Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan étkezzünk természettudatosan?

2018. augusztus 12. 9:52
Mely dolgokra kell odafigyelnünk az ételek kiválasztásakor, hogy egészségesek lehessünk? Az Örömünnep keretein belül szombaton, a Veszprém Agorában Révász Péter vegán szakács is tartott előadást az érdeklődők számára „Természettudatos táplálkozás” címmel, amely során számos hasznos tippel lettünk gazdagabbak.

A kiindulópont az, hogy az étkezés egyik lényege az energia. Ezt az energiát nem az élettelen, hanem az élő ételekből nyerhetjük, tehát hőkezelt helyett nyers dolgokat fogyasszunk. Mindez pedig azért van jó hatással egészségünkre, mert az élő energia bevitelének következtében szervezetünknek kevesebb enzimet kell termelnie - tudhattuk meg az előadáson. Az élő, vagyis nyers ételek fogyasztására nem hirtelen, hanem fokozatosan kell átszokni, hiszen aki hozzá van szokva a hőkezelt ételekhez, annak nehezebben fogadja be szervezete az élő táplálékot: megfájdulhat a hasa tőle.

Milyen ételeket fogyasszunk tehát? Érdemes olajos magvakat beáztatni, hogy kicsírázzon, mint például mákot vagy fekete szezámmagot. Ezekhez tehetünk aszkorbinsavat, amely aktív tisztító hatással rendelkezik, kimondottan jó a bacik ellen – legalábbis Révász Péter számára, hisz tudjuk, minden szervezet más. Szerinte így sokkal több vitamint be tudunk juttatni szervezetünkbe mintha C-vitamin tablettát veszünk be.

Révász Péter nemcsak hasznos információkkal, hanem egy kis édességgel is szolgált az érdeklődők számára. Megkóstolhattunk olyan süteményeket, amelyeket teljes mértékben élő alapanyagokból készített. Ha hasonlót - nemcsak nagyon finomat, hanem természettudatosan is - szeretnénk sütni, fontos tudnivaló, hogy az ökológiai és egészségügyi szempontból is előnytelen cukor helyett ajánlott datolyával ízesíteni.

A még egészségesebb étkezés érdekében arra is figyeljünk, hogy mit mivel, és mikor fogyasztunk! A nádcsírában meglévő vas megfelelő felszívódásához például elengedhetetlen a C-vitamin bevitele. Gyümölcsöket ajánlott étkezés előtt fél órával enni, hiszen így fel tud készülni a gyomor az emésztésre: elkezdi termelni az emésztőenzimeket.

Néhány hasznos tipp még:

  • A hüvelyes dolgokat érdemes elkezdeni szódabikarbónás vízben főzni, hiszen így kioldódnak az emésztét nehezítő anyagok.
  • Sütemények készítésekor használjunk fel utifűmaghéjat! Nemcsak jól összeáll tőle a süti, hanem rendkívül egészséges is: tisztítja a bélrendszert.

Ne engedjük tehát, hogy megvezessék érzékszerveinket az élesztővel teli péksütikkel, vagy a pirított rágcsálnivalókkal! Fogadjuk meg ezket a tanácsokat: étkezzünk természettudatosan!

Ágel Zita Krisztina
Ge. Á.
további cikkek
Egy új veszprémi ital, ami nem felráz, hanem egyben tart – bemutatkozik a DRNK81 életmód Egy új veszprémi ital, ami nem felráz, hanem egyben tart – bemutatkozik a DRNK81 Az üdítőitalok polcain ma már nehéz valódi újdonságot találni. Energiaitalok harsány ígéretekkel, cukros frissítők gyors élvezettel, vitaminvizek kompromisszumos megoldásokkal. Ebbe a zsúfolt térbe érkezett meg Veszprémből a DRNK81, egy tudatosan felépített funkcionális ital, amely egészen más kérdésre keresi a választ: hogyan lehet nap mint nap jól működni ebben a rohanó világban? 2025. december 16. 15:28 Karácsonyfa fenyő nélkül! Tippek fenyőfa-pótlásra! életmód Karácsonyfa fenyő nélkül! Tippek fenyőfa-pótlásra! Karácsonyfa dilemma: minden decemberben ugyanaz a rituálé. Már megint meg kell venni a karácsonyfát. Vágott vagy műfenyő, földlabdás vagy esetleg bérlés – a kérdés mindig csak az, hogy milyen fát válasszunk. De van egy másik kérdés is, amit ritkábban teszünk fel: egyáltalán kell-e nekünk igazi fenyőfa, vagy jópofa, kreatív módon pótolható a karácsonyfa? 2025. december 15. 16:07 Őrülten pazarló a magyar – mutatjuk a legnagyobb pocsékolásokat életmód Őrülten pazarló a magyar – mutatjuk a legnagyobb pocsékolásokat Valamiért szeretjük azt hinni, hogy a pazarlás mások problémája. Hogy mi okosan vásárolunk, ésszel fogyasztunk, és mindig tudjuk, mire van szükségünk. A valóság azonban makacsabb ennél: Magyarországon évente több millió tonna hulladék keletkezik, miközben az emberek fele még mindig úgy gondolja, hogy „jobb újat venni, mint a régit javítgatni”. 2025. november 22. 13:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.