2019. március 24., vasárnap
Gábor névnap

Rendnek kell lenni a tudatunkban

Veszprémben tartották a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének XXXI. Országos Találkozóját, amely során a „Ki őrzi meg az őrzőket?”című konferencián adták át egymásnak tudásukat a segítők.

A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. „Kríziskezelő szolgálatok fejlesztése” projektje és a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének konferenciáján az önkéntes segítők mentálhigiénés egészségének megőrzésére, illetve annak fontosságára hívta fel a figyelmet. A szakmai programokon a kiégés elkerülését és a hatékony relaxációs technikákat mutatták be.

Pénteken Brányi Mária, Veszprém város alpolgármestere beszédében kiemelte, hogy tisztánlátóknak kell lenniük a segítőknek, fontos, hogy a rászorulók bizalommal tudjanak hozzájuk fordulni. Országos szinten mintegy 150 000 bejövő hívása van átlagosan a szövetségnek. A veszprémi szolgálatnak 2017-ben összesen 14 403 hívása volt, ami 80 %-os emelkedést jelent a 2016-os évhez képest – tudtuk meg alpolgármester asszonytól. Ennek a munkának az igénye tehát folyamatosan nő, egyre nagyobb a mindennapi kihívás.

Egyre több a segítséget kérők számaEgyre több a segítséget kérők száma

Dr. Varga Gábor, LESZ elnök köszöntő beszédében elmondta, hogy a hívók csak úgy tudnak harmóniába kerülni, ha a segítők tudatában is rend van.

Széles Csongor, Ifjúsági Főosztály főosztályvezető szintén kiemelte a telefonszolgálat dolgozóinak fontosságát: az ember nem bírja a terhet egyedül, szüksége van a másoktól kapott erőre.

Christine Duvivier, a Lelkisegély Szolgálat Nemzetközi Szervezetének (IFOTESZ) elnöke is részt vett a konferencián, aki beszédében bemutatta a szervezet munkáját: 20 ország képvelői találkoznak kétszer évente, meghallgatják egymást, mindenki véleményét, Európán kívüliekét is.

Tavaly matricás akcióval hívták fel a figyelmet a lelkisegély szolgálatraTavaly matricás akcióval hívták fel a figyelmet a lelkisegély szolgálatra

A konferencia megnyitóján üdvözölték a "kicsiket", vagyis a szervezethez az elmúlt évben csatlakozókat, majd elismerékeket adtak át a kiemelkedő teljesítményű, példamutató munkát végző dolgozóknak, végül pedig átadták a Dr. Szabó Pál díjat is.

A Dr. Szabó Pál díjat kapta:

- szakmai díj: dr. Payrich Mária, a Kapcsolat '96 Mentálhigiénés egyesület elnöke
- külső támogatói díj: Czaun János képvielő úr

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!