2023. június 5.
//
Fatime névnap

KULTURÁLIS VONZERŐKÖN ALAPULÓ HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA A CSETÉNYI KASTÉLY LÁTOGATÓKÖZPONT KIALAKÍTÁSÁVAL

2018. augusztus 31. 15:14
Csetény Község Önkormányzata a TOP-1.2.1-15-VE1-2016-00005 azonosító számú pályázat keretében Kulturális vonzerőkön alapuló hálózat létrehozására nyert támogatást. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott, vissza nem térítendő támogatás összege 170 353 229 forint, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 98,54 %-a. Projekt elszámolható összköltsége: 172 877 538 Ft. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, a Széchenyi 2020 program keretében. A beruházás előreláthatólag 2019. december 31-ig befejeződik.

A térség több településének (Zirc, Dudar, Bakonynána, Nagyesztergár, Szápár), és azok a helyi termelőinek, vállalkozóinak, kkv szektor képviselőinek, szállásadóknak és vendéglátóknak az összefogással kívánjuk megvalósítani a fejlesztést. A beruházást Csetény Község Önkormányzata önállóan, konzorciumi partner bevonása nélkül kívánja megvalósítani.

A fejlesztés célja, egy olyan együttműködéseken alapuló kulturális és szabadidős turizmus beindítása, melynek során a településre és környékére érkező turista közvetlen módon megismerheti ennek a tájegységnek az egyedi szépségéit, és ez által betekintést nyerjen a község hagyománytisztelő, közösségformáló kulturális életébe.

A beruházás egy speciális, de több korosztályt érintő vendégköri igény kielégítését célozza meg. Akadálymentesített helyekkel, valamint a fogyatékkal élők számára ingyenes jegyváltási lehetőséggel várjuk az érdeklődőket. A projekt segítségével a kastély és a látogatóközpontok látogatottsága növelhető. A projekt hosszú távú célja, hogy a Holitscher kastély megújult turisztikai szolgáltatáskínálatával hozzájáruljon a régió turizmusának minőségi és fenntartható fejlődéséhez, a turisztikai potenciál erősítéséhez, eredményességének javításához, valamint a munkahelyteremtéshez. A beruházás 3 új munkahelyet teremt.

A fejlesztés céljai, várható eredményei:
• A családosok, fiatalok, idősebbek aktív szórakozásának biztosítása kulturális ismeretek bővítése mellett - kastély körüli parkban családi vagy baráti sütögetésre is sor kerülhet.
• Új turisztikai attrakciók kiépítése - A Zirci Ciszter Apátsággal és Látogatóközponttal kialakított közös tematika, lehetőséget teremt az attrakciók úgynevezett turisztikai csomaggá, egységes termékké alakítására.
• 12,6 km kijelölt kerékpárút - Itt várja látogatóit a Zirci Ciszterci Apátság és Manufaktúra, a Látogatóközponttal, a Műemlékkönyvtárral, Természettudományi kiállításokkal és az arborétummal
• Egész évben nyitva tartó kastély és park:
− megújul a csetényi Holitscher- kastély egy jelentős része, kiállításokkal, kastélycukrászdával, játszósarokkal
− a kastély a parkban lévő kápolna is ismét betöltheti azt a szerepét
• Ökumenikus együttműködés
• Vonzó turisztikai attrakciók és helyszínek
• A településkép és identitástudat szempontjából meghatározó fejlesztés

vehir.hu

További cikkek

Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Veszprémben történt rabláshoz hívták a rendőröket szerdára virradó éjszaka.
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Pénzesgyőr mellett a Gerence patakban véletlenül bukkantak rá azokra a csontokra, amelyek a szakértő szerint már kétszáz éve heverhettek ott.