Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Elektronmikroszkópos laboratóriumot adtak át az egyetemen

2018. október 3. 3:00
A mintegy 924 millió forintos támogatással megvalósult világszínvonalú laboratórium nemcsak a Pannon Egyetem kutatásait és oktatását emeli új szintre, de az ipari szereplők számára is új távlatokat nyit meg, s akár a bűnüldözésben is segítséget jelenthet.

A laboratóriumot kedden ünnepélyes keretek között adták át a Pannon Egyetemen, ahol Gelencsér András rektor arról beszélt, a tudás mellé végre a technika is felzárkózott. Előbbit jól bizonyítja egy másfél évvel ezelőtti felmérés is, mely szerint az intézmény földtudományok területén elért eredményei kétszeresen is meghaladják a nemzetközi átlagot, ahogy sok magyar egyetemet is.

Pósfai Mihály részletesen szemléltette az új berendezéstPósfai Mihály részletesen szemléltette az új berendezést

– Ebben kétségtelenül nagy szerepe van dr. Pósfai Mihálynak, aki több mint 30 éve foglalkozik elektronmiszkópos kutatásokkal, s aki egyben a terület egyik legnevesebb kutatója is. Eddig azonban ezek a kutatások mindig a partnereink, többek között az MTA laboratóriumában zajlottak, mert az egyetem nem rendelkezett a megfelelő technikával. A szakértelem tehát adott volt, pár évtizedes késéssel pedig az eszköz is megérkezett – fogalmazott a rektor.

Az állam és az unió támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekt két elektronmikroszkópot, egy ún. pásztázó, valamint egy transzmisszós elektronmiszkópot foglal magába, melyeket dr. Pósfai Mihály, a NANOLAB vezetője és dr. Kovács Kristóf mutattak be a világ minden pontjáról érkezett vendégeknek. Mivel utóbbi rendkívül érzékeny a zajokra és a környezeti tényezőkre, egy speciális, új épületet is kialakítottak neki az egyetemen.

Világszínvonalú fejlesztés szemtanúi lehetünkVilágszínvonalú fejlesztés szemtanúi lehetünk

Pósfai elmondta, transzmissziós elektronmiszkópja korábban két ízben is volt az intézménynek, ezek azonban az évek alatt elavultak – a mostani, világszínvonalú berendezés teljesen új távlatokat nyithat az anyagvizsgálatokat igénylő kutatásokban. A műszer képi, szerkezeti és kémiai információkat is nyújt a szilárd anyagokról, a mikrométerestől az atomi felbontásig. Mivel ehhez hasonló teljesítményű mikroszkóp sem a Dunántúlon, sem országos szinten nincsen, a berendezés nemcsak az egyetemi oktatást könnyíti meg, de a régió alap-és alkalmazott kutatási pályázati potenciálja is jelentősen nő, valamint a fiatal kutatók megtartásában és a nemzetközi szerep erősítésében is rendkívül hasznos lesz. Emellett az eszköz az alapkutatásokon túl az ipar egyes ágazatainak (pl. gyógyszeripar) anyagvizsgálati feladataira is alkalmas.

Hasonló felhasználási területekkel bír a pásztázó eletronmiszkóp is, mely nanométeres felbontásának köszönhetően képes bármilyen minta felületi morfológiai és összetételi vizsgálatára, valamint a kristályos anyagok kristálytani szövete is feltérképezhető vele - magyarázta el dr. Kovács Kristóf. A tudományos kutatásokon túl a mikroszkóp elsősorban a fémekkel, gyógyszerekkel, kerámiákkal kapcsolatos ipari anyagvizsgálatokban jön jól, de akár a bűnüldözés hatékonyságát is növelheti, ahogy azt egy korábbi eset bizonyította, mikor az állítólagosan csak virágvágásra használt metszőollón a drótkerítés rézdarabkáit találták meg.

A tájékoztató után a jelenlévők személyesen is megtekinthették az elektronmikroszkópokat, majd workshopokon vehettek részt.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.