Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jó filmet jó színészekkel lehet csinálni

2018. szeptember 29. 12:54 // Forrás: Ecoport magazin
Szajki Péter filmrendező hat év után újra nagyjátékfilmet forgat Most van most címmel. A huszonkét napos forgatás helyszíne a főváros és annak vidéki környezete, sőt a Balaton is „szerepet kapott”.

Milyen jellegű film lesz?

Ez egy ún. „dramedy”, azaz romantikus vígjáték, a drama és comedy szavak egyvelegéből jött létre. Amerikában használják így a műfaj elnevezését, itt nem gyakori, mert a dráma szó elijeszti a nézőket. Könnyed és vicces film lesz – a bemutatóra egyelőre pontos dátum még nincs kitűzve.

Akkor mondhatjuk, hogy nem üt el a többi nagyjátékfilmedtől?

Igen, például a Nejem, nőm, csajom is ez a műfaj volt, de a mostani története kicsit populárisabb. Egy szökött menyasszonyról szól, aki beugrik egy taxiba, majd a két szereplő, a menyasszony és a taxis története – egy napjuk – lesz bemutatva. Ennél azért izgalmasabb, ez most csak dióhéjban. Abban új a dolog, hogy ezúttal egyetlen történetet mesél el a film – ahogy ezt a legtöbb filmalkotás is teszi –, hiszen az első két filmem több sztorit futtatott párhuzamosan. Így ez nagy újdonság számomra, ettől is külön kihívás lesz forgatni.

Eddigi filmjeidben is igazi színészóriások voltak. Most hogy alakult a szereposztás?

Az a hitvallásom, hogy jó filmet jó színészekkel lehet csinálni. Erre törekedtem most is: Tompos Kátya, Mohai Tamás, Kovács Lehel, Básti Juli, Mészáros András és még sokan mások. Persze lehet jó filmet amatőr színészekkel is készíteni, volt erre több példa, ez csak az én megközelítésem. Például a Testről és lélekrőlben Morcsányi Géza remek alakítását láthattuk, úgy tudom, neki eredetileg semmi köze nem volt a színészethez.

Ezek alapján nem is volt casting?

Amikor a feleségemmel – Szajki-Vörös Adéllal – megírtuk a forgatókönyvet, Básti Juli karakteréről például már tudtuk, hogy vele képzeljük el a szerepet. És volt egy megelőző időszak is, amikor a veszprémi születésű Fabacsovics Lilivel – már dramaturggal – megcsináltuk a szereposztást. Tehát nem voltam egyedül, kaptam segítséget. Persze néhány szerepre csináltunk próbafelvételeket, de a legtöbbre ezúttal nem. Ez azért érdekes, mert az előző filmemnél épp fordítva dolgoztam: akkor minden szerepre készítettem felvételeket.

Mit lehet tudni a film támogatásáról?

A filmnek vannak szponzorai, támogatói, magánbefektetői, és kaptunk állami támogatást is.

Nehéz ma filmrendezőként támogatást szerezni?

Filmet csinálni önmagában nem könnyű, nem tudhatjuk, hogy mikor jön a következő. Ez talán sosem volt egyszerű.

Emiatt van benned egyfajta bizonytalanság, állandó félelem?

Most pont, hogy jó érzés van bennem. Rengeteg tervem van, mindenféle műfajban. Dráma, vígjáték, de még látványosabb film is, és nemcsak forgatókönyvíró, hanem rendezői minőségben is. Úgy látom, ebben a szakmában kell egyfajta optimista lelkület, hiszen sok a bizonytalanság benne.

Ugyanazokkal a producerekkel dolgozol?

Eddig minden filmet más producerekkel készítettem, és a legtöbben így teszik. Ezt az élet hozta így. Nagyon ritka az a rendező-producer páros, akik állandóan együtt dolgoznak. Korábban Angelusz Iván volt az, akire mindig számíthattam, ő ma már sajnos nincs köztünk. A Nejem, nőm, csajomnak végül nem ő lett a producere, de a filmet ő indította el. Meg kell említenem Reich Pétert is, aki most éppen forgat, de remélem, még fogunk együtt dolgozni. Jelenleg pedig Kutyik Gábor a vezető producer, emellett Gulácsi Loránd és Romwalter Judit a producerek, akiknek kiemelkedően sokat köszönhet ez a film. Illetve jómagam is producer lettem ezúttal, ezt is az élet hozta így.

Említetted, hogy a feleségeddel írtátok a forgatókönyvet. Milyen a közös munka?

Ez egy érdekes életforma, amikor a munkatársad egyben a házastársad is. Persze ez inkább pozitívan értendő, csak tudni kell lezárni este egy ponton a munkát és átváltani civilbe.

És a rendezői lét maga milyen érzésekkel tölt el?

Kicsit nehezen jöttem rá, hogy filmrendező szeretnék lenni, de miután ezt elhatároztam, utána már nem eresztettem el. Nehéz út volt, de csak összejött. Most már a harmadik filmemet készítem, ami remélem, gyorsan hozza a negyediket is. Nekem szükségem van erre a változatos életmódra, nem bírom a monotonitást. Jó mindig másik sztorin dolgozni, mindig egy új világba belépni egy-egy évre. De ennek az életformának is megvannak persze a nehézségei, amiket sorolhatnék…

Gyerekkorodban hogyan képzelted el magad?

Gyerekkoromban színész és humorista szerettem volna lenni, mint Gálvölgyi János. Később már csak színész, aztán zenész is, aztán író is, aztán fotós. Na, ezek mind egyesültek ebben a munkában.

Szajki Péter 1980-ban született Tapolcán. Iskolai tanulmányait Zánkán, Balatonfüreden és Veszprémben végezte. 2008-ban az Intim fejlövés című első nagyjátékfilmjével Simó Sándor elsőfilmes díjban részesült a 40. Magyar Filmszemlén.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.