például az Ismerős Arcok Nélküled című dalát énekelte el az egész iskola közösen. „Felejthetetlen élmény volt, ahogy egyszerre megszólalt több száz gyerek”- fogalmazott Eveli Péter.

Idén vetítéssel kezdték a napot a diákok, Dékány István rendezését, a Csonka vágányon című dokumentumfilmet tekintették meg. Ezen kívül minden osztálynak saját prezentációt kellett készíteni, amelyben egy határon túl született híresség munkásságát, életútját mutatják be.

Az egyik lelkes osztály készített a témával kapcsolatban egy kisfilmet, amelyhez összeállítottak egy totót, így az általuk készített feladvány is része lett a közös iskolai feladatoknak.

Az utolsó állomás a közös néptánc, kárpátaljai táncokkal. Eveli Péter szerint nagy dolog, hogy ilyen színesek a programok, hiszen a feladatok valamelyikében minden gyerek meg tud mutatkozni. A nap zárásaként eredményt hirdettek. Eveli Péter hangsúlyozta, a nap nem a versenyre van kiélezve, de talán nem baj, ha a diákok kapnak visszajelzést. A győztes osztály egy tanítás nélküli munkanapot tudhat a magáénak, amelyet bármikor felhasználhatnak, de aznapra kötött programot szervez nekik az iskola, mégpedig ellátogatnak a Várpalotai Trianon Múzeumba.