Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
17°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
17°C

Szent István előnyt faragott a hátrányainkból

2018. augusztus 20. 18:42
A veszprémi vár fokán emlékeztek meg első királyunkról augusztus 20-án délután.

– Veszprém városa különleges helyet foglalt el Szent István életében: a város édesanyja és felesége székhelye volt, a közelben győzte le Koppány seregeit, innen kiindulva szilárdította meg hatalmát, innen indult ki az államhatalmat megalapozó munka – monda ünnepi beszédében dr. Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár hétfő délután Veszprémben.

– Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy első királyunk kora egyik legmodernebb országát építette fel a helyi sajátosságokból és univerzális alapelvek mentén. Olyan egységet teremtett a széttartó struktúrákból, ami ezer éve áll. Olyan kötőanyagot talált, ami szilárdan áll a történelem során létezett minden belső és külső veszély ellenére.

Orbán szerint Szent István műve azért örök érvényű, mert belőlünk, magyarokból áll össze egy egésszé. A magyarság ténymegállapítás és program egyszerre. Van, létezik, tudjuk mit jelent, és azon dolgozunk, hogy a jövőben így, és még erősebben létezzen.

– Hogy mit látott meg István a magyarságban? – fejtegette az államtitkár – Felismerte, hogy a magyarság szabadságszeretete nem hátrány, hanem lehetőség: értelmet, célt és tárgyat adott a szabadságnak azzal, hogy megalapította Magyarországot. Felismerte azt is, hogy az igazán nagy formátumú politikusok nem élhetnek a csalfaságokat elítélő hit nélkül. Egy a világban ennyire egyedül álló népet nem lehet szervezett hit nélkül kormányozni. És felismerte azt is, hogy a nagy formátumú magyar politikusoknak könyörtelenül pragmatikus világlátással kell szemlélniük az eseményeket, azt kell vizsgálniuk, hogy ami történik, az árt vagy használ-e a magyaroknak.

– A jó politika ma is a magyarság megőrzéséért és gyarapodásáért dolgozik. Ugyan nehéz idők vannak mögöttünk – a 20. század nem a magyarok évszázada volt –, de a jelen és a jövő sokat ígér. Szerencsések vagyunk, hogy ebben a kivételes helyzetben lehetünk egyek a magyarság egyenletében – zárta gondolatait Orbán Balázs.

A politikus szavait követően Sebestyén Márta és Andrejszki Judit adott műsort, majd a jelenlévők virágokat helyeztek el az első királyi pár szobránál.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása. ma 16:31 Megújult a takácskerti sportpálya Megújult a takácskerti sportpálya Az Európa Kulturális Fővárosa év alatt rengeteg nagyszabású infrastrukturális beruházás történt Veszprémben, de a városrészek fejlődése nem állt meg, és a helyi közösségek töretlen erővel dolgoznak együtt továbbra is. Ahogy a Takácskert eddig elhanyagolt focipályának megújulása is ezt mutatja.   ma 15:56 Vajon kitől idézett a V-Busz? Vajon kitől idézett a V-Busz? „Hidd el, hogy képes vagy rá és félig már véghez is vitted.” Ez a mondat fogadja a V-Busz utazóközönségét a buszok kijelzőjén. Na, de kitől származik az idézet, ami az érettségiző diákoknak szól elsősorban? ma 10:00 Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   tegnap 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.