Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
19°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
19°C

Életmentő vagy életveszélyes a zebrazászló?

2018. június 27. 4:05
Néhány hónapja – több, gyalogátkelőhelyen történt baleset után – országos mozgalommá nőtte ki magát a zebrazászlózás. De tényleg biztonságosabb lett tőle a közlekedés?

A mozgalom lényege, hogy a veszélyesnek ítélt gyalogátkelőhelyekhez fényvisszaverő anyagból készült zászlókat helyeztek el, amiket átkelés közben lobogtatva a gyalogosok felhívhatják magukra az autósok figyelmét.

A kezdeményezést pozitív visszhang fogadta, országszerte – így megyénkben is – helyeztek el zászlókat a zebrák mellett. Érdemes azonban a jelenséget autós fejjel is végiggondolni. A feltűnő, fényvisszaverő zászlók ugyanis vonzzák a tekintetet, a vezető ösztönösen is a feltűnő színű anyagra pillant – pont emiatt a reflex miatt használják ezt a megoldást.

Csakhogy amíg az út menti oszlopra erősített zászlókat figyeli az ember, addig sem az átkelésre készülő gyalogosokkal foglalkozik. Elég fél másodpercre odapillantani, hogy már városi tempónál is 7 méterrel (!) megnöveljük a féktávot, ami a végén súlyos következményekkel járhat. A szemmozdulat önkéntelen, az agy a megszokások rabja, a megszokás pedig azt diktálja, hogy az élénk szín veszélyt jelent és figyelmet érdemel.

A baleseteket azzal lehetne megelőzni, ha nagyobb odafigyeléssel közlekednénk: az autósok óvatosabban közelítenék meg a gyalogátkelőhelyeket, a gyalogosok pedig megtanulnák felmérni a közeledő autók fékútját, és nem lépnének le az úttestre „nekem úgy is elsőbbségem van” felkiáltással. Ha ehelyett elvonjuk a vezetők figyelmét, annak előbb-utóbb rossz vége lesz.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.