Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. április 2. Áron
2025. április 2. Áron

Valóban egészséges a DASH diéta?

2018. június 22. 9:50
A DASH szó egy mozaikszó, amely egy angol kifejezésből (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ered. Ez diéta kiegyensúlyozott táplálkozást biztosít, amely hosszútávon jó hatással van szívünk egészségére, mivel csökkentheti a magas vérnyomást és a vér LDL koleszterin szintjét.

Nem igényel semmilyen speciális étel bevezetését a mindennapjainkba és szerencsére elég rugalmas ahhoz, hogy akár az egész családnak megfeleljen az összeállított menü. A diéta alapelve az, hogy előnyben részesítsük az olyan alapanyagokat, amelyeknek a fehérje-, rost-, kálium-, magnézium-, kalcium tartalma magas és telített zsírsav-, cukor-, sótartalmúk pedig alacsony. Persze ez is mint minden egészségmegőrző diéta abban az esetben a leghatásosabb ha azt testmozgással egészítjük ki. A diéta mindkét vérnyomás értékre pozitív hatással lehet, sőt csökkentheti a szívinfarktus illetve az agyvérzés esélyét is.

Legfőbb ajánlások a következők ebben a diétában:

  • Együnk 4-5 adag gyümölcsöt, zöldséget a nap folyamán
  • Fehérje forrásként válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmú húsokat, tejtermékeket
  • Együnk naponta olajos magvakat akár több alakalommal kisebb mennyiségben
  • Limitáljuk a magas telített zsírsav- és transzzsírsav tartalmú alapanyagokat, mint a zsíros húsok, állati zsiradékok illetve a kókuszolaj, pálmaolaj.
  • Csökkentsük a magas cukor tartalmú ételek, italok és hozzáadott cukor mennyiségét a diétában.
  • Csökkentsük felhasználását a magas só tartalmú ételeknek, alapanyagoknak, és kevés sót használjunk, főzéshez.

Szóval kinek is ajánlott a DASH diéta?

A magas vérnyomásban illetve szívbetegségben szenvedőknek mindenképpen ajánlható, de tulajdonképpen bárkinek, hiszen általánosságban véve ez egy egészséges étrend, amelyből szervezetünk csak profitálhat.

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Virágpor, pollen, méhek: így készülj fel a tavaszi allergiaszezonra A tavasz a megújulás, a szerelem és a virágzó kertek évszaka – de nem mindenkinek. Sokak számára ez az időszak tüsszögéssel, könnyező szemekkel és állandó orrfújással indul, ugyanis márciustól beindul a pollenszezon, és a méhek is aktívabbá válnak. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, hogyan ismerd fel az allergiás tüneteket, és mit tehetsz ellenük. 2025. március 31. 11:20
anxious-man-laying-bed-medium-shot
anxious-man-laying-bed-medium-shot
anxious-man-laying-bed-medium-shot
Miért ébredünk fel éjszaka, és hogyan tehetünk ellene? Az éjszakai felébredés sokkal gyakoribb jelenség, mint azt elsőre gondolnánk. Sokan tapasztalják, hogy az éjszaka közepén hirtelen felriadnak – akár többször is – majd nehezen vagy egyáltalán nem tudnak visszaaludni. 2025. március 28. 11:49
Képernyőfotó 2025-03-21 - 13.09.24
Képernyőfotó 2025-03-21 - 13.09.24
Képernyőfotó 2025-03-21 - 13.09.24
Japán már nem bírja a globális matcha-őrület tempóját A világ ugyanis éppen most issza ki a szigetország teljes készletét. 2025. március 25. 14:36
Képernyőfotó 2025-03-20 - 12.40.29
Képernyőfotó 2025-03-20 - 12.40.29
Képernyőfotó 2025-03-20 - 12.40.29
8 étel, ami szép csendben tönkreteszi az egészségedet Az élelmiszeripar kényelmesebbé tette az életünket: elég csak levenni valamit a polcról, bedobni a mikróba, és már kész is a vacsora. Csakhogy ennek a kényelemnek komoly ára van. A feldolgozott élelmiszerek tele vannak tartósítószerekkel, cukorral, mesterséges ízfokozókkal és más adalékokkal, amelyek hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. 2025. március 20. 19:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.