Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Lóhátról ült át a bakra

2009. június 15. 15:58
A Veszprémi Lovassportok Egyesületének kettes fogathajtója 2008 után második aranyérmét szerezte a Lukácsházán rendezett magyar derbin.

Kovács Csaba, a Veszprémi Lovassportok Egyesületének kettes fogathajtója Molnár Tibor segédhajtóval karöltve 2008 után második aranyérmét szerezte a május végi, Lukácsházán rendezett magyar derbin.

– Korábban lovagoltam, tíz évvel ezelőtt pedig valami különleges ihlet folytán felültem a bakra, ami aztán sokkal jobban tetszett, mint maga a lovaglás. A sikerek aztán még nagyobb lendületet adtak. Elég korán eldől egy emberben, hogy lóhoz vonzódó lesz-e az élete során, vagy sem. Ugyan nincs sok összehasonlítási alapom, de hogy ez egy nagyon-nagyon nehéz sport, abban biztos vagyok. S nem azért, mert én épp ezt csinálom, hanem mert borzalmasan nehéz két állattal kihozni a pillanatnyi lehető legjobb formát. Ők is élőlények, s nem könnyű őket összehangolni. Azt mondják, hogy zongorázni sem bonyolult annak, aki tud zongorázni. A hangszer azonban mindig ugyanolyan, az állat viszont nem.

A magyar derbin zsinórban másodjára nyert aranyérmet, ahol a sportág hazai legjobbjai vettek részt.

– Fogathajtásban a magyarok a világverők közé tartoznak. Már Széchenyi is megmondta, hogy a magyar nem lovas, hanem kocsis nemzet. Nekünk – virtusunknál fogva – óriási érzékünk van ehhez a sporthoz. Dunántúli sportoló kettes fogatban talán soha nem nyert még rajtunk kívül, hiszen ennek a hazája Bács-Kiskun megye. A mi sportunk óriási csapatmunka, ahol a hajtó és a segédhajtó mellett vannak, lovászok, lóápolók. S természetesen a sikeres szerepléshez elengedhetetlen a jó családi háttér, akik eltűrik, hogy soha sincs otthon az ember, s ha otthon van, akkor is a lovakkal foglalkozik.
Kovács Csabát az óriási téttel bíró vecsési verseny helyszínén, az állatorvosi kontrollt követően sikerült utolérnünk. A megmérettetés a világbajnoki részvételről is dönt, ahol a veszprémi páros a 13. helyről várhatja a folytatást, miközben az első kilenc kvalifikálja magát a vb-re.

– Ha sikerül, mindent meg fogunk tenni, hogy jól szerepeljünk, ha pedig nem, akkor sem dől össze a világ, folytatjuk a munkát, s majd sikerül legközelebb. Negyven éves vagyok, miközben hetven éves korig lehet űzni ezt a sportot. Tudni kell, hogy minél idősebb valaki, annál érettebb ehhez a tevékenységhez. Óriási tapasztalat szükséges a versenyzéshez, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra megszerezni. Egy életöltő is kevés ahhoz, hogy valaki mindent megtanuljon.

A vecsési verseny végén Fintha Gábor szövetségi kapitány kihirdette vb-re készülő keretét. Ez alapján Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Varga Péter, Selyben Zsolt, ifj. Juhász László, Láng Zoltán, Galambos Nándor, Ling Attila és Farkas László kapott meghívást, míg Lantos Gábor, Kovács Csaba és Szécsi Sándor tartalék. A szakvezető az augusztusi kecskeméti világbajnokságon indítható három sportolót később nevezi majd meg.

Zatkalik Dávid
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.