Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

Medgyaszay István: aki megtervezte a 110 éve épült veszprémi színházat

2018. október 22. 4:00 // Forrás: ecoportmagazin.hu
Medgyaszay István keze nyomát a mai napig magán viseli Veszprém belvárosa – sőt, a Petőfi Színház tervezett rekonstrukciója révén a megyeszékhely egyik ikonikus épülete visszanyeri azt az arculatát, amit az építész annak idején megálmodott neki.

A budapesti építész 1877-ben született Benkó István néven (ezt később azért változtatta meg, hogy életben tartsa anyai nagyanyja férfiágon kihalt családnevét). Szakmáját apjától örökölte, aki kőművesből lett építőmester. Az atya halála után István a Magyar Mérnök és Építész Egylet támogatása révén tudta folytatni tanulmányait az Állami Ipariskola építészeti szakosztályán. Miután 1898-ban leérettségizett, ösztöndíjjal a bécsi Képzőművészeti Akadémia Otto Wagner által vezetett mesteriskoláján folytatta tanulmányait, miközben párhuzamosan a bécsi Műszaki Főiskola magasépítész szakán is tanult. 1902-ben iratkozott át a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol 1904-ben szerzett diplomát.

Az évszámokból kitűnik, hogy a veszprémi színház pályafutásának egyik korai megrendelése volt. Az épület megtervezésére 1907-ben kapott megbízást, és az anyagválasztáskor az akkor úttörő technológiának számító vasbetonhoz nyúlt. Az egy esztendővel később, pontosan 110 éve közadakozásból felépült teátrum Magyarország első vasbeton-szerkezetes színháza volt, amivel Medgyaszay megalapozta szakmai hírnevét.

A terveket kissé leegyszerűsítve a soproni színház egy évvel későbbi átépítésénél is felhasználta – a szintén Petőfi Sándor nevét viselő épület le sem tagadhatná, hogy a veszprémi konstrukció testvére. Az építőipar akkori állapotát egyébként jól jelzi a soproni rekonstrukció üteme: a régi színházépület újratervezésére 1908 áprilisában kérték fel Medgyaszayt, aki májusra a végleges kivitelezési tervekkel is elkészült, az építkezés maga pedig hat hónap alatt lezajlott: karácsonykor már fel is avatták az újjászületett teátrumot.

A következő években bőven akadt munkája Medgyaszaynak. Templomokat, iskolákat, lakóépületeket tervezett, 1912-ben pedig az Operaház rekonstrukciójával is őt bízták meg. Ugyanebben az évben visszatért Veszprémbe is, ahol a ma Laczkó Dezső nevét viselő Veszprém Vármegyei Múzeumot rajzolta meg.

1915-ben frontszolgálatra jelentkezett, és ugyanebben az évben megnősült: feleségül vette Martinovich Gabriellát. A világháborút követően számos lakóházat tervezett, és közben kivette részét a szakmai diskurzusból is: cikkeket publikált, előadásokat tartott az urbanisztika és az építészet különböző témaköreiben. Ismét visszatért régiónkba: ő tervezte az 1930-ban épített balatonalmádi Szent Imre templomot, ami az egyik utolsó munkája volt, mielőtt be kellett zárnia vállalkozását, a gazdasági világválság miatt ugyanis a korábban virágzó építőipar is összeomlott.

A harmincas évek második felében még dolgozott, a második világháborút követő politikai fordulat azonban végleg szűk keretek közé szorította az idős mestert: mivel az előző rendszer elismert alkotója volt, a kommunisták ferde szemmel néztek rá, és csak segédtervezőként kapott munkákat. 1959-ben, 81 évesen hunyt el.

Forrás: Ecoport magazin

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.