2021. március 8.
//
Zoltán névnap

Kóborélet, kutyavilág

2008. március 31. 11:47
A minap vetített egy riportfilmet az egyik televízió az ausztriai kóborkutyákról. Közelebbről az egyik állatmenhelyet mutatta be, Burgenlandban. A tartományban a tavalyi évben összesen ötven(!) négylábút fogadtak be, hosszabb-rövivebb időre. Ezek közül 34 ebadta volt azon kutyák száma, akik elszöktek otthonról, de gazdáik értük mentek. A riporter bemutatta a „menhelyet”.
Először is az állat- otthon saját kórházzal rendelkezik, az állatorvos mindig ugrásra kész, saját kutyapszichológus foglalkozik a befogadott jószágok lelkivilágával. Az udvarban hatalmas kutyasétáltató, ahol minden nap kétszer „mozgatják” őket, különböző frappáns akadályokkal megspékelve. A rendszer kitűnően működik, minden tipp-topp.Múlt évi költségvetésük meghaladta az évi 200 ezer eurót. Midehhez párosul az osztályon felüli elhelyezés, 25 négyzetméteres bekerített lakhely, első osztályú konzerv és száraz kutyaeledellel párosítva. A riporter félve tette fel a kérdést: mi történik azokkal a kutyákkal, akik senkinek sem kellenek? A látottak alapján, az edzett állatbarát tévénéző szeme szinte meg sem rebben. -Elképzelni sem tudják, hogy mennyien szeretnének örökbe fogadni mindenfajta kutyát, de az eljárást egy hosszú procedúra előzi meg-érvelt a mosolygós vezető. Először megvizsgáljuk, hogy a személy és a környezete alkalmas-e az állat befogadására. Környezet-tanulmányt folytatunk, megkérdezzük a szomszédokat, hogy bele egyeznek-e az ebtartásba, a leendő gazdi, egyáltalán megérdemli-e, hogy állatot tarthasson, rendelkezik e legalább 25 négyzetméteres kenellel, ami természetesen be van kerítve, az állatot láncon nem tarthatja és végezetül naponta legalább kétszer kell sétáltatnia újdonsült társát. A társ ebben az esetben egyáltalán nem túlzás, hiszen Ausztriában roppant szigorú állatvédelmi törvények vannak hatályban és jaj annak, aki azokat megszegi. (De általában senki sem szegi meg.) Amennyiben a leendő gazdi megfelel az előírásoknak, megtörténhet az örökbefogadás. A kutyust átadják, az összes hivatalos papírral, szükséges oltásokkal, teljesen ingyen. Ezzel nincs vége a procedúrának, az örökbefogadót havonta legalább egy alkalommal rajtaütésszerűen ellenőrzik, ha vétkezik: a kutyát azonnal elveszik.

Ez volt az a pillanat, amikor a távkapcsoló kiesett a kezemből. Mennyi kóbor kutya (is) van hazánkban? Mennyi pénzből vegetálnak a magyarországi állatmenhelyek és milyen körülmények között tengődnek a sintértelepeken, lelkes állatbarátoknak köszönhetően, egy-egy megkínzott eb életben tartása. Pedig minden önkormányzatnak meg kellet alkotnia saját ebtartási rendeletét. Itt valami nagyon nincsen rendben.


Beke G. László

További cikkek

Magyarországra jön Ferenc pápa
Magyarországra jön Ferenc pápa
Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-i záró szentmiséjén - közölte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn.
Meghaladta az egymilliót a beoltottak száma
Meghaladta az egymilliót a beoltottak száma
Meghaladta az egymilliót a koronavírus ellen beoltottak száma Magyarországon -mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.
Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél
Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél
Nemrég 7. századbeli avar kori temetőt tártak fel a 8-as út építkezésénél, legutóbb pedig egy mostanáig ismeretlen II. világháborús lövészárokra bukkantak, amelyben egy szovjet katona földi maradványait is megtalálták.
Gulyás: lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban
Gulyás: lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban
Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-vel.
A koronavírusban elhunytakra emlékeztek a veszprémi Fidelitas tagjai
A koronavírusban elhunytakra emlékeztek a veszprémi Fidelitas tagjai
Március 4-én volt egy éve, hogy hazánkban azonosították az első koronavírusos fertőzöttet. A járvány áldozataira a veszprémi Fidelitas tagjai gyertyagyújtással emlékeztek.