2020. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Felvillanyozó találmányokat próbálgatnak

2018. szeptember 17. 4:30
Elektromos járműveket és közösségi árammegosztást tesztelnek a következő napokban Veszprémben.

Hétfőn mutatta be közös projektjét a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ) és a Servo Movement a Bagolyvár utcai parkolóháznál. A két cég együttműködésében szeptember 17. és október 17. között nyilvános elektromos töltőket és saját fejlesztésű villanyrobogókat, elektromos kerékpárokat tesztelnek városunkban.

Csapó Balázs Brányi Mária alpolgármester társaságábanCsapó Balázs Brányi Mária alpolgármester társaságában

A Servo Movement által kifejlesztett töltőpontokat hét helyszínen (Agóra, Egyetem A épület, Városháza, Fricska, Aréna, Oliva Hotel, Bagolyvári parkolóház) telepítették a városban, ezeket a következő egy hónapban bárki ingyenesen kipróbálhatja. A panelekre nemcsak elektromos járműveket, hanem bármilyen konnektorról vagy USB-n keresztül tölthető eszközt csatlakoztatni lehet. Csapó Balázs, a cég alapítója elmondta, hogy a jövőben egy közösségi finanszírozási modellben képzelik el a terminálok működtetését, aminek bevételét a karbantartó Servo, az üzemeltető VKSZ és az eszközt árammal ellátó épület tulajdonosa között osztanák fel.

Nemcsak a villanyrollert lehet tölteni a terminálonNemcsak a villanyrollert lehet tölteni a terminálon

De nem csak ezeket a kísérleti fejlesztéseket próbálgatják. A kiválasztott tesztelők (a csapatot más-más életkorú és életmódú emberekből állították össze) elektromos rollerekkel és kerékpárokkal járják a város útjait. A járművekbe épített rendszer rengeteg adatot tárol el a jármű mozgásával, a tesztelők szokásaival, a forgalmi körülményekkel kapcsolatban, ezek az adatok pedig fontos támpontok lesznek a járművek további fejlesztéséhez.

Söge
Szalai Csaba