Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Konferencia és kiállítás a Nagy Háború veszprémi árnyékáról

2018. december 1. 2:00
Első Világháborús konferenciának adott otthont pénteken a Városháza Kossuth terme: az Interreg Duna Nemzetközi Program keretében Első Világháborús multikulturális örökségekről, kapcsolatépítésről, turizmusról és örökség megőrzésről hallgathattak előadásokat az érdeklődők.

Az I. világháború egy korszak is, egy olyan világ, amit legtöbben ma már nem értenek, nem éreznek: megismerni a történelemkönyvek szöveges eseményleírásain felül az emlékeket, képet kapni a 100 évvel ezelőtti világról átadandó érték.

Porga Gyula polgármester elmondta, hogy 2013-ban létrehoztak egy Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottságot, hogy a száz évvel ezelőtti eseményekről egy helyi diskurzus indulhasson el. A bizottság kiemelt céljának tekinti, hogy a fiatalokat is megszólítsa, bevonja a világháború örökségével kapcsolatos programokba, hiszen kell, hogy kialakuljon egy kép arról a korról, hogy mi is történt a hátországban és milyen volt a 100 évvel ezelőtti városi élet, miközben a katonák a fronton harcoltak.

Százéves emlékeinkSzázéves emlékeink

- Kiadványokat készítettünk, kiállításokat szerveztünk a témával kapcsolatban és talán mi sem gondoltuk, hogy ennyi szép virág fog kinyílni ebből a magból, gondolatból -fűzte hozzá.

A háborúban természetesen nemcsak Magyarország, hanem Európa minden országa érintett volt, ezáltal európai szintű projektek jöhettek létre: az Interreg Duna Nemzetközi Programhoz csatlakozva, Magyarország is részt vesz az Első Világháborús emlékek megőrzésével kapcsolatos, szlovéniai Szocsa-Völgyi Fejlesztési Központ vezetésével megvalósuló projektben, ami tíz Duna menti ország partnerségére épülve jöhetett létre. A projektben résztvevő országok: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Olaszország.

- Fontosnak gondolom, függetlenül attól, hogy kiléptünk az ország határain, hogy ez a projekt nem áll meg az emlékezésnél, hanem egy nagyon különleges megközelítés is, hiszen egy „logisztikai termékfejlesztés” történik. Vannak Magyarországon, illetve Európában is olyan városok, akik a kulturális örökségükkel gazdálkodni szeretnének: nem állnak meg ott, hogy megóvjuk, megőrizzük, bemutatjuk az emlékeket, hanem ezeket lehetőségként fogják fel, hogy ezzel az örökséggel ésszerűen, előre megfontoltan, megfelelő stratégia mellett „turisztikai terméket” is lehet csinálni – mondta Porga Gyula köszöntőjében.

A polgármester szerint ez az eszme találkozik a veszprémi gondolkodással, akár az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán, akár más projekt tekintetében, ezért hálás, hogy Veszprém is részese lehet a színvonalas kezdeményezésnek.

A konferenciát történelmi séta majd kiállítás követteA konferenciát történelmi séta majd kiállítás követte

A pénteki egész napos program több helyszínen zajlott: a Városházán különböző előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Délután az Első Világháborús emlékhelyek bejárásával, történelmi sétára volt lehetőség Veszprém belvárosában, Rainer Pál történész szakmai vezetésével.

Este a Hangvillában nyílt kiállítás az első világháború helyi emlékeinek bemutatására. Némedi Lajos alpolgármester az ünnepélyes megnyitón elmondta: a centenáriumi megemlékezések többéves folyamatában a Laczkó Dezső Múzeum volt az első, ami 2014-es kiállításával bemutatta a korszakot. Tárlatukban nemcsak a múzeumi gyűjteményben található tárgyakat tették közszemlére, hanem a lakosság segítségét is kérték, hogy a családi emlékek révén méginkább testközelbe hozhassák a Nagy Háborút. Most, a világháború lezárásának századik évfordulóján a kiállítás új helyszínen, a Hangvilla harmadik emeleti folyosóján látható.

A MH Légierő Zenekara világháborús gyászdallal emlékezett az elesettekreA MH Légierő Zenekara világháborús gyászdallal emlékezett az elesettekre

A kiállításmegnyitón a Magyar Honvédség Légierő Zenekara működött közre.

Schöngrundtner Tamás
Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.