Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. április 2. Áron
2025. április 2. Áron

Mire használhatom az utifűmaghéjat?

2018. július 8. 4:02
Az utifűmaghéj mostanában nagyon divatos, de szerencsére ez egy olyan fajta diéta őrület, amire azt lehet mondani, hogy jótékony hatással van a szervezetünkre.

Nagyon magas rosttartalmánál fogva számtalan pozitív hatása van, például egyes tápanyagok felszívódását mérsékli ez által már 2-3 teáskanálnyi utifűmaghéj csökkentheti a vér LDL koleszterin szintjét és javítja az LDL- és a HDL koleszterin arányát, amely nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre. A szénhidrátok felszívódását lassítja így tudja csökkenteni az étkezések utáni vércukor szint emelkedést és a kismértékű vércukor ingadozás mind az egészséges szervezet számára mind egy cukorbeteg szervezetnek is előnyös. Gluténmentes diétában is nagyon jól használható, hiszen ebben az alacsonyabb rosttartalmú diétában az utifűmaghéjjal megemelhetjük a rostbevitelünket és nem utolsó sorban a kenyerek péksütemények állagát is javíthatjuk vele. A gyomor- és bélrendszerünkre is jótékony hatással van, rendezheti a székletet. Amit nagyon fontos megemlíteni, hogy a folyadékfogyasztásunkra is oda kell figyelni, ha rost dúsan étkezünk, ellenkező esetben szerezhetünk magunknak néhány kellemetlen napot, mivel folyadék hiányában a sok rost székrekedést okoz.

Minimum 2-2,5 liter folyadékot el kell fogyasztanunk, hogy a rost kellőképpen ki tudja fejteni jótékony hatásait. Az utifűmaghéj napi ajánlott mennyisége 2-3 teáskanálnyi. Most már be tudjuk szerezni minden nagyobb boltban az utifűmaghéjat vagy őrleményét és sokféleképpen használhatjuk, egyszerűen belekeverhetjük a joghurtba, müzlibe, smoothie-ba, zöldségkrémekbe, mártásokba vagy belesüthetjük a kenyerünkbe, péksüteményünkbe. Az interneten az utifűmaghéj receptre keresve nagyon sok egészséges és finom ételt lehet találni, úgyhogy illesszük be receptjeinkbe és váljon ez az alapanyag a konyhánk mindennapi részévé.

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Virágpor, pollen, méhek: így készülj fel a tavaszi allergiaszezonra A tavasz a megújulás, a szerelem és a virágzó kertek évszaka – de nem mindenkinek. Sokak számára ez az időszak tüsszögéssel, könnyező szemekkel és állandó orrfújással indul, ugyanis márciustól beindul a pollenszezon, és a méhek is aktívabbá válnak. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, hogyan ismerd fel az allergiás tüneteket, és mit tehetsz ellenük. 2025. március 31. 11:20
anxious-man-laying-bed-medium-shot
anxious-man-laying-bed-medium-shot
anxious-man-laying-bed-medium-shot
Miért ébredünk fel éjszaka, és hogyan tehetünk ellene? Az éjszakai felébredés sokkal gyakoribb jelenség, mint azt elsőre gondolnánk. Sokan tapasztalják, hogy az éjszaka közepén hirtelen felriadnak – akár többször is – majd nehezen vagy egyáltalán nem tudnak visszaaludni. 2025. március 28. 11:49
Képernyőfotó 2025-03-21 - 13.09.24
Képernyőfotó 2025-03-21 - 13.09.24
Képernyőfotó 2025-03-21 - 13.09.24
Japán már nem bírja a globális matcha-őrület tempóját A világ ugyanis éppen most issza ki a szigetország teljes készletét. 2025. március 25. 14:36
Képernyőfotó 2025-03-20 - 12.40.29
Képernyőfotó 2025-03-20 - 12.40.29
Képernyőfotó 2025-03-20 - 12.40.29
8 étel, ami szép csendben tönkreteszi az egészségedet Az élelmiszeripar kényelmesebbé tette az életünket: elég csak levenni valamit a polcról, bedobni a mikróba, és már kész is a vacsora. Csakhogy ennek a kényelemnek komoly ára van. A feldolgozott élelmiszerek tele vannak tartósítószerekkel, cukorral, mesterséges ízfokozókkal és más adalékokkal, amelyek hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. 2025. március 20. 19:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.