2019. február 20., szerda
Álmos névnap

A családokra és a közbiztonságra helyezné a hangsúlyt a kormány a jövő évi költségvetésben

A két területre együtt közel 2400 milliárdot biztosítanának, de növekedéssel számolhatna a gazdaság és javulhat az egészség ügy helyzete is. A részletekről Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője számolt be csütörtökön.

A képviselő úgy fogalmazott, Magyarország jövő évi költségvetése a biztonságos növekedés költségvetése lesz: a stabil és erős gazdaság alapja a biztonság, éppen ezért a tervezésnél a bevándorlás és a terrorveszély elhárítása is nagy szerepet kapott. A közbiztonság fenntartására összesen 350 milliárd forint jut jövőre: 12, 4 milliárddal növelik a rendőrség támogatását, 15,7 milliárddal a határvédelmi feladatok ellátását, míg a terrorelhárítással összefüggő feladatokra 25 milliárd forint jut. Emellett januártól 5%-kal nő a rendvédelmi dolgozók illetménye, 512 milliárdot kap a honvédség, a katasztrófavédelem fejlesztésére pedig 77,6 milliárdot fordítanak.

A költségvetés másik hangsúlyos eleme a kormány 2010 óta tartó családbarát politikájával összefüggésben a családok támogatása, amelyre összesen 2004 milliárdot fordítanak. Tovább bővül a családi adókedvezmények köre, így 2015-höz képest duplájára, 40 ezer forintra nő a kétgyermekes családi adókedvezmény – ez országosan több mint 350 ezer család napjait könnyíti meg, és akár 240 ezer forintos többletjövedelmet jelent, míg CSED-re, GYED-re és a csecsemőgondozási díjra a mostani számokhoz képest 14%-kal többet, összesen 265 milliárdot fordítanak. Ovádi Péter az eddigi eredményekről nyilatkozva hozzátette, 130 ezer szülő már most mentesül a jövedelem után számított járulékok és adók megfizetése alól, emellett mintegy félmillió gyerek étkezik ingyen és több mint egymillióan kapnak ingyen tankönyvet.

Minden eddiginél többet, összesen 242 milliárd forintot fordítanak otthonteremtésre is – bevezetése óta egyébként már több mint 75 ezren vették igénybe a CSOK-ot, köztük sokan Veszprém megyében is.

2018-hoz képest 101 milliárddal több jut az egészségügy fejlesztésére: emelkedik például a kórházakra, házi- és gyermekorvosi hálózatra szánt összeg, az ápolók bére 2016-hoz képest átlagosan 65%-kal fog nőni év végéig, az elmúlt két évben pedig mintegy 207 ezer forinttal gyarapodott a szakorvosok fizetése.

Ami a gazdaságot és a munkaerőpiacot jelenti, a cél továbbra is a teljes foglalkoztatottság elérése (jelenleg 3,8%-os a munkanélküliségi ráta). Jövőre várhatóan 17,5%-ra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, emellett összesen 4000 milliárd forint értékű beruházást tervez a kormány. Mindezek függvényében 4% feletti gazdasági növekedéssel, 1,8%-os költségvetési hiánnyal és az államadósság további csökkenésével számolnak.

Fontos hozzátenni, hogy a 2019-es költségvetés egyelőre még csak benyújtott tervezet, amelyet a bizottságok tárgyalnak meg és módosítanak esetlegesen – a végleges verzióról előreláthatólag két héten belül dönt a parlament.