Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emberek, akik életüket adták a szabadságért – október hatodikára emlékeztek

2018. október 7. 3:43
A tizenhárom tábornok kivégzésének százhatvankilencedik évfordulóján emlékeztek, koszorúztak a városban.

A TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad műsorával kezdődött a megemlékezés, október 6-án, a Török Ignác utcában. A verses-zenés összeállítás - Rábai Zsanett, Lohonyai Zoltán, és Felföldi Gábor közreműködésével - kellőképpen megadta a hangulatot a közös múltidézésre.

A műsort a köszöntő beszédek követték: Némedi Lajos alpolgármester üdvözölte a megjelent gyászolókat, megemlékezőket, kifejezve tiszteletét a hős tábornokaink és miniszterelnökünk iránt, akik az életüket adták a nemzet szabadságáért. Ünnepi szavai a magyarság sorsáról szóltak: „A Földön kevés olyan nemzet van, akinek ilyen sok jutott osztályrészül a harcból. Október hatodika a fájdalom és a büszkeség napja, emlékezzünk méltósággal elődjeinkre, akik azt tanították nekünk, hogy a haza szabadsága mindenekelőtt való.”

A továbbiakban az Örmény Diaszpóra részéről az Örmény Kultúráért Alapítvány veszprémi szervezetének önkéntese köszöntötte a megjelenteket: Lázár Vilmos és Kiss Ernő örmény származású tábornokok voltak, akik szintén vérüket adták a magyar nép szabadságáért.

Szabó György alezredes úr, református tábori lelkész tette fel a kérdést: „Miért kell emlékezni a múltra? A mai magyar ember képes a folyamatos előre tekintés mellett visszafelé pillantani?” Szabó György szerint egy nemzet csak úgy létezhet, hogyha múltja, jelene és jövője is van. Az a nép, amely megtagadja múltját, elveszíti létjogosultságát.

A beszédek után a jelenlévők tiszteletet adva elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.