Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Volt miniszterelnök emlékezett 1956-ra Veszprémben

2018. október 6. 4:00
Veszprémben ünnepelte 25 éves évfordulóját a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet Országos Elnöksége. A Városházán péntek délelőtt tartott megemlékezésen Magyarország egykori miniszterelnöke, Boross Péter is felszólalt.

Az 1993-ban megalakult Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet Országos Elnöksége negyed évszázada képviseli szervezett keretek között az 1956-os nemzeti forradalom célkitűzéseinek maradéktalan megvalósítását. Hagyományőrzést folytat, és követeli 1956 után meghurcoltak politikai, gazdasági, jogi és társadalmi rehabilitálását. Tevékenységi körük sokrétű, de többek között kegyeleti munkával, emlékhelyek felállításával, emlékünnepélyek rendezésével, történelmi kutatással és dokumentálással is foglalkoznak.

A közösség megalakulásának a negyed évszázados fennállására emlékezett, és a forradalom 62. évfordulója előtt tisztelgett péntek délelőtt a Városházán.

-Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a szervezet Boldog Gizella, Mindszenty József, Brusznyai Árpád, és Horváth Balázs városát választotta ünnepi megemlékezése helyszínéül- köszöntötte a megjelenteket a város nevében Némedi Lajos alpolgármester a teljesen megtelt Kossuth teremben.

Az alpolgármesteri köszöntő után Márfi Gyula veszprémi érsek beszélt a mértéktartó szabadságról: – Most újra megvan a veszély, hogy szolgaságba hajtsanak bennünket. Korábban csatlósai voltunk a Szovjetuniónak, most pedig az Európai Unió kezd átalakulni egy olyan intézménnyé, amely egybe akarja gyúrni a nemzeteket. Egy olyan masszává, amelyben az egyes fajok és nemzetek elveszítik az önállóságukat, szabadságukat, nyelvüket, kultúrájukat és identitás-tudatukat. Az EU célja egy massza létrehozása, amelyet a nagytőkések irányítanak. Engedelmes és könnyen irányítható fogyasztók kitermelése a cél. Ez az, ami ellen nekünk valóban küzdenünk kell- mondta.

Márfi Gyula veszprémi érsekMárfi Gyula veszprémi érsek

-Tudnunk kell, hogy a szabadság drága érték, olyan, akár a gyógyszer: Ha túladagoljuk, nem életet ment, hanem tönkretesz

- utalt az ultraliberális világ tévképzetére.

Boross Péter, Magyarország 1993 és 1994 között hivatalban lévő miniszterelnöke félórás ünnepi beszédében felidézte a magyar történelem olyan pillanatait, amelyekből a mai napig töltekezhetünk:- Tanulság, hogy a szabadságért semmi sem drága, ez 1956 tanulsága, melynek konkrét programja nem volt, „csak” a szabadság: a kirobbanó és fékezhetetlen magyar önazonosság és szabadságvágy. Ha ’56-ról beszélünk, ezt a lelki folyamatosságot kell dicsérnünk- mondta, majd kitért arra is, a mai Magyarország arculatát választásokon döntő többséggel még mindig a vidékiek döntik el.- A vidéki élet rendelkezik erős szellemi atmoszférával, amelyet meg kell tartanunk- vélekedett.

Boross Péter, Magyarország ex-miniszterelnökeBoross Péter, Magyarország ex-miniszterelnöke

A beszédek után a szervezet 1956 szellemi örökségének megőrzéséért és a megalakulásának 25. jubileumát ünneplő bajtársi közösségnek tett szolgálatokért Magyarságért Érdemrend kitüntetéseket adott át.

Polgárdy Imre és Ovádi Péter is elismerést vehetett át a szervezettőlPolgárdy Imre és Ovádi Péter is elismerést vehetett át a szervezettől

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.