2022. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Európa Kulturális Fővárosa: elkészült a pályázati anyag

2018. november 8. 15:57
EKF
Pénteken adják le Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatának végleges változatát. Az anyagot csütörtökön mutatták be a sajtónak.

- Milyen egyszerűnek tűnik végiglapozni a pályázati kiadványunk lapjait! - kezdte Porga Gyula polgármester, rámutatva: nehéz elképzelni, milyen sok munka van az elkészült anyag mögött. - Az elmúlt három esztendőben sikerült egységet kialakítani a város és a térség intézményeivel, civil szervezeteivel, vállalkozásaival. A feladat, hogy ezt a kialakult bizalmat hosszú távon is fenntartsuk, függetlenül a pályázat eredményétől.

A pályázat azokról a nehézségekről és problémákról szól, amiket kulturális és művészeti eszközökkel kíván megoldani a város. A végleges anyag kialakításába ez idő alatt mind többen csatlakoztak be. Ahogy a polgármester fogalmazott, mindenkinek van egy álma Veszprémről, ezekből az egyéni elképzelésekből állt össze az a nagy kép, amire a pályázati anyag épül.

Veszprém már túl van egy sikeres fordulón az Európa Kulturális Fővárosa versenyben: az első pályázati zárást követően két másik megyeszékhellyel, Győrrel és Debrecennel együtt jutott tovább a második körbe. A pénteki leadási határidőt követően sem zárul le a megmérettetés: decemberben a nemzetközi zsűri városunkba is ellátogat, hogy személyes benyomásokat szerezzenek; a koncepcióról pedig még egy prezentációt is elő kell adnia a veszprémi csapatnak.

- Az összefogás mindig erősebbé teszi a környéket és a közösségeket, ezért is támogattuk mindvégig a régió összefogását célzó kezdeményezést. Veszprémnek kell a régió kulturális központjának lennie, ami jól kiegészíti egymást a Balaton kínálatával - fogalmazott Laposa Zsófia borász, a prezentációs csapat tagja.

Mike Friderika a Hétfa Kutatóintézet képviseletében beszámolt a második pályázati kör nehézségeiről. Az első körben pozitívan fogadott elemeket úgy kellett továbbfejleszteni, hogy azok 2023-ra valóban meg is valósulhassanak. A régiós együttműködésnek olyan kereteket kellett találni, amelyek alkalmasak lehetnek a kulturális együttműködés felépítésére.

Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. ügyvezető igazgatója elhintette: van néhány grandiózus projekt a pályázat keretein belül, de ő inkább az apró kezdeményezésekre hívná fel a figyelmet, amik mosolyt csalnak az arcunkra - mint például a Rozé Rizling Jazz napok idején népszerű épületfestés (a sajtótájékoztatón négy, a RRJ rajzpályázatán díjazott fiatal festett meg látványterveket a húszemeletesre).

Porga Gyula hozzátette: a kezdetektől fogva evidens volt minden szereplő részéről, hogy nem szabad veszni hagyni a programba fektetett energiát, meg kell valósítani azokat az ötleteket, amiket megfogalmaztak, akkor is, ha a pályázat esetleg nem nyerne. A közösségünk összefogása sz eredménytől függetlenül érték.

EKF
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap kiderül, mi lesz az EKF hivatalos söre, de a névadást a veszprémiekre bízzák
Vasárnap lehull a lepel, vagy stílszerűen „tiszta sört öntenek a pohárba” ugyanis kiderül, melyik manufaktúra terméke lesz a jövőben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros hivatalos söre. Az Óváros piacon ezen a napon nem csak a bejelentés történik meg, számos program és a gasztronómiai kínálat is a sörkultúra körül fog forogni.
Egy hétig a táncosoké a főszerep Veszprémben
Egy hétig a táncosoké a főszerep Veszprémben
Hétfőn hivatalosan is megkezdődött A Tánc XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválja.
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Értsük meg: a Balaton sokkal sérülékenyebb annál, hogy önzően használjuk
Értsük meg: a Balaton sokkal sérülékenyebb annál, hogy önzően használjuk
A szakemberek és a tó körül élők, azért felelősséget vállalók körében évek óta folynak beszélgetések a Balaton törékeny ökoszisztémájáról, amelyet ideje lenne figyelembe venni, amikor számolatlanul épülnek a nyaralók a parton, irtják a nádast vagy mesterségesen igyekeznek megnövelni a vízszintet. Az ökológiai kihívásokról szóló párbeszédhez most a VEB2023 EKF is csatlakozott a BALATORIUM nevű összművészeti és edukációs eseménysorozattal.
2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye
2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye
A Balatoni Borok Versenye 2021-ben új fejezethez érkezett: a Balatoni Szövetség megújult formában rendezte meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben. Idén az együttműködés folytatódik, hamarosan újra együtt kóstolhatóak a hat borvidék legjobb borai.