Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az antioxidánsok tényleg megvédenek minket a betegségektől?

2018. július 29. 4:00
Az antioxidáns egy olyan kémiai vegyület, amely megvédi a sejteket a szabadgyökök hatásától.

Szabadgyökök keletkeznek táplálékunk lebontása során, illetve amikor lebontjuk a környezetszennyezés és dohányzás miatt szervezetünkbe kerülő káros anyagokat. A szabadgyökök szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri, daganatos és más megbetegedések kialakulásában mivel sejtjeinket károsítják. Egyes alapanyagok szabadgyök fogó képességét az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) értékkel mérik, minél magasabb ez az érték annál több abban az ételben az antioxidáns.

A legtöbb ember azt gondolja, hogy az antioxidánsok táplálékkiegészítők és tabletták formájában a leghatásosabb a szervezetünk számára, pedig a legjobb forrás a táplálékunk, amelyből jobban is hasznosulnak ezek az anyagok. Már a zöldség- és gyümölcs fogyasztás emelése segít az oxidatív stressz leküzdésében a bennük lévő fitokemikáliák által. Egy felnőttnek ajánlott lenne napi 3x zöldséget és napi 3x gyümölcsöt fogyasztania. Sokkal előnyösebb az egész ételcsoportot ajánlani, mint csak kiragadni egy-egy magas antioxidáns tartalmú zöldséget vagy gyümölcsöt, hiszen ebben az esetben is a legcélravezetőbb a kiegyensúlyozott változatos táplálkozás. Megtéveszti az embereket, amikor csak egy alapanyag jótékony hatását emelik ki. Hiszen csupán attól, hogy egy cikk elolvasása után elkezdünk nagy mennyiségben goji bogyót fogyasztani még nem leszünk egészségesebbek, ha a táplálkozásunk többi részére viszont nem figyelünk. Mindig az a célravezető, ha táplálkozásunkra mint egy nagy egységre, rendszerre gondolunk. Például szívbetegek körében nagyon elterjedt az a nézet, hogy minden nap kell vörösbort fogyasztani rezveratrol (antioxidáns) tartalma miatt.

Hallottam már olyat is, hogy valaki el kezdett minden nap étcsokit nassolni, mert az tele van antioxidánssal. Úgy gondolom, hogy semmi értelme előtérbe helyezni egy-egy az ételt, italt. Abban az esetben, ha a változatos egészséges táplálkozásunkba építjük be ezeket mértékkel, akkor annak jótékony hatása van egészségünkre.

Lássuk, milyen antioxidáns tartalmú alapanyagok közül válogathatunk, hogy részévé válhasson kiegyensúlyozott táplálkozásunknak:

  • Béta karotin: Sárga és narancssárga, piros gyümölcsökben, sötétzöld leveles zöldségekben található. Segíthet egyes daganatos megbetegedések megelőzésében és csökkentheti a makula degeneráció kialakulásának esélyét.
  • E vitamin: Megtalálható növényi olajokban, a gabonaipari termékekben, olajos magvakban. Mint antioxidáns segít megvédeni a sejtjeink épségét, így csökkentheti a daganatos megbetegedések előfordulását.
  • C-vitamin: Paprikában, apró magvas gyümölcsökben (eper, szeder, áfonya, málna, ribizli), brokkoliban, citrusfélékben, paradicsomban, burgonyában található. A legközismertebb antioxidáns, amely széles spektrumú előnyökkel járhat szervezetünk számára ilyen például a fertőzések elleni védelem, a sejtek védelme, segít a kollagén termelődésében, a folsav és a vas felszívódásában.
  • Lutein: Zöld leveles zöldségekben, kukoricában, sárgarépában, sütőtökben található. Segíthet megelőzni a szürke hályog és a makula degeneráció kialakulását.
  • Likopin: Piros húsú gyümölcsökben és zöldségekben található, mint a paradicsom és a görögdinnye. Segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.
  • Szelén: Megtalálható a halakban és tengergyümölcsiben, a sovány húsokban, teljes kiőrlésű kenyerekben. A daganatos megbetegedések megelőzésében segíthet.

Magas ORAC értékű alapanyagok: vörös szőlőmag, vörös áfonya, goji bogyó, fekete áfonya, csipkebogyó, aszalt szilva, gránátalma, kakaó, mazsola, vörösbor, brokkoli, fokhagyma, gyömbér, szegfűszeg, oregano, rozmaring, eper, málna, szeder.

Ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket, ha beépítjük a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásunkba, akkor azt szervezetünk mindenképpen meghálálja. Ne feledjük, hogy egy-egy alapanyag önmagában nem csodaszer!

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir.hu
további cikkek
Elkezdődött az influenzajárvány Magyarországon közélet Elkezdődött az influenzajárvány Magyarországon Elkezdődött az influenzajárvány Magyarországon, a múlt héten 38 300-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz az országban - mondta az országos tisztifőorvos csütörtökön. 2025. december 19. 9:33 Karácsonyi klasszikusok, csak könnyebben életmód Karácsonyi klasszikusok, csak könnyebben A karácsony lényege nem az evésben van, sokkal inkább szeretteinkkel való meghitt együttlétben, mégis az asztal bősége évről évre próbára teszi a mértékletességet. A halászlé, a sült oldalas, a bejgli és a családi recept szerint készített töltött káposzta illata szinte automatikusan túlevésre csábít. Pedig a varázs sosem a túlzott kalóriabevitelben, sokkal inkább a szeretetben és a meghitt, közös pillanatokban rejlik. Ha nem szeretnénk, hogy az ünnep után a kanapéra zuhanás után azonnal emésztési panaszok gyötörjenek, érdemes néhány okos trükköt bevetni a konyhában. tegnap 10:16 Egy új veszprémi ital, ami nem felráz, hanem egyben tart – bemutatkozik a DRNK81 életmód Egy új veszprémi ital, ami nem felráz, hanem egyben tart – bemutatkozik a DRNK81 Az üdítőitalok polcain ma már nehéz valódi újdonságot találni. Energiaitalok harsány ígéretekkel, cukros frissítők gyors élvezettel, vitaminvizek kompromisszumos megoldásokkal. Ebbe a zsúfolt térbe érkezett meg Veszprémből a DRNK81, egy tudatosan felépített funkcionális ital, amely egészen más kérdésre keresi a választ: hogyan lehet nap mint nap jól működni ebben a rohanó világban? 2025. december 16. 15:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.