2021. április 20.
//
Konrád, Tivadar névnap

Uzsonnásdobozzal a környezetszennyezés ellen

2018. szeptember 20. 18:17
Több mint 600 uzsonnásdobozzal lepi meg az első osztályosokat a VKH Nonprofit Kft és a BABAKO Egyesület a napokban: a két szervezet célja, hogy ezáltal megelőzzék a felesleges hulladékképződést.

Minden műanyagot nem tilthatunk ki az életünkből, van azonban, aminek a használatát ideje lenne minél jobban lecsökkenteni. Ilyenek a nejlonzacskók is, amelyek köztudottan az egyik legnagyobb környezetszennyezők: óriási mennyiségben használjuk őket, az újrahasznosításig viszont ritkán jutnak el. Ráadásul a legtöbb esetben könnyen ki lehetne őket váltani mással is.

Horváth ZoltánHorváth Zoltán

Erre szeretné felhívni a figyelmet a VKSZ Zrt. leányvállalata, a VHK Nonprofit Kft, akik profiljuktól eltérően ezúttal a megelőzésre helyezték a hangsúlyt: összesen 643 uzsonnásdobozt készítettek, amelyeket a veszprémi általános iskolások első osztályosai között osztanak szét. „Napi használat mellett ezzel 643 nejlonzacskót tudunk megspórolni a Földnek, heti szinten ez már több mint 3000, egy évre kivetítve pedig akár 156 ezret is. Nyilván ez egy ideális eset, a cég életében ugyanakkor nagyon fontos a környezetvédelmi nevelés, így igyekszünk ezzel az akcióval is megszólítani a gyerekeket és a szüleiket” – mondta el Horváth Zoltán, a kft. ügyvezetője.

Az uzsonnásdobozok kiosztásában a céget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület is segítette, akikkel egyébként több évre tekint vissza az együttműködésük. „A közszolgáltatóknak szükségük van olyan partnerekre, akik a diákok, pedagógusok és a családok körében hatékonyan tudnak működni, és kézenfekvő volt, hogy több mint 10 éve működő zöldkoordinátori hálózatunk segítsen ebben a kezdeményezésben” – fejtette ki Szűcs Attila, az egyesület elnöke csütörtökön a dobozok átadásakor.

Úgy véli, a kisiskolás, de akár már óvodás korban elsajátított környezeti nevelési ismeretek, szokások egész évben elkísérik a gyerekeket. „Látjuk, hogy a diákok hazaviszik a pedagógusoktól kapott információkat, a családjukkal is megosztják azokat, így az uzsonnásdoboz által közvetített üzenet – „Uzsonnámat ebből eszem, óvom vele környezetem.” – nemcsak az iskolai környezetben, hanem otthon is hat.”

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Kültéri jógapont épül Veszprémben
Kültéri jógapont épül Veszprémben
Három egészségfejlesztő program indul a városban, ennek egyik eleme a Barátság parkba tervezett kültéri jógapont megépítése lesz.
Elkerülhetetlennek látják a hús drágulását szakértők
Elkerülhetetlennek látják a hús drágulását szakértők
A takarmányárak világszintű emelkedése nehéz helyzetbe hozta az állattartókat, a hús drágulása elkerülhetetlen - mondták a Portfolio keddi online konferenciáján részt vevő termelői szervezetek és agrárcégek képviselői.
Segítséget adnak a tanárok digitális kompetencia fejlesztéséhez
Segítséget adnak a tanárok digitális kompetencia fejlesztéséhez
A koronavírus-járvány egyik legnagyobb felismerése volt, hogy még vannak kiaknázatlan területek az oktatók digitális felkészültségének fejlesztésében. Az Insedo Kft. és a Veszprémi Szakképzési Centrum közös innovatív programja ezt támogatná.
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn a falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Az eseményen Ovádi Péter miniszteri biztos többek közt az állatvédelemmel kapcsolatos kérdőív eredményeire alapozva is támogatta a programot.
Ajándék az oltóponton dolgozóknak
Ajándék az oltóponton dolgozóknak
Ovádi Péter, országgyűlési képviselő a Csolnoky Ferenc Kórház oltópontján dolgozóknak vitt ajándékokat, hogy megköszönje a munkájukat.