Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szeszes ital, járda, szállítás, sebesség – néhány szó a biciklizésről

2018. augusztus 6. 15:53
Amszterdam és Dánia példáját követve idehaza is egyre szívesebben pattanunk kerékpárra munkába menet vagy szabadidőnkben. A közlekedési szabályok betartását illetően azonban van még mit pótolni. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ennek érdekében egy kisokost állított össze a bringázóknak.

Mit lehet és mit nem biciklivel?

No alcohol, no cry

Annak ellenére, hogy a KRESZ nem tiltja a szeszes ital fogyasztását kerékpározás előtt, tilos kerékpározásra alkalmatlan állapotban biciklivel közlekedni! Az alkoholtűrő képesség egyénenként eltérő, de a közlekedési helyzetekre reagálást a legkisebb mérték is befolyásolja. Amennyiben valaki a biztonságos közlekedésre alkalmatlan állapotban ül kerékpárra (akár szeszes ital fogyasztása miatt), akkor szabálysértést követ el.

Ez az, amit biciklizés esetén inkább ne csináljunkEz az, amit biciklizés esetén inkább ne csináljunk

A járda a gyalogosoké, ritkán a kerékpárosoké

Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellet van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Az úttesten folyó forgalom nagysága és összetétele nem befolyásolja ezt, ezért bármennyire is nagynak tűnik a forgalom, az még nem jelenti az alkalmatlanságot. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A fenti eseteken túl nincs több lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre!

A KRESZ jó okkal tiltja a járdán való kerékpározást, mivel a járda a gyalogosoké. A gyalogosok mozgása (főleg a gyerekeké és időseké) gyakran kiszámíthatatlan, így veszélyhelyzetek sokasága adódik. Emellett a kapualjakból kihajtó autósok nem számítanak a járdán nagy sebességgel közlekedő biciklisre. A mellékutcák keresztezése szintén veszélyes a járdáról lehajtva ugyanezen okból. Fontos még megemlíteni azt, hogy kijelölt gyalogos átkelőhelyen – amennyiben nincs kerékpáros átvezetés felfestve – csak kerékpárról leszállva, tolva lehet átkelni.

Ha csak nem csodabicikliről van szó, az jobbára egyfősHa csak nem csodabicikliről van szó, az jobbára egyfős

Hány fő fel egy biciklire? Maradjunk egynél

Bizonyos körülmények között megengedett személy szállítása kerékpáron, viszont szigorú szabály vonatkozik a szállítás módjára, és arra, hogy hány éves személy vihet mást. Kétkerekű kerékpáron kizárólag pótülésen (biciklire szerelhető gyermekülés) lehet a járművet nem hajtó 10 évnél fiatalabb gyermeket szállítani. Ez esetben a kerékpárosnak legalább 16 évesnek kell lennie, és a pótülést úgy kell elhelyezni, hogy az a vezetőt a jármű irányításában és a fékezésében ne zavarja. A kettőnél több kerekű biciklin a 17. életévét betöltött személy szállíthat kerékpárt nem hajtó utast, akinek az erre kialakított ülésben kell utaznia. Vázon, kormányon, csomagtartón és a bicikli egyéb helyein nem szállítható utas!

A halálos iramban maximum filmcímnek jó

A kerékpáros közlekedés maximális sebessége járdán 10 km/h, gyalog- és kerékpárúton 20 km/h, kerékpárúton 30 km/h, egyéb helyen 40 km/h. Amennyiben a járművezető kerékpáros fejvédőt visel, és nem szállít utast, úgy lakott területen kívül akár 50 km/h sebességgel is haladhat.

Biciklisként is jobb betartani a szabályokatBiciklisként is jobb betartani a szabályokat

Megvan minden? Akkor indulhatunk!

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a kerékpárosok a közlekedési szabályokat megtartsák. A kerékpárral csak akkor vegyenek részt a közúti forgalomban, ha kötelező tartozékok fel vannak rá szerelve. Kiemelt figyelmet kell fordítani a látás és láthatóság szerepére a sötétedés beálltával. A sötétebb környezet, a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói megnehezítik a közlekedést, ami nagyobb odafigyelést igényel. Az autósok a nem megfelelően kivilágított kerékpárosokat nehezebben veszik észre, ami közlekedési baleset bekövetkezéséhez vezethet.

Mire figyeljünk még oda a közúti balesetek megelőzése érdekében?

  • Kerékpárral csak az vegyen részt a közúti forgalomban, aki biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban van.
  • Kerékpárral közlekedni csak az erre kijelölt helyen, ennek hiányában az útpadkán, az úttest jobb széléhez húzódva, egy sorban szabad.
  • Az autóbusz forgalmi sávon kerékpározni csak akkor szabad, ha azt közúti jelzés engedi.
  • A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia, és azt gyalogosan kell áttolni az úttesten.
  • Kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak akkor szabad közlekedni, ha az megfelelően ki van világítva.
  • Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie.
  • A gyalog- és kerékpárúton közlekedő kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti.
  • Fontos, hogy kerékpárral csak olyan úton közlekedjenek, ahol azt közúti jelzés nem tiltja, továbbá az életük, testi épségük nincs veszélyben!
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.