Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tisztes rímfaragóvá bárki válhat, költővé nem

2018. június 29. 4:01
Géczi János József Attila-díjas íróról köztudott, hogy nemcsak saját munkáival foglalkozik, hanem együttesek, és más alkotók szövegeit is segíti. De vajon, honnan jött az, hogy felkarolja őket, és szakmai segítséget adjon nekik?

- Lassan hét éve annak, hogy Likó Marcell, a Vad Fruttik énekese megkeresett az egyik Éjszakai Egyetem után. Váratlan és pimasz kérdésére, hogy értek-e a versekhez, nem volt más válaszlehetőségem, minthogy segítsek neki. A Darabok címmel megjelent album szövegein dolgoztunk hónapokon át, értelmeztük, szabtuk, átírtuk, mire elkészült egy-egy darab. De azért az én szerepem alig mutat túl egy mentorén, inkább szigorú barát vagyok, mintsem alkotótárs. Azóta több lemezük is megjelent ebben a szöveg-kooperációban. De ha valakit mélyebben foglalkoztat, hogy egy szövegkezdeményből hogyan lesz dal, az beleáshatja magát Marci Énekelt és el nem énekelt dalok című kötetében.

Mit kell látnia egy alkotóban, hogy érdemesnek tartsa a segítését?

A hitelesség az, ami mindig levesz a lábamról. A tehetség önmagában nem erény. Fontos, hogy személyiségekkel találkozzak, mert akkor – ha a saját gondjaim nem térítenek el –, érdeklődéssel tudok figyelni rájuk. Marci előtt inkább az irodalom és a képzőművészet valamelyik ága felől jött művészek találtak meg, majd miután nyilvános lett a Vad Fruttikhoz fűződő viszonyom, a populárisabb művészetet kedvelők is megkerestek.

A szövegírás, versírás tanítható?

Tisztes rímfaragóvá bárki válhat, költővé nem. A gondolkodásmódra, a kornak megfelelő mentalitásra, az adott korosztály sajátosságainak kimondására lassan rászokik az ember. Viszont, ha nem őszinte, akkor semmit sem ér az igyekezet. És akkor még ott van a kitartás is.

Ha olyannal találkozik, akinél egyértelműen látja, hogy nincs az íráshoz érzéke, megmondja neki?

Természetesen. Bár régebben nyersebben, kíméletlenebbül mondtam véleményt. Ma inkább elmagyarázom, hogy miért nem kerülök közel az adott szöveghez.

Likó Marcellel a Bunkerrajzoló bemutatójánLikó Marcellel a Bunkerrajzoló bemutatóján

Önnek segített valaki annak idején?

Engem a verstanba – még Szegeden – Baka István vezetett be, többnyire műfordítások segítségével. Mindig akadt olyan nemzedéki vagy fiatalabb költőbarátom, akivel megvitattuk a friss munkáimat. Számomra nagyon fontos a gyors visszacsatolás.

Ha ma megkeresi egy lelkes, segítségre szoruló kezdő, akkor segít neki?

Természetesen. Sokan keresnek meg, és akad köztük néhány, akikkel aztán munkakapcsolatba kerülök, hol rövidebb, hol hosszabb időre. Van köztük zenész, írójelölt, de akad irodalmon kívüli alkotó is.

Szabó Eszter
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.