Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Íme a zab

2018. augusztus 6. 12:00
Szinte mindenki ismeri, és már mindennap használja a zabot, aminek én, mint dietetikus nagyon örülök, hiszen az egészségünkre nagyon jó hatással van rendszeres fogyasztása.

Sok zabos receptet lehet találni az interneten, magazinokban, viszont ha nincs ötletünk, akkor csak írjuk be a keresőbe, hogy zab recept és már válogathatunk is. Legfőképpen édesség recepteket fogunk találni, de felhasználása ennél azért jóval szélesebb körű. Sokan nem is gondolják, de még akár egy főzelék sűrítésénél is használjuk a zabpehely lisztet és a megszokott fehér lisztes habarással, rántással készült ételeknél nem sokban különbözik sem ízben sem állagban. Lényegében a zabpehely lisztet bármire ugyanúgy használhatjuk a konyhánkban, mint a megszokott fehér lisztet.

A legtöbben a zabot reggeli kásaként fogyasztjuk, mivel egyszerű, gyors elkészíteni és egészséges választás. A lisztérzékenyek is fogyaszthatják, viszont nagyon fontos, hogy jelölten gluténmentes zabból készült termékeket használjanak mivel a feldolgozás során jellemzően keresztszennyeződés történik, így a jelöletlen termékek nem gluténmentesek.

A zab nagyon értékes tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon jó szénhidrát- és rostforrás, illetve a legtöbb gabonánál több fehérjét és zsírt tartalmaz. Emellett kiváló a vitamin- és ásványi anyag tartalma, magas a mangán, magnézium, foszfor, tiamin, réz, vas, cink, és folsav tartalma.

100 g zabpehely 10,6 g rostot tartalmaz, amely magasnak számít. Jelentős mennyiségben található benne béta-glükán, amely egy vízoldékony rostfajta. Ennek a rostnak köszönhetjük a zab legtöbb jótékony hatását. Csökkenti az összkoleszterin-, és az LDL koleszterin szintet: ez a mechanizmus azon alapszik, hogy a bélrendszerből mérsékli a koleszterin felszívódását. Jó hatással lehet egyes daganatos betegségekben, illetve krónikus bőrbetegségekben és erősíti az immunrendszert.

Cukorbetegségségben is kiválóan felhasználható alapanyag, mivel a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így a vércukorszintet is lassan emeli, glikémiás indexe alacsony. Fogyókúrában is előnyös, mivel a magas rosttartalma miatt teltségérzetet okoz és székrekedésben sok folyadékfogyasztással együtt jótékony hatású. A szénhidráttartalmánál fogva feltölt energiával, így fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességünket, B-vitamin tartalma miatt pedig kedvünkre hat jótékonyan.

Összességében elmondható, hogy egy remekül használható és egészséges alapanyag a zab, így fogyasztását csak ajánlani tudom.

Csik Orsolya, dietetikus

vehir.hu
további cikkek
Karácsonyi klasszikusok, csak könnyebben életmód Karácsonyi klasszikusok, csak könnyebben A karácsony lényege nem az evésben van, sokkal inkább szeretteinkkel való meghitt együttlétben, mégis az asztal bősége évről évre próbára teszi a mértékletességet. A halászlé, a sült oldalas, a bejgli és a családi recept szerint készített töltött káposzta illata szinte automatikusan túlevésre csábít. Pedig a varázs sosem a túlzott kalóriabevitelben, sokkal inkább a szeretetben és a meghitt, közös pillanatokban rejlik. Ha nem szeretnénk, hogy az ünnep után a kanapéra zuhanás után azonnal emésztési panaszok gyötörjenek, érdemes néhány okos trükköt bevetni a konyhában. 2025. december 20. 10:16 Egy új veszprémi ital, ami nem felráz, hanem egyben tart – bemutatkozik a DRNK81 életmód Egy új veszprémi ital, ami nem felráz, hanem egyben tart – bemutatkozik a DRNK81 Az üdítőitalok polcain ma már nehéz valódi újdonságot találni. Energiaitalok harsány ígéretekkel, cukros frissítők gyors élvezettel, vitaminvizek kompromisszumos megoldásokkal. Ebbe a zsúfolt térbe érkezett meg Veszprémből a DRNK81, egy tudatosan felépített funkcionális ital, amely egészen más kérdésre keresi a választ: hogyan lehet nap mint nap jól működni ebben a rohanó világban? 2025. december 16. 15:28 Karácsonyfa fenyő nélkül! Tippek fenyőfa-pótlásra! életmód Karácsonyfa fenyő nélkül! Tippek fenyőfa-pótlásra! Karácsonyfa dilemma: minden decemberben ugyanaz a rituálé. Már megint meg kell venni a karácsonyfát. Vágott vagy műfenyő, földlabdás vagy esetleg bérlés – a kérdés mindig csak az, hogy milyen fát válasszunk. De van egy másik kérdés is, amit ritkábban teszünk fel: egyáltalán kell-e nekünk igazi fenyőfa, vagy jópofa, kreatív módon pótolható a karácsonyfa? 2025. december 15. 16:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.