Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kirándulás tippek: Földalatti csónakázás és tóparti légyott Tapolcán

2018. július 15. 10:30 // Forrás: BBTDM
Különleges földalatti világba csöppenünk Tapolcán, ha felkeressük a kisváros központjában található tavasbarlangot.

Az újonnan elkészült látogatóközpont izgalmas, élménydús programot kínál gyermeknek, felnőttnek egyaránt. A csónakázható tavasbarlang fogadóépületében páratlan kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát. Tíz terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a titokzatos barlangok világában. A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét „kőtapogató” teszi próbára. Ősföldrajzi festmények engednek bepillantást letűnt korok élővilágába. A térhatású fotók és a film segítségével magunk is föld alatti felfedező utakon járunk. A természet egzotikus művésze, a karsztvíz gyönyörű alakzatokat formál a mészkőből. Dél-Kína toronykarsztjaitól a cseppkövek birodalmán át a tapolcai barlangok törékeny szépségű kristályvilágába jutunk. Láva- és jégbarlang, trópusi őskarszt; megannyi élmény várja itt a vendéget.

Nyitvatartás:
Március 1 - Június 30. között: 9.30-16.00 óráig
Július 1- Augusztus 31. között: 9.00-19.00 óráig
Szeptember 1 - Október 31. között: 9.30-16.00 óráig
November 1- Február 28. között: 9.00-15.30 óráig

Utolsó jegyvásárlási lehetőség a barlangzárás időpontja előtt 30 perccel!
Nyitvatartási időben érkezés sorrendjében látogatható!

Lássuk, miről mesél a barlang!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park kedvelt látogatóhelye ma már a bányászat mint iparág visszaszorulása eredményeként szerencsére újra csónakázható, de volt időszak a XX. század második felében, amikor bizony csak gyalogosan lehetett végigsétálni a barlang feltárt szakaszán.

Kútásás közben fedezték fel a XX. század elején, s tíz évvel később a látogatók számára is megnyitották, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott és idegenforgalmi céllal is használt barlang.

A tavasbarlang 13,7 millió éve képződött kőzettömegét az egykori Szarmata-tenger üledékeiből származó mészkő és márga rétegek alkotják.

A két forrásból származó, hideg és meleg karsztvizek mintegy 18-20 °C-os keveréke alakította ki a barlangjáratokat, amely a mára már nagyrészt száraz Kórház-barlang felől (északi irányból) áramlik lassan a szintén a belvárosban található Malom-tó forrásai felé. A számos forrásszájon feltörő víz a Tapolca-patakot táplálja. A Malom-tó a patak medrének duzzasztással történő kiszélesítésével jött létre a XIX. század végén, s így, a duzzasztás következtében csónakázhatóvá vált a tavasbarlang. A tavasbarlang élővilágának közismert és legfeltűnőbb képviselője a fürge cselle, egy apró halfajta, amelyet a tapolcaiak csetrinek hívnak.

A tapolcai tavasbarlang hazánk második, védelem alá helyezett barlangja volt. Ma már fokozottan védett – kiemelt védelmi státuszát geológiai, genetikai, morfológiai, hidrológiai és biológiai értékei, valamint kiterjedése indokolja.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság – Tapolcai- tavasbarlang
8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor u. 3.
+36 87 412 579, +36 87 555 291
bfnp@bfnp.kvvm.hu
www.bfnp.hu

Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft.
info@bakony-balaton.hu
+36 20 323 0610

Csütörtök, péntek esténként az ódon hangulatú tapolcai Malom-tó partján részesei lehetünk a természet és a művészet közös csodájának.

Időpontok és fellépők:
július 12. (csütörtök) 19:00, Piller Balázs - Babos Lajos
július 13. (péntek) 19:00, Sajcz Gábor
július 19. (csütörtök) 19:00, Buenaventura
július 20. (péntek) 19:00, Őri Jenő, Tóth Péter, Román Iván
július 26. (csütörtök) 19:00, Piller Balázs - Babos Lajos
július 27. (péntek) 19:00, Sajcz Gábor
augusztus 2. (csütörtök) 19:00, Őri Jenő, Tóth Péter, Román Iván
augusztus 3. (péntek) 19:00, Buenaventura
augusztus 9. (csütörtök) 19:00, Sajcz Gábor
augusztus 10. (péntek) 19:00, Bardon Ivett és Piller Balázs duó

vehir.hu
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.