2020. május 25. // Orbán névnap

Újdonságokkal is érkezik az V. Bakony Expo

2018. november 5. 11:42
November 9-11 között, hétvégén ismét várja látogatóit az ősz egyik legkedveltebb rendezvénye: idén ötödik alkalommal nyitja meg kapuját a Bakony Expo, bakonyi ízek vására.

A Veszprém Arénában megrendezésre kerülő háromnapos esemény ínycsiklandó helyi ízeivel és változatos kulturális programjaival a város számára már-már elmaradhatatlan részét képezi az ősznek. November 9-én 14-19 óra között, november 10-én 9-19 óra között és november 11-én 9-18 óra között helyi termelők, őstermelők és kézműves csodák alkotói várják a vásári forgatagban az érdeklődőket. Évről évre finom falatokat, ízletes kóstolókat, tánctól hangos színpadot és különleges, egyedi termékeket ígér a hétvége, ám minden alkalommal számíthattunk meglepetésekre, újdonságokra is. Ez idén sem lesz másképp, tudtuk meg Sigmond Esztertől, a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, a rendezvény társszervezőjétől.

Milyen meglepetésekre számíthatnak hétvégén a látogatók?

- Mint minden évben, idén is gazdagodik újdonságokkal a rendezvény, néhányat említenék: szombaton, Nagymama portáján, az Európa Kulturális Fővárosa projekt kapcsán kitekinthetünk a nagyvilágba, megismerve más tájak ízeit. A Pannon Egyetem külföldi, Erasmus program keretében érkezett diákjai mutatják be otthonuk konyháját, egyfajta kóstolót nyújtva országuk hagyományaiból. A programon részt vesz Gulyás Péter kézilabdázó, EKF nagykövet és Iváncsik Gergely kézilabdázó: a két kedvelt játékossal a hétvége folyamán sok más eseményen is találkozhatnak a látogatók. Új különlegesség lesz még az úgynevezett mesterségek bemutatója, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesülettel, ahol nemcsak szemlélőként lehetnek részesei az érdeklődők a programnak, hanem ki is próbálhatják a régi, hagyományos mesterségeket, például: szövés, fonás, bőrművesség, lószőr fonás.

A sok újdonság mellett a régi kedvelt programok is megmaradnak?

- Az eredeti tematika, a hagyományőrző jelleg természetesen megmarad, hiszen az egész program erre épül, és ezt igyekszünk bővíteni, színesíteni évről évre újdonságokkal is. A helyi termékek vására, a Gasztroudvar, a Bakony és Balaton környékének gasztronomiai kincseivel, Nagymama portáján készülő hagyományos ízek, a „disznóságok” névre hallgató, disznóvágás – természetesen maga a disznóvágás nem a helyszínen történik, csak a feldolgozás, az ételek elkészítése - és a népi szokásokat idéző programok, illetve színpadi bemutatók állandó kedvelt elemei a rendezvénynek, amiket a kis újítások és az adott év meglepetései, tematikája tesznek még izgalmasabbá. Az idei év tematikája a csipkebogyó: nagymama portáján lekvár készül, illetve a csipkebogyó különböző konyhai felhasználási módjait mutatja be Kocsis Bálint séf.

Említette a színpadi produkciókat. Milyen programokra készülhetnek a már „jóllakott” érdeklődők?

- A néptánc előadások mellett, bakonyi népviselet bemutató, szombaton a Németh Kyra Smallchestra, vasárnap pedig a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar, majd Kalló Zoltán cigányprímás és zenészei produkcióját nézhetik meg a látogatók. A kisebbeknek hangszerbemutatóval, táncházzal és mesével is készültünk: vasárnap Ilyés Szabó Anna előadásában hallgathatnak székely meséket a gyerekek. Ezenkívül állatsimogató, népi játékok szabadtéri játszóháza, betyár öttusa, látványkovácsolás és pásztorpróba is lesz.

Sigmond Eszter elmondta, hogy a rendezvényre minden évben egyre többen kíváncsiak: a vásár lehetőséget biztosít a helyi termelőknek, hogy közelebb kerüljenek a vásárlókhoz, a látogatók pedig könnyebben beszerezhetik az egyre népszerűsödő hagyományos, természetes alapanyagokból készülő termékeket is. Az előadásokkal, bemutatókkal, szórakoztató programokkal vált teljessé a háromnapos esemény: akár egy egész napot is eltölthetnek felnőttek, gyerekek, családok az expon.

Sulyok Georgina

További cikkek

Cézár asztalától a nyáresti borvacsoráig
Cézár asztalától a nyáresti borvacsoráig
Története a Honfoglalás előtti időre nyúlik vissza, a középkorban nemesek versengtek érte, majd hamvaiból kellett újjáélednie a XX. század elején. A Balatoni borrégió története legalább annyira hullámzó, mint a tó vize.
Hogyan étkezzünk a karantén alatt?
Hogyan étkezzünk a karantén alatt?
A karantén alatt sok kérdés merül fel bennünk a táplálkozásunkkal kapcsolatosan is. Íme pár ezek közül, és az én válaszom rá dietetikus szemszögből:
Kincsestár a nagymama kamrájából: süssünk együtt püspökkenyeret!
Kincsestár a nagymama kamrájából: süssünk együtt püspökkenyeret!
A sütés a maga módján ugyanúgy művészet, mint a festés, így tökéletes módja az eszképizmusnak: miközben a lelkünk megnyugszik, pár hozzávalóból csodás desszerteket készíthetünk. Neubauer Judit, az Emlékek íze bloggerének oldalát böngészve különösen úgy érezzük, hogy sütés közben egy mesés világba repülünk, ezért megkértük, osszon meg velünk is egy receptet.
Veszprémi éttermek a Dining Guide TOP 100-ban
Veszprémi éttermek a Dining Guide TOP 100-ban
A Villa Medici Étterem, a Gusto 13 és az Oliva Étterem került be idén a magyar éttermeket rangsoroló étteremkalauzba.
Veszprém legújabb gasztro-attrakciója: az Oliva Bisztró
Veszprém legújabb gasztro-attrakciója: az Oliva Bisztró
Egy új étterem épült fel – szó szerint – pár nap alatt Veszprém belvárosában. Az Oliva Bisztró nem csak nevében rokona a jól ismert nagytestvérének. A legilletékesebb személy, Mészáros Zoltán az Oliva tulajdonosa avat be a kulisszatitkokba.
2020. május 25. // Orbán névnap