2020. február 27. // Ákos, Bátor névnap

Jön a Nyitott ablak! Közeleg az első bemutató!

2018. augusztus 30. 4:30
„Itt van az ősz, itt van újra”, avagy ha nyár vége, akkor új színházi évad! A Veszprémi Petőfi Színház 2018/19-es első nagyszínházi bemutatója a Nyitott ablak lesz. Nóti Károly darabját Szilágyi Tibor viszi színre, ami külön izgalmas, hiszen már egyszer megrendezte ezt az előadást, ráadásul Veszprémben. Plusz csavar, hogy a szeptember 28-ai bemutatón lesz olyan szereplő, aki az évtizedekkel ezelőtti előadásban is játszott. Ez a szereplő pedig nem más, mint Kőrösi Csaba, akit a Nyitott ablakról, és erről a különös kettősségről kérdeztünk.

De mielőtt rátérnénk a Nyitott ablakra, megkérdezném, hogy telt a nyara?

Köszönöm szépen jól, munkával, mint általában mindig. Huszonhárom éve töltöm a nagyvázsonyi várban a nyaraimat, ilyenkor ott dolgozom. Most volt egy kis könnyebbség, mert Módri Györgyivel idén felváltva tudtuk csinálni a műsort, így pihenhettem délelőtt vagy délután, ez a beosztáson múlt. Természetesen volt elfoglaltságom a színházon belül is, hiszen nem egyszer utaztunk el az előadásokkal.

És mi van a pihenéssel? Hiszen a nyár lenne az egyetlen évszak, amikor kikapcsolódhatna.

Igen, éppen nemrég fogadtam meg, hogy a következő nyáron pihenni is fogok. Természetes, hogy igénylem én is a pihenést, de mindig magával visz a játék iránti szeretet. Viszont számolni kell azzal, hogy a sok munka után kimerül az ember. Csak hát olyan ez, mint egy csapatsport, itt is megvan, hogy hány ember kell hozzá. Nem eshet ki egy sem, hiszen akkor a többi sem tud dolgozni. Ez csak együtt működhet.

Szeptember végén mutatják be a Nyitott ablakot, de már tavaly volt egy házi főpróba. Hogy telt a próbafolyamat?

Sok évvel ezelőtt már játszottam ebben az előadásban, szintén Szilágyi Tibor rendezésében. Hazudnék, ha azt mondanám, nem szorult össze sokszor a torkom. Visszaemlékeztem, elérzékenyültem. Akkor Novotnyt játszottam, akit most Gaál Attila Csaba alakít. Érdekes, ő is Marosvásárhelyen végzett, Csabának hívják, és még egy öltözőben is vagyunk.

Az Őrnagyot játssza. Mesélne egy kicsit a szerepről?

Ez érdekes, mert ebben a színházban már voltam őrnagy, tehát úgy kell kitalálni a karaktert, hogy ne legyenek átfedések. Ne ugyanúgy beszéljen, másképpen mozogjon, tehát legyen egy egészen új figura. Előfordult, hogy egy instrukciónál mondtam, hogy ezt másképp szeretném, hiszen a másik előadásnál ezt a gesztust már csináltam. Jól érzem magam a szerepben. A nagynéném mondta nekem: „Jó neked Csabi, egésznap táncolsz, énekelsz, és szórakozol.”

Mennyire tud a saját életéből meríteni?

Én még az a korosztály vagyok, akik voltunk katonák, és tudom, mekkora hülyeségeket csináltattak az emberekkel. A megélt dolgokból mindig lehet csipegetni. Minél színesebb a színész élete, annál több mindenből tud meríteni. Rómeót sem lehet eljátszani tizennégy évesen, ahogy megírta Shakespeare.

Sokszereplős előadásról beszélünk. Milyen a fiatalokkal?

Sokszereplős, bár a régi Nyitott ablak még több emberrel ment. Már azért összeszoktunk, a legtöbb előadásban együtt vagyunk. Próbálunk a gyerekeknek segíteni, néha irányítani is kell őket, hogy nekünk is és maguknak is megfeleljenek. Nagy a nyüzsgés, a szó jó értelmében.

Milyen korosztálynak ajánlja az előadást?

Ez egy habkönnyű zenés játék. Minden korosztálynak ajánlom, biztos vagyok benne, hogy jól fognak szórakozni!

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Hamlet a Pannon Várszínházban
Hamlet a Pannon Várszínházban
Shakespeare egyik legismertebb drámáját, a dán királyfi történetét állította színpadra a Pannon Várszínház, Vándorfi László rendezésében.
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író járt Veszprémben - villáminterjú
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író járt Veszprémben - villáminterjú
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író, költő vendégeskedett január végén a Veszprémi Egyetemi Színpad beszélgetősorozatának első állomásán. A rendezvény az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében zajlott, ahol egyfelől a szintén író Bozsik Péter, valamint Szabó B. Eszter, egyetemi hallgató kérdezte. A társalgást a szomszédos Író Deákban folytattuk…
Elhunyt Andorai Péter színművész, a nemzet színésze
Elhunyt Andorai Péter színművész, a nemzet színésze
A 72 évesen elhunyt színész egy időben a Veszprémi Petőfi Színház társulatának is tagja volt.
Az élet tényleg csodaszép
Az élet tényleg csodaszép
George Bailey Az élet csodaszép című klasszikus végén megtanulja, hogy bármilyen csapás is ér minket, az életet meg kell becsülni. A Pannon Várszínházban rádiójátékként debütált előadás látássérült nézőjével beszélgetve pedig azt is eszünkbe véshetjük, hogy mindig legyünk nyitottak.
A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
Kiállításokkal, koncerttel és szabadtéri színházi produkciókkal készülnek a magyar kultúra napjára Veszprémben. Balatonfüreddel kulturális együttműködési megállapodást ír alá Veszprém.
2020. február 27. // Ákos, Bátor névnap