2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap

Uzsonnásdobozzal a környezetszennyezés ellen

2018. szeptember 20. 18:17
Több mint 600 uzsonnásdobozzal lepi meg az első osztályosokat a VKH Nonprofit Kft és a BABAKO Egyesület a napokban: a két szervezet célja, hogy ezáltal megelőzzék a felesleges hulladékképződést.

Minden műanyagot nem tilthatunk ki az életünkből, van azonban, aminek a használatát ideje lenne minél jobban lecsökkenteni. Ilyenek a nejlonzacskók is, amelyek köztudottan az egyik legnagyobb környezetszennyezők: óriási mennyiségben használjuk őket, az újrahasznosításig viszont ritkán jutnak el. Ráadásul a legtöbb esetben könnyen ki lehetne őket váltani mással is.

Horváth ZoltánHorváth Zoltán

Erre szeretné felhívni a figyelmet a VKSZ Zrt. leányvállalata, a VHK Nonprofit Kft, akik profiljuktól eltérően ezúttal a megelőzésre helyezték a hangsúlyt: összesen 643 uzsonnásdobozt készítettek, amelyeket a veszprémi általános iskolások első osztályosai között osztanak szét. „Napi használat mellett ezzel 643 nejlonzacskót tudunk megspórolni a Földnek, heti szinten ez már több mint 3000, egy évre kivetítve pedig akár 156 ezret is. Nyilván ez egy ideális eset, a cég életében ugyanakkor nagyon fontos a környezetvédelmi nevelés, így igyekszünk ezzel az akcióval is megszólítani a gyerekeket és a szüleiket” – mondta el Horváth Zoltán, a kft. ügyvezetője.

Az uzsonnásdobozok kiosztásában a céget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület is segítette, akikkel egyébként több évre tekint vissza az együttműködésük. „A közszolgáltatóknak szükségük van olyan partnerekre, akik a diákok, pedagógusok és a családok körében hatékonyan tudnak működni, és kézenfekvő volt, hogy több mint 10 éve működő zöldkoordinátori hálózatunk segítsen ebben a kezdeményezésben” – fejtette ki Szűcs Attila, az egyesület elnöke csütörtökön a dobozok átadásakor.

Úgy véli, a kisiskolás, de akár már óvodás korban elsajátított környezeti nevelési ismeretek, szokások egész évben elkísérik a gyerekeket. „Látjuk, hogy a diákok hazaviszik a pedagógusoktól kapott információkat, a családjukkal is megosztják azokat, így az uzsonnásdoboz által közvetített üzenet – „Uzsonnámat ebből eszem, óvom vele környezetem.” – nemcsak az iskolai környezetben, hanem otthon is hat.”

Bertalan Melinda
Domján Attila
2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap