Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C

A valódi értéket jutalmazták: átadták a Cholnoky-díjat

2018. október 19. 4:00
Minden év októberében átadják a Cholnoky-díjat, amit valamely művészeti vagy tudományágban maradandót alkotó művész vehet át.

Az idén Gopcsa Katalin művészettörténésznek ítélték a díjat, elismerve eddigi munkáját és kiemelkedő teljesítményét. A Dubniczay-palotában megrendezett díjátadó ünnepélyen köszöntő beszédet mondott Géczi János József Attila-díjas író, aki elismeréséül elmondta: „léteznek műtárgyak, életművek, események – Veszprémben és az országban egyaránt –, amelyeket azért ismerhetünk, mert Gopcsa Katalin érdeklődött irántuk, és ma már akképpen látjuk és értékeljük ezeket, ahogyan ő látja.”

A díjat Porga Gyula polgármester adta át Gopcsa Katalinnak, kifejezve elismerését és gratulációját.

A díjátadó emelkedettségét fokozta Palásti Máté, aki színvonalas gitárjátékával ajándékozta meg az ünneplő közönséget.

Gopcsa Katalin művészettörténész, muzeológus, szerkesztő az ELTE BTK művészettörténet- francia- magyar szakán 1972-ben vette kézhez diplomáját. Már az egyetem előtt is, 1972- től pedig ismét a veszprémi múzeum művészettörténész munkatársa lett. 1982 és 1985 között a budapesti Fotóművészeti Galéria művészeti vezetője. 1986-tól a Laczkó Dezső Múzeum tudományos főmunkatársa. Nevéhez számos kiállítás és tárlatrendezés fűződik. Szakterülete a XX. századi és kortárs magyar művészet és fotóművészet. Tíz éven át volt a Veszprém televízió Kép a Képben című vizuális folyóiratának főszerkesztője. Iparművészettel, építészettel és várostörténettel is foglalkozik, emellett művészetpedagógiai kiadványokat szerkeszt. Tagja többek között a Művészettörténészek Kállai Ernő körének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének. A SÉD folyóirat egyik alapító szerkesztője, akinek Csikász Imre szobrász, Nagy Sándor képzőművész és Egry József festőművész örökségének helyi és országos szintű fenntartásáért, ápolásáért végzett munkája is kiemelkedő. 2002-ben Laczkó Dezső-díjjal, 2011-ben pedig Gizella- díjjal ismerték el munkásságát. 2018-ban Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése Veszprém város művészettörténeti értékeinek ápolásáért végzett példamutató munkája, valamint kiemelkedő közéleti tevékenysége elismeréseként Gopcsa Katalin részére Cholnoky- díjat adományoz.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.