Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
22°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
22°C

Hittel, tisztasággal, békével

2018. december 7. 12:00
A csend sokszor többet mond minden szónál, az ellenséget pedig fegyvertelenül is le lehet győzni, még ha csak erkölcsileg is. Hatvankét évvel ezelőtt, december 6-án így vonultak végig az asszonyok Veszprém utcáin, némán tüntetve az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbe fojtása ellen.

Egyedüli fegyverük csak a hitük volt, hazaszeretetük és méltóságuk, ami ugyan a fennálló hatalmat és az orosz hadsereget nem kergette el azonnal, az utcára vonuló lányok és asszonyok néma forradalma azonban mégis komoly jelzés volt. Azt jelentette: „nem nyugodtunk bele a szabadságharc leverésébe. Továbbra is hisszük, hogy ez a mi hazánk, és amikor eljön az ideje, újra függetlenek leszünk.”

Az asszonyok néma tüntetése 1956. december 4-én indult a fővárosban Péterfy Sándor utcai kórház alagsorában illegálisan nyomdát üzemeltető értelmiségi csoport felhívására, éppen egy hónappal a szovjet tankon bevonulása után. A budapesti felvonulást több vidéki is követte – Veszprémben két nappal később indultak útjukra az asszonyok virágokkal, koszorúkkal, félelmet nem ismerve. Pedig a hatalom mindent elkövetett, hogy megfélemlítse őket: a Tűztoronyból induló tömeget a Horgos utca felől tank követte, melynek vezetője ágyúcsövét egyenesen a nőkre irányította. Az asszonyok azonban ekkor sem torpantak meg: egyikük, az akkor 17 éves, még ma is köztünk lévő Hoffman Lászlóné Kelemen Anna bátran odalépett a tankhoz, s virágcsokrát az ágyú csövébe helyezte.

Ez a szimbolikus mozdulat nagyon sokat elmond a nők természetéről, akik mindig is az élet és a béke fenntartói voltak – osztotta meg gondolatait Máthé Éva, a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesületének (VENŐKE) elnöke, amikor az egyesület tagjai a néma nőtüntetésre emlékezve csütörtökön végigjárták az egykori felvonulás útvonalát, majd a Szabadság téri emléktáblánál koszorúzással emlékeztek meg a Női Helytállás Napján.

Bár kevesen, de szerencsére a hős asszonyok közül még ma is többen köztünk élnek, néhány évvel ezelőtt az egyesület pedig egy 56-os emlékládát is létrehozott, melybe a forradalom túlélőinek feljegyzéseit gyűjtötték össze. Hiszen fontos, hogy az egykori történelmi esemény ne váljék a szürke ünneplések áldozatává, hanem az élő emlékezet része maradjon.

Éppen ezért tesz a VENŐKE is. Bár a mai generációknak a történtek már történelemkönyv szagúnak hathatnak, rendezvényeikkel folyton azon vannak, hogy a még élő elődök átadhassák emlékeiket, hogy a helyi közösségért dolgozva megőrizhessük hagyományainkat – méltatta az egyesület munkáját dr. Strenner Zoltán önkormányzati képviselő a megyei könyvtár Kisfalud termében folytatódó megemlékezésen, hozzátéve: örül, hogy az önkormányzattal partnerek tudnak lenni ebben.

A képviselő szerint azt sem felejthetjük el, hogy a nők valóban ott vannak velünk életünk minden pontján, születésünktől fogva halálunkig, s helytállásuk nélkül mit sem érne a társadalom. Ennek jegyében, az évforduló alkalmából az egyesület és a város elismerő oklevéllel jutalmazta Veszprém példaértékű asszonyait, valamint a város nemzetiségi értékeiért tevékenykedő nőtársait.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása. ma 16:31 Megújult a takácskerti sportpálya Megújult a takácskerti sportpálya Az Európa Kulturális Fővárosa év alatt rengeteg nagyszabású infrastrukturális beruházás történt Veszprémben, de a városrészek fejlődése nem állt meg, és a helyi közösségek töretlen erővel dolgoznak együtt továbbra is. Ahogy a Takácskert eddig elhanyagolt focipályának megújulása is ezt mutatja.   ma 15:56 Vajon kitől idézett a V-Busz? Vajon kitől idézett a V-Busz? „Hidd el, hogy képes vagy rá és félig már véghez is vitted.” Ez a mondat fogadja a V-Busz utazóközönségét a buszok kijelzőjén. Na, de kitől származik az idézet, ami az érettségiző diákoknak szól elsősorban? ma 10:00 Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   tegnap 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.