2019. október 23. // Gyöngyi névnap

A közösség saját maga számára hozza létre a kultúrát

2018. november 5. 22:40
EKF
Can Togay filmrendező, forgatókönyvíró, színész, költő, kulturális diplomata, egyetemi tanár, jelenleg - számos munkája mellett - a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázat csapatának aktív tagja. Arról, hogy mégis hogyan került Veszprémbe és térségébe, illetve a pályázatról, magát Can Togayt kérdeztük.

Jelenleg Felsőörsön él. Hogy került a Balaton környékére?

Már nagyon régóta terveztük, hogy leköltözünk Felsőörsre, de mindig közbejött valami. Sok minden késleltette, hogy belevágjunk, egyéb munkák vagy az engedélyeztetési dolgok. Végül sikerült, de most is a potsdami Filmegyetem és Felsőörs között ingázom. Ami engem nagyon vonz, az a Balaton egészen különleges szelleme. A bor, a víz, a nap, a táj, az életmód... Kétségkívül egyedülálló régiója ez az országnak.

Ha azt mondom, Veszprém, mi jut az eszébe? Mit jelent az Ön számára?

Nekem Veszprém egy hely lépésről lépésre történő felfedezése. Eddig a Balaton kapcsán, jóllehet jártam gyakran a városban, Veszprém jobbára kívül esett az látóteremen. Persze számos balatoni ismerősömről tudtam, hogy veszprémi háttérrel rendelkezik, engem végül egy munka kapcsán hívtak a városba. Örülök, hogy az eddig szerzett tapasztalataimmal talán segíthetek. Annak is örülök, hogy egyelőre rokonszenvező kívülállóként tehetem ezt, talán ebből az elfogulatlan alapállásból is születhetnek használható javaslatok.

Hogyan került a pályázati munkába?

Megismerkedtem egy igen dinamikus, tettre kész emberrel, Mészáros Zoltánnal, és egyik beszélgetésünk során az EKF-fel kapcsolatban vetettem fel gondolatokat. Eleinte csak fejezetcímek voltak ezek. Később megkértek, hogy dolgozzam ki egy részüket. Lépésről lépésre kerültem így a csapatba.

Számos nép kultúrájával érintkezett már. Élt Franciaországban, Németországban, Finnországban… Belelát Veszprém kulturális életébe?

Felelőtlenség lenne, ha azt mondanám, hogy igen, hiszen a fesztiválokat leszámítva csak felületesen ismerem a város kulturális életét. De jellemzőnek éltem meg nemrég, amikor az Utas és Holdvilág antikváriumban részt vettem egy barátom könyvbemutatóján, és igen sokan összejöttek abban a kis boltban. A hangulat, amivel ott találkoztam, a kultúra eredeti igényét és erejét jelezte. Egy kisváros kultúrájában különösképpen tetten érhető a személyesség. A közösség saját maga számára hozza létre a kultúrát, létrehozó és fogyasztó nincs olyan nagy távolságban egymástól.

Ami pedig a fiatalokat illeti, ők élettanilag is arra predesztináltak, hogy nagy erővel keressék és létrehozzák a kultúrát. A fiatalságnál nincs dinamikusabb, vagy sikerül megteremtenie a maga távlatos közegét, vagy elindul megkeresni azt. Ez minden hely kihívása, nemcsak Veszprémé, nem csupán Budapesté. Az EKF ebben is lehetősegeket teremthet.

EKF
Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Kiválasztották a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. új EKF arculatát
Kiválasztották a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. új EKF arculatát
Lezárult a pályázat: több neves grafikus munkája közül választotta ki a szakmai zsűri a nyertes pályamunkát.
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Tudom, ez a cím enyhén szólva is hatásvadász. De talán megbocsájtják nekem ebben az esetben, hiszen a veszprémi Design Hét keretében, az EKF-et koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával létrejött Az arc, a medence, két torony és egy rom című szabadtéri kiállítás lényege éppen az, hogy kizökkentsen a megszokott (építészeti) sémákból, beindítsa a fantáziánkat és játékra hívjon.
Az első veszprémi Pecha-Kucha esten jártunk
Az első veszprémi Pecha-Kucha esten jártunk
Csütörtök este az Expresszóban a zenészek helyett az építészek, művészek, grafikusok és igazi kulturális kreatívok vették át a mikrofont, hogy különböző Veszprémhez és a Balaton térségéhez is köthető projekteket mutassanak be. A megszokott kérdés-válasz forma helyett, azonban pörgős képsorok alapján mindössze 7 percben meséltek.
Lépcsőről lépcsőre, de mindig magasabbra
Lépcsőről lépcsőre, de mindig magasabbra
Saját magát kísérletező embernek tartja, miközben magánéletében és a munkában is stabilitásra és nyugalomra törekszik. Egy ezeréves várost menedzsel a XXI. század kihívásai közt közel egy évtizede. Porga Gyulával, a lépcsők városának, Veszprémnek a polgármesterével beszélgettünk.
Debrecen és Győr sem marad ki a magyar EKF évből
Debrecen és Győr sem marad ki a magyar EKF évből
A két város vezetői együttműködési megállapodást írtak alá szombaton Veszprémmel, hogy közös projektek révén Veszprém és a Balaton régió, ezzel együtt Magyarország minél sikeresebben reprezentálhassa magát 2023-ban. A város emellett a 2024-es címbirtokossal, testvérvárosával, Tartuval is együtt fog működni.
2019. október 23. // Gyöngyi névnap