Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C

Pályakezdő publicistákat díjaztak

2018. november 13. 11:30
Harmadik alkalommal adták át a Széki Patka László, egykori veszprémi és dunántúli költő emlékére létrehozott díjat szombaton a Művészetek Házában. Előadó-művészet és vers kategória után ezúttal képzőművészeti témában létrejött írások alkotóit díjazták.

Az emlékállítás mellett a díj tulajdonképpen egy másik célt is szolgál, létrehozói, Fábián Judit, a költő özvegye és a Művészetek Háza Veszprém egyben az éppen hetven éve született és tíz éve elhunyt költő örökségét is tovább viszik ezáltal. Széki Patka László lírai tevékenysége mellett az észak-dunántúli régió tehetségeinek segítésében elévülhetetlen érdemeket szerzett. Versei, az életében követett értékrend, műveltsége, felkészültsége, tájékozottsága, emberi érzékenysége mind-mind indokolták azt, hogy emlékének életben tartására díjat alapítsanak.

A meghívásos pályázat témája minden évben más és más: korábban előadóművészet és vers kategóriában díjaztak fiatalokat, ezúttal pedig pályakezdő publicistákat jutalmaztak. A pályázatra összesen 12 szerző kapott meghívást korábban már megjelent művészeti témájú publikációik alapján, pályázatot végül hatan adtak be. Az ő feladatuk az volt, hogy mutassák be a Művészetek Háza egyik aktuális kiállítását vagy annak részletét közérthető formában.

A Széki Patka-díjat 2018-ban Cserhalmi Luca, az ELTE BTK esztétika szakos hallgatója, a Padányi Bíró Márton gimnázium egykori diákja nyerte el Lakner László kiállításáról szóló publicisztikájával. Szintén erről a kiállításról írt a második helyen végzett Zimonyi Máté, Veszprémben élő bölcsész, ugyancsak az ELTE BTK egykori esztétika szakos hallgatója, valamint a harmadik helyen "befutott" Sós Gergő képzőművész, a III. Béla Gimnázium fiatal művészettörténet tanára. A dobogós helyezéssel a fiatalok mind publikációs lehetőséget kaptak a Vár Ucca Műhely folyóiratban.

A díj: Péter Vladimir Munkácsy-díjas ötvös- és tervezőművész bronz félgömbjének körmetszetén, a krómozott felületen egy csigarajzolat látható. Ez a csigavonalas stilizált rajzolat Széki Patka László medálját idézi, amelyet nagyon gyakran viselt: akik ismerték ugyanúgy jellegzetes ismertetőjegyének tekintették, mint a pipát vagy a nagy karimájú fekete kalapot.

A pályázók között szerepelt még Éltető Erzsébet, Oláh-Bebesi Bori és Simonyi-Lengyel Mira. A zsűri tagjai Fenyvesi Ottó és Péntek Imre József Attila-díjas költők voltak, valamint a Művészetek Háza Veszprém munkatársai, Hegyeshalmi László, Kilián László és Dohnál Szonja.

A szombati díjátadó mellett a résztvevők Széki Patka Lászlóra is megemlékeztek róla készült archív fotók vetítésével. A díjátadón közreműködött Keresztes János, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze, Rábai Zsanett és Nagy Csaba lantművész.

vehir.hu
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.