Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A családokra és a közbiztonságra helyezné a hangsúlyt a kormány a jövő évi költségvetésben

2018. július 5. 10:15
A két területre együtt közel 2400 milliárdot biztosítanának, de növekedéssel számolhatna a gazdaság és javulhat az egészség ügy helyzete is. A részletekről Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője számolt be csütörtökön.

A képviselő úgy fogalmazott, Magyarország jövő évi költségvetése a biztonságos növekedés költségvetése lesz: a stabil és erős gazdaság alapja a biztonság, éppen ezért a tervezésnél a bevándorlás és a terrorveszély elhárítása is nagy szerepet kapott. A közbiztonság fenntartására összesen 350 milliárd forint jut jövőre: 12, 4 milliárddal növelik a rendőrség támogatását, 15,7 milliárddal a határvédelmi feladatok ellátását, míg a terrorelhárítással összefüggő feladatokra 25 milliárd forint jut. Emellett januártól 5%-kal nő a rendvédelmi dolgozók illetménye, 512 milliárdot kap a honvédség, a katasztrófavédelem fejlesztésére pedig 77,6 milliárdot fordítanak.

A költségvetés másik hangsúlyos eleme a kormány 2010 óta tartó családbarát politikájával összefüggésben a családok támogatása, amelyre összesen 2004 milliárdot fordítanak. Tovább bővül a családi adókedvezmények köre, így 2015-höz képest duplájára, 40 ezer forintra nő a kétgyermekes családi adókedvezmény – ez országosan több mint 350 ezer család napjait könnyíti meg, és akár 240 ezer forintos többletjövedelmet jelent, míg CSED-re, GYED-re és a csecsemőgondozási díjra a mostani számokhoz képest 14%-kal többet, összesen 265 milliárdot fordítanak. Ovádi Péter az eddigi eredményekről nyilatkozva hozzátette, 130 ezer szülő már most mentesül a jövedelem után számított járulékok és adók megfizetése alól, emellett mintegy félmillió gyerek étkezik ingyen és több mint egymillióan kapnak ingyen tankönyvet.

Minden eddiginél többet, összesen 242 milliárd forintot fordítanak otthonteremtésre is – bevezetése óta egyébként már több mint 75 ezren vették igénybe a CSOK-ot, köztük sokan Veszprém megyében is.

2018-hoz képest 101 milliárddal több jut az egészségügy fejlesztésére: emelkedik például a kórházakra, házi- és gyermekorvosi hálózatra szánt összeg, az ápolók bére 2016-hoz képest átlagosan 65%-kal fog nőni év végéig, az elmúlt két évben pedig mintegy 207 ezer forinttal gyarapodott a szakorvosok fizetése.

Ami a gazdaságot és a munkaerőpiacot jelenti, a cél továbbra is a teljes foglalkoztatottság elérése (jelenleg 3,8%-os a munkanélküliségi ráta). Jövőre várhatóan 17,5%-ra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, emellett összesen 4000 milliárd forint értékű beruházást tervez a kormány. Mindezek függvényében 4% feletti gazdasági növekedéssel, 1,8%-os költségvetési hiánnyal és az államadósság további csökkenésével számolnak.

Fontos hozzátenni, hogy a 2019-es költségvetés egyelőre még csak benyújtott tervezet, amelyet a bizottságok tárgyalnak meg és módosítanak esetlegesen – a végleges verzióról előreláthatólag két héten belül dönt a parlament.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56 Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 2024. április 16. 11:48 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46 Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány 108 milliárd forint keretösszeggel az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére: egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján. 2024. április 5. 15:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.