2022. május 29.
//
Magdolna névnap

Uzsonnásdobozzal a környezetszennyezés ellen

2018. szeptember 20. 18:17
Több mint 600 uzsonnásdobozzal lepi meg az első osztályosokat a VKH Nonprofit Kft és a BABAKO Egyesület a napokban: a két szervezet célja, hogy ezáltal megelőzzék a felesleges hulladékképződést.

Minden műanyagot nem tilthatunk ki az életünkből, van azonban, aminek a használatát ideje lenne minél jobban lecsökkenteni. Ilyenek a nejlonzacskók is, amelyek köztudottan az egyik legnagyobb környezetszennyezők: óriási mennyiségben használjuk őket, az újrahasznosításig viszont ritkán jutnak el. Ráadásul a legtöbb esetben könnyen ki lehetne őket váltani mással is.

Horváth ZoltánHorváth Zoltán

Erre szeretné felhívni a figyelmet a VKSZ Zrt. leányvállalata, a VHK Nonprofit Kft, akik profiljuktól eltérően ezúttal a megelőzésre helyezték a hangsúlyt: összesen 643 uzsonnásdobozt készítettek, amelyeket a veszprémi általános iskolások első osztályosai között osztanak szét. „Napi használat mellett ezzel 643 nejlonzacskót tudunk megspórolni a Földnek, heti szinten ez már több mint 3000, egy évre kivetítve pedig akár 156 ezret is. Nyilván ez egy ideális eset, a cég életében ugyanakkor nagyon fontos a környezetvédelmi nevelés, így igyekszünk ezzel az akcióval is megszólítani a gyerekeket és a szüleiket” – mondta el Horváth Zoltán, a kft. ügyvezetője.

Az uzsonnásdobozok kiosztásában a céget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület is segítette, akikkel egyébként több évre tekint vissza az együttműködésük. „A közszolgáltatóknak szükségük van olyan partnerekre, akik a diákok, pedagógusok és a családok körében hatékonyan tudnak működni, és kézenfekvő volt, hogy több mint 10 éve működő zöldkoordinátori hálózatunk segítsen ebben a kezdeményezésben” – fejtette ki Szűcs Attila, az egyesület elnöke csütörtökön a dobozok átadásakor.

Úgy véli, a kisiskolás, de akár már óvodás korban elsajátított környezeti nevelési ismeretek, szokások egész évben elkísérik a gyerekeket. „Látjuk, hogy a diákok hazaviszik a pedagógusoktól kapott információkat, a családjukkal is megosztják azokat, így az uzsonnásdoboz által közvetített üzenet – „Uzsonnámat ebből eszem, óvom vele környezetem.” – nemcsak az iskolai környezetben, hanem otthon is hat.”

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Kik is voltak a veszprémi tobakosok?
Kik is voltak a veszprémi tobakosok?
A Benedek-hegy alatti utcát, ami ma már inkább egy kedvelt sétaút, mint forgalmas ipari rész hivatalosan Tobak utcának hívják. Az elnevezés nem véletlen, hiszen valamivel több, mint 100 éve még javában tevékenykedtek a bőrkészítők itt. Őket hívták tobakosoknak, a Laczkó Dezső Múzeum által szervezett piknik-sorozat első állomásán pedig az ő történetüket lehetett megismerni szombaton.
Még magasabb szintű képviseletet kap az állatvédelem Ovádival
Még magasabb szintű képviseletet kap az állatvédelem Ovádival
Kormánybiztossá nevezték ki Ovádi Pétert, aki korábbi miniszteri biztosi feladatai után még magasabb szinten képviselheti a jövőben is az állatvédelmet.
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Elkészült az állványrendszer a vár alatti sportpályánál, ami a várnegyed megújításában játszik majd szerepet.
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Az ukrajnai háború okozta nehéz gazdasági helyzet következményeinek csökkentéséért több intézkedésről is döntött a kormány.
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Dudaron, Nagyesztergáron, Szentkirályszabadján a helyi általános iskolák tornatermeit újították fel, Ősiben pedig tantermet modernizáltak az elmúlt időszakban. Minderre a Magyar Falu Program támogatásai révén volt lehetősége a tankerületnek, amelynek van olyan intézménye, ahol az utóbbi 5 évben megduplázódott a gyermeklétszám.