Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém polgármestere az idősekre is odafigyel

2018. október 17. 14:18
Az idősek világnapját ünnepelte szerda délelőtt a Nyugdíjasok Életet az Éveknek Veszprém Megyei Egyesülete a megyei könyvtárban, ahol Porga Gyula Idősbarát Polgármester díjat vehetett át.

Az ENSZ javaslatára 1998 óta október 1-jén tartják az idősek világnapját. A jeles naphoz kapcsolódóan világszerte tartanak ünnepséget, s bár a konkrét rendezvény időpontja eltérhet, közös, hogy ezeken a találkozókon kifejezhetjük megbecsülésünket és tiszteletünket az idősek felé.

Vörösmarty ÉvaVörösmarty Éva

„Ez a tisztelet pedig magában foglalja a támogatást, a szeretetet és az elfogadást, azt, hogy ők is ugyanolyan hasznos tagjai a társadalomnak, mint a fiatalabbak. Szükségünk van nagyszüleink, szépkorú szeretteink bölcsességére, akik türelemre tanítanak minket. Ugyanakkor fontos, hogy mindenkiben tudatosodjon: az élet nem ér véget a nyugdíjazás után: meg kell találni a hétköznapok értelmét, amivel teljessé tehető az élet. Kívánom, hogy ebben segítse önöket a családjuk, találják meg a közös hangot, és szeressék magukat” – fogalmazott köszöntőjében Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke.

Demeter FerencDemeter Ferenc

Demeter Ferenc, a Veszprém Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnöke arról beszélt, fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk az idős emberek problémáira, hiszen a világban egyre növekszik a számuk, 2020-ra pedig akár több mint egymilliárdra is emelkedhet. Meglátása szerint a kormány által említett idősügyi stratégia részleteit érdemes lenne társadalmi vitára is bocsátani, hogy valós kép alapján tudjanak tervezni és így fejlődhessen tovább az ország. Az elnök felidézte, a mai idősebb generációnak bizony nem volt könnyű sorsa, hiszen a nagy világégések megpecsételték gyerekkorukat, később felnőttkorukban szinte minden elölről kellett kezdeniük, majd a rendszerváltás határozta meg már idős korukat, amit lehetett, mégis megtették az országért.

Szerencsére Veszprémben, illetve a megyében erős hátország épült ki az idősebb generáció mögé, s mindig számíthatnak a polgármester támogatására. A közgyűlés ezért is alapította meg az Idősbarát polgármester elismerést, mellyel ezúttal Porga Gyulának mondtak köszönetet a jelenlévők.

Az egyesület szerint a városvezetőnek meghatározó szerepe van abban, hogy biztonságos és tervezhető legyen az idős szervezetek működése, hogy rendezvényeikkel megjelenhessek a Veszprém Agórában, a megyei könyvtárban, a művelődési ház egységeiben. Veszprém azon kevés város egyike, ahol az idősekre is kiemelt figyelmet fordítanak, kikérik véleményüket, számítanak kezdeményező készségükre. A polgármester nemcsak a városban élő idős embereket támogatja, de a megyei szervezeteket is segíti, rendszeresen részt vesz a rendezvényeiken, munkája sok szempontból előrelendíti helyzetüket.

Porga az elismerést megköszönve úgy fogalmazott, a sikerhez nem egy ember kell, hanem egy egész csapat, így mindez az eredmény a nyugdíjas szervezetek, segítő intézmények, emberek érdeme is. „Veszprémben úgy tekintünk a közösségre, mint egy családra, egy családon belül pedig a legfőbb összetartó erő a bizalom. Egy város is csak úgy lehet erős, ha bizalomra épít, s ha mindenki megtalálja benne a szerepét – így a nyugdíjasok is. Ők a mi erőforrásaink, amit használva tudjuk építeni a várost” – mondta.

Az ünnepségen nemcsak a polgármester vehetett át elismerést, de a közgyűlés a megyei nyugdíjas szervezetek legaktívabb tagjait is jutalmazta. A rendezvényen a berhidai Búzavirág és Őszi Napfény Népdalkör működött közre.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.