Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyre népszerűbb a síelés a magyarok körében

2018. november 6. 13:40
A legutóbbi felmérések szerint hazánkban nagyságrendileg félmillió ember síel. Többségük rendelkezik olyan anyagi kondíciókkal, hogy a téli szezonban Ausztria, Szlovénia, Franciaország, Szlovákia vagy éppen Olaszország sípályáját fel tudja keresni. A síelés köztudottan a költségesebb sportok közé tartozik. Nem pusztán arról van szó, hogy egy minőségi sífelszerelés bizony több százezer forintba is kerülhet. A pályahasználati díjakhoz és az utazással illetve szállásfoglalással járó költségek ugyancsak jelentős összegeket emésztenek fel. Utóbbiak ellenére egyre több magyar jár síelni, köztük sokan külföldre. Az ő szokásaikra voltunk kíváncsiak.

A magyarok közül sokan „nem kezdik elég korán”

Bár a szakemberek 3-4 éves kor alatt nem ajánlják a síelést, erre a sportágra is igaz, hogy annál jobb, minél hamarabb elsajátítjuk a technikáját. A mozgáskoordináció vonatkozásában a mögöttünk hagyott évek tapasztalatai azt mutatják, hogy sok gyermeknél lerövidül, esetleg el is marad a mászás időszaka, ily módon nehezebben fejlődik a szimmetrikus mozgás készsége. Utóbbi a síeléshez elengedhetetlen mozgásforma. 6-7 éves korban ugyanakkor a síelés jelentősen növeli a gyermek koncentrációs készségét, amit későbbi fejlődése során kamatoztathat. A magyarok közül – a nyugat európai gyakorlattal ellentétben – a legtöbben nem kezdik el elég korán a síelést.

Ausztria az egyik legnépszerűbb célpont a magyarok körében

Ausztria nem véletlenül az egyik legkedveltebb célpontja a síelés hazai szerelmeseinek Az osztrák hegyvonulatok sípályái a legtöbbek számára feledhetetlen élményeket nyújtanak. A helyzet valóban úgy fest, rengeteg érv szól az ausztriai sípályák mellett. Nemcsak arról van szó, hogy Alsó-Ausztia. Karintia, Salzburg, Tirol, Vorarlberg és Stájerország területén rengeteg sípálya illetve szálláslehetőség közül választhatunk, a helyi turizmus tárt karokkal és színvonalas szolgáltatásokkal várja, a snowboardosokat és az extrém sport kedvelőket is. Az itteni sípályák és szálláshelyek közkedveltek egyébiránt nemcsak a családok, de a hazai kisebb–nagyobb csoportok, baráti társaság számára is. A költségek persze itt sem kevesek. A fentebb már részletezett költségeken túl az autónkat fel kell készíteni a téli útviszonyokra, ami szintén nem kis költség. A szálláshelyek – mindenekelőtt a pályaszálláshelyek – Ausztriában sem olcsók, sőt biztosítást is érdemes természetesen kötni. A költségeinket jelentősen megdobhatja az, ha minőségi sífelszereléssel vágunk neki az útnak. Amennyiben drágább síbakancsra, síruhára – esetleg az oakley síszemüveghez hasonló minőségi kiegészítőkre – vágyunk az egyéb felmerülő költségek a magyar átlagkeresethez képest rémisztőnek is tűnhetnek.

Hazai pályán is jót síelhet a magyar!

Hazánkban nagyjából 90 napos a síszezon, de az utóbbi években az is gyakran előfordult, hogy a hazai sípályák csak januárban tudtak kinyitni. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a legtöbb hazai síelő legalább 1-2 napot végig síel, olvasható az eyerim.hu síportálon. Arányaiban ugyanis sokkal olcsóbbak lehetnek így a jegyek, mint azok, amelyek csak egy napra és egy alkalomra szólnak. Itthon nem egy olyan sípálya is akad, ahol többnapos szezonbérletet is vásárolhatunk. Utóbbi előnye mindenekelőtt az, hogy nem vagyunk rákényszerítve a két egymást követő napon történő síelésre. Bérlettel ugyanis az egész idényben igénybe vehetjük a sípályát. A síbérletek árai minimálisan hazánkban is minden esztendőben emelkedtek, igaz nem mindegy, hogy melyik hazai pályát választja az ember. Egy síbérlet árán felül mindig kalkuláljunk az utazás költségeivel.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.