Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
16°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
16°C

Kinek a felelőssége kiemelni egy gyereket a problémás családból?

2018. június 6. 4:00
A szigetszentmiklósi eset tipikus állatorvosi ló, amely jól példázza a felelősség és a kommunikáció hiányát, és azt, hova vezetnek a hiányzó intézkedések. Hét gyermek, fizikai bántalmazás, szexuális abúzus, rossz higiénia, rágcsáló és fekália evés, szellemi visszamaradás, végül 13 év fegyház a szülőknek - gyermekvédelmi napot tartottak kedd délelőtt Veszprémben.

Valószínűleg sokan emlékeznek a 2013-ban napvilágra került gyermekbántalmazási ügyre. A szigetszentmiklósi történetben a vád szerint anyja és apja már óvodás koruk óta, évekig rendszeresen verte és erőszakolta három gyermekét, két fiút és egy kislányt (összesen 7 gyermekük volt, egy közülük a születés után halt meg), valamint mocsokban nevelték, és patkányokkal etették őket.

Felmerül a kérdés, miért történhetett meg ez, és kinek a felelőssége ezt megakadályozni? Ugyanakkor az eset rávilágít arra is, mekkora szerep hárul ma a gyermekjóléti központokra és a hatóságokra.

Fontos munkát végeznek a családsegítő központok, melynek eredményét nem látja a hétköznapi ember. Az ilyen típusú tevékenységeknek csak a hiánya látszik. Ha valami nem működik, általában országos hír lesz belőle - mondta a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Gyermekvédelmi napján megnyitó beszédében Porga Gyula polgármester kedd délelőtt az Agórában.

Ha valami nem működik, rossz a kommunikáció és a felelősség felvállalása is hiányzik, olyan szélsőséges esetek is megtörténhetnek, mint a 2005-ben kezdődött szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügy. Dr. Purda Zsuzsánna családjogász szerint a történetben minden benne volt, ami csak lehetett, tipikus állatorvosi ló a szakemberek számára. Másfél órás előadásában az eset jogi kérdéseiről beszélt, magáról a bántalmazási ügyekről nem (azokat más lapok hozták le -a szerk.), mint mondta, nem akar ítélkezni, de van véleménye az esetről.

Az 1977 óta gyermekvédelemben dolgozó jogász szerint a szakemberek számára az egyik legnagyobb kihívást a bántalmazási jelek felismerése és a hatósági intézkedések időbeni elindítása jelenti.

„Mi van, ha tévedek? Vajon számíthatok-e a kollégákra? Biztosan jól ítélem meg a helyzetet?”

– sorolta a dilemmákat.

dr. purda zsuzsánnadr. purda zsuzsánna

A szakemberek csak a tapasztalatukban bízhatnak, de tévedhetnek is, mert nem mindig ítélik meg jól a jeleket. Ennek egyik oka, hogy a legtöbb főiskolán nem készítik fel megfelelően a pedagógusokat a gyermekvédelmi ismeretekre, ezért előfordulhat az is, hogy sokan félnek a szülők által intézett támadásoktól, ezért nem lépnek időben. Még akkor sem, ha a gyermekek érdekei ezt diktálják. „Bár aki fél, nem erre a szakmára született”- jegyezte meg.

Az ENSZ szerint az állam feladata, hogy segítse a szülőket, és intézményein valamint intézkedésein keresztül a gyermekek jólétét megfelelő személyzettel és létszámmal biztosítsa. Ma törvényi és közigazgatási szinten is jobbnak mondható a helyzet, hisz a szigetszentmiklósi gyerekgyalázás számos problémára világított rá, amely itthon változások sorát indította el.

A szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás

Dr. Purda Zsuzsánna jogi szempontból részletesen számolt be a 2005-ben kezdődött ügyről, melyben 2017-ben hoztak ítéletet.

A Népszava azt írta, a vádirat kivonata szerint a házastársak Szigetszentmiklóson nevelték kiskorú gyermekeiket, de a megfelelő élelmezésükről, ruházkodásukról nem gondoskodtak, óvodába egyáltalán nem, iskolába pedig rendszertelenül járatták őket.

A gyerekeket kicsi koruktól - a sértettek első emlékeitől kezdve - 2012. január 23-áig tettlegesen és szexuálisan napi rendszerességgel bántalmazták, a Blikk szerint fekáliával, rovarokkal és rágcsálókkal etették őket, és a gyerekeknek együtt kellett pornófilmet nézniük szüleikkel, majd az abban látottakat rajtuk próbálták ki, előtte azonban gyakran félholtra verték őket. Az anya ahelyett, hogy megakadályozta volna a brutalitást, segített férjének. A szülőket jogerősen tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla 2017 novemberében.

Miért történhetett meg mindez?

A gyermekek piszkosan jártak óvodába, szellemileg visszamaradottak voltak és mozgásuk is elmaradott volt. Bár az óvoda a családsegítő szolgálatok, a gyermekjólétis, és a védőnő is érzékelték a problémát, mégis évekig másképp álltak a dolgokhoz. Hiányosak voltak a gyámhatósági eljárások, nem volt a jelzőrendszeri tagok között érdemi és szervezett együttműködés, egymásnak ellentmondó jelentések születtek- sorolta az okokat Purda Zsuzsánna. Az ombudsmani jelentés szerint az óvoda és az iskola volt az, amelyik végig rendszeresen jelezték a problémákat.

Ma már könnyebb

„Az eset után történt előrelépés, és eljutottunk odáig, hogy törvényi és közigazgatási szinten hozzanak változásokat. A gyermekvédelmi és a köznevelési törvény módosítása után most már pontosan tudjuk, hogy milyen jelentésre hogyan kell reagálni. A szigetszentmiklósi gyermekek életét ez nem tudja segíteni, de az intézményeknek és a gyámhatóságoknak most már könnyebb lesz felismerni, hogy egy gyermeket mikor és hogyan kell kiemelni a családból”- zárta előadását a szakember.

A címlapfotó illusztráció!

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. tegnap 7:23 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. 2024. április 28. 18:22 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.