2020. február 19. // Zsuzsanna névnap

Veszprémi látnivalók: Fecskendőház

2018. augusztus 19. 4:00
Tourinform Veszprém
A torony közvetlen szomszédságában található a volt Fecskendőház, mely az 1800-as évek elején tűzoltószertárnak épült.

Homlokzatán eredeti funkciójára utaló felirat olvasható:

"Városi polgárok pénzén épüle föl e ház, itt tüzi pusztitás védelem eszköze áll".

A piros színnel is kiemelt nagybetűk az építés dátumát adják (1814). A földmunkák során felszínre került középkori ágyúgolyókból tizenötöt az épület homlokzatába falaztak - emlékeztetőül a véres tusákra.

Az ünnepélyes avatás a vigyázó toronnyal és az új városházával együtt 1814. október 27-én történt. A XIX. század során számtalan lakója és bérlője volt az épületnek. A piac közelsége miatt szívesen kínálta itt áruját a rőfös, a divatáru kereskedő, majd a trafikos, írószerboltos, de a férfifodrászatot is sokan keresték fel.

Ma a Fecskendőház ipartestületi székház, a szimmetrikus homlokzatú épületet Veszprém város címere és három céhjelvény díszíti.

Nepomuki Szent Jánosnak, a hidak és vizek védőszentjének barokk kőszobrát eredetileg a városkapuhoz felvezető hídnál állították fel, jelenleg egy falifülkében található. Mellette, félemelet magasságban Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének szobra áll.

vehir.hu

További cikkek

Villámcsapás miatt gyulladt ki a révfülöpi kilátó
Villámcsapás miatt gyulladt ki a révfülöpi kilátó
Villámcsapás miatt gyulladhatott ki, és égett le Révfülöpön a Fülöp-hegyi Milleniumi kilátó faszerkezete - közölte Kondor Géza (független) polgármester az MTI-vel csütörtökön.
A Balaton az egyik legizgalmasabb turisztikai terület
A Balaton az egyik legizgalmasabb turisztikai terület
Ötödik alkalommal rendezték meg hétfőn a Pannon Egyetemen a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet szakmai konferenciáját a régiót érintő legújabb kutatások kapcsán. A téma az EKF érintettség kapcsán különösen érdekes.
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Újabb milliárdok balatoni strandfejlesztésekre
Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, ezen felül pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken Siófokon.
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Irány a világ! – Tíz úti cél 2019-re
Semmi sem tágítja annyira a horizontunkat, mint az idegen tájak és különböző kultúrák megismerése, de önmagában már az a tény, hogy a bolygónk egy gyönyörű hely, elég erős érv, hogy 2019-ben minél többször kerekedjünk fel. Mutatok tíz izgalmas úti célt az irányadó utazási magazinok, a hellomagyarorszag.hu és a saját véleményem alapján.
2020-ra megépül a veszprémi várlift
2020-ra megépül a veszprémi várlift
Uniós forrásból, közel 1,4 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés részeként épül panorámalift és turisztikai központ a vár keleti oldalán.
2020. február 19. // Zsuzsanna névnap