2021. szeptember 22.
//
Móric névnap

Színesre rajzolt karácsony ajándékba

2018. december 4. 3:00
Mindenki győztes a veszprémi és Veszprém környéki iskolások rajzpályázatán: az advent jegyében meghirdetett versenyen egyedülálló idősek karácsonyát színesítik ajándék alkotásaikkal a gyerekek.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő és a Lélektér Alapítvány együttműködésével idén negyedik éve kerül fókuszba az összefogás és a jótékonyság a karácsonyt megelőző időszakban. A karácsony a szeretet ünnepe, és ez a szeretet mindenkinek jár: a "Legyen mindenkinek szép a karácsonya" című rajzpályázat célja, hogy a díjazáson felül, az adakozás szellemiségét is átéljék a gyerekek azzal, hogy az egyedülálló időseket ajándékozhatják meg rajzaikkal.

– Számunkra is nagy meglepetés, hogy közel 1000 pályamű érkezett be, 16 iskolából a 3-8. osztályig meghirdetett pályázatra. A verseny sikere a hatalmas összefogásnak köszönhető, ami az intézmények, pedagógusok, igazgatók, tanulók és a szülők közös munkájával jöhetett létre – mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

– A versenyen mindenki győztes, hiszen az elkészült rajzokkal közel ezer ember karácsonyát tudjuk szebbé tenni – emelte ki.

A Facebook szavazás alapján bírálandó pályaműveket végül a résztvevők nagy száma miatt szakmai zsűri vette szemügyre: a 950 rajzból 100 munka készítőjét fogják jutalmazni december 8-án fél háromkor a díjátadón. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, Kádár Tibor festőművész és Csík Richárd festőművész döntése alapján a legjobbnak ítélt 100 pályamű december közepéig megtekinthető a Petőfi Színház előcsarnokában, majd a többi rajzzal együtt a díjazott alkotások is eljutnak egy-egy karácsonyfa alá.

A díjátadón három korcsoportban (3-4. osztály, 5-6. osztály, 7-8. osztály) az egyéni és az osztály kategória első három helyezettje és a különdíjas veheti át nyereményét, illetve minden iskolának nagyobb értékű Decathlon vásárlási utalvánnyal köszönik meg a munkát, amivel a közös cél megvalósulhatott.

Ovádi Péter hozzáfűzte, hogy a 3-8. osztályos tanulóknak meghirdetett versenykiírás ellenére volt olyan lelkes második osztályos csapat, aki pusztán a nemes szándékért örömmel vett részt a munkában, ezért is fontos, hogy mindenki kapjon egy visszaigazolást arról, hogy időt és energiát szánt a rajz elkészítésére, amivel színesebbé, vidámabbá teheti egy idős ember ünnepét: a fiatalok oklevelet kapnak emlékül a kedves cselekedetért.

- A gyerekekben nagyon sok szeretet van, amit ők a rajzokon keresztül fantasztikusan ki tudnak fejezni. Ezzel az ajándékozással egy hidat képzünk két generáció, az idősek és a gyerekek között- mondta Takáts Emese, a Lélektér Alapítvány elnöke.

Takáts Emese szerint annak ellenére, hogy az alapítvány elsősorban fiatalokkal foglalkozik ilyen programokra is szükség van, hiszen ez egy pozitív példa, minta számukra társadalmi felelősségvállalásról, önkéntességről és jótékonyságról.

A nyertes pályamunkák rövid kiállításának otthont adó Petőfi Színház igazgatója, Oberfrank Pál elmondta, hogy a színház számára mindig nagy öröm, ha ilyen „szeretet kezdeményezésekben” segíthet, ami a legjobb szándékkal fordul a társadalom bármely olyan rétegéhez, amely szeretetre vágyik, hiszen advent idején nem is tehetünk nemesebb dolgot annál, hogy gondolunk egymásra.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint

További cikkek

Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet
Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet
Az iszlám nem csupán vallás, hanem politikai berendezkedés is, ami óriási veszélyt jelent Európára, vallja dr. Márfi Gyula, nyugalmazott érsek, aki „Jegyzetek az iszlámról - keresztény szemmel” című új könyvét az Utas és Holdvilág Antikváriumban mutatta be múlt pénteken. Az előadáson szóba került számos olyan példa is, amely bemutatja, hogy a nyugati világ milyen szinten fordult ki önmagából.
Veszprémben lesz 2021 egyik legnagyobb magyar fotós rendezvénye
Veszprémben lesz 2021 egyik legnagyobb magyar fotós rendezvénye
Egy egész hétvégés programmal tér vissza Veszprémbe a Fotósviadal, ahol ezúttal a megszokottól eltérő kihívásokkal szembesülhetnek a résztvevők. A rengeteg izgalmas fotótéma közt olyan helyszíneket is találunk, amelyek a turisták előtt általában rejtve maradnak, de egy jótékonysági árveréssel egybekötött fotókiállítást is megtekinthetünk a Balatont bemutató fotósok legjobb munkáiból a “Samsung - The Frame” projekt digitális fotóművészeti kiállítóterében, Tihanyban.
Sportos-zenés délután a telepen
Sportos-zenés délután a telepen
A Jutasi úti lakótelep több helyszínén színes programokkal várták az érdeklődőket vasárnap.
Testünk a mérték
Testünk a mérték
Eric Kressnig munkáiból nyílt kiállítás szombaton a Csikász Galériában.
Stájer vendégekkel zenélt a Gárdonyi Kamarazenekar
Stájer vendégekkel zenélt a Gárdonyi Kamarazenekar
Közös hangversenyt adott a Landesjugendsinfonieorchester Steiermark és a Gárdonyi Kamarazenekar szombat este a Pannon Egyetem aulájában.