Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tomboló forróság; csak óvatosan a légkondikkal!

2018. július 30. 18:18 // Forrás: life.hu, NLCAFÉ
Meleg napok, rekkenő hőség, fullasztó levegő. Hogyan lehet mindezt elviselni? Akik nem a vízparton töltik ezeket az órákat, azok bizonyára igyekeznek felszerelni magukat a lehető legjobb hűsítő eszközökkel.

Főként panellakásokban, irodákban funkcionál a légkondi, amelynek veszélyeire nem nagyon gondol az ember, miközben éppen a higanyszál csökkentésével van elfoglalva. Pedig van néhány dolog, amit nem árt, ha tudunk, mielőtt bekapcsoljuk a klímát.

Előre bocsájtom, hogy a légkondik megfelelő használata során semmiféle egészségtelen vagy káros dolog nem származhat.

Ha viszont légkondicionáló gépünket nem takarítjuk a megfelelő módon, vagy egyáltalán nem is tisztítjuk, akkor komoly problémákat okozhat.

Létezik egy fertőzőképes baktérium, amely a talajban és a vízben is megtelepedhet, a légkondi pedig a fertőzött vizet porlasztja tovább, amely bekerül a tüdőbe azzal, hogy levegőt veszünk. Lázzal és izomfájdalmakkal járhat belélegzése, de rosszabb esetben sokkal nagyobb baj is lehet.

Szintén veszélyes, és sajnos nagyon gyakori, hogy a harminckét fokos levegőről hirtelen bemegyünk a tizenhat fokos szobába. Ez meghűléshez vezethet; szakértők szerint az az egészséges, ha 4-6 fokos eltérés van a kinti és a benti levegő között.

Az ízületi gyulladások elkerülése érdekében pedig nem árt, ha nem közvetlenül a légkondi alatt ülünk, hanem kellő távolságra attól, hiszen a hideg hatására beszűkülnek az erek, tehát a szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez, így károsodnak.

JókorTv.huJókorTv.hu

A légkondik megfelelő használata mellett számos kiváló megoldás van a forróság elviselésére. Természetes és logikus megoldás lehet a melegben hideg italokat inni. Marokkóban – ahol a forróság hónapokig tart – azonban nem így gondolják: Ők forró mentateát isznak, mert a meleg folyadék megtéveszti a test hőérzékelését, mivel megemeli a test hőmérsékletét. Az ember izzadni kezd, az pedig lehűti a testet. Rövidtávú felfrissülésre tehát alkalmas a hideg folyadék, de hosszabb hűsölésre érdemes a meleg italt kipróbálni.

Létezik egy módszer, amely véleményem szerint eléggé megosztó lehet az emberek körében: Az Afganisztánból hazaérkező katonákkal próbálták ki – akik égési sérüléseket szenvedtek –, hogy a fájdalmas kezelések alatt egy virtuális világba „utaztatták” őket. Ebben a világban pedig csak és kizárólag havas tájakat vetítettek nekik, míg fülükben téli szellő zaját hallhatták. Tehát, ajánljuk mindenkinek a karácsonyi filmnézés előrehozatalát!

Szabó Eszter

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.