Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Lélegzetelállító légi show

2009. július 1. 17:37 // Forrás: NSO
A sikeres szerdai szabadedzést követően csütörtökön rendezik Balatonfüreden a Grand Aero Challenge nemzetközi műrepülő showt.

Nézegesse meg a szerdai szabadedzésen, a szentkirályiszabadjai reptéren készült képeinket galériánkban!

A nemzetközi mezőny a megmérettetésen szinkronrepülés, ballonvadászat és freestyle műrepülés teteti próbára magát. Versenyzőként indul az Európa-bajnok ötletgazda, Veres Zoltán is, aki mellett a dél-afrikai Nigel Hopkinsszal, a szlovák Frantísek Pytlíkkal, az olasz Francesco Fornabaioval és a német Peter Steimannal is találkozhatnak az érdeklődők.

A lélegzetelállító mutatványokra mindig kapható Veres Zoltán új MXS műrepülőgépe Magyarországon a Grand Aero Challengen debütál, mellyel a pilóta már megnyerte első versenyét februárban.

- Hihetetlen erő van az új gépemben, és örülök, hogy végre a magyar közönségnek is megmutathatom, mit tud – mondta Veres Zoltán. – A repülő teljesítménye 380 lóerő, és mindössze öt mázsa a súlya. A gép bemutatkozásánál azonban fontosabb a Grand Aero Challenge sikere. Dolgozunk rajta, hogy a Balaton-parti verseny jövőre nemzetközi Grand Prix-sorozat állomása legyen.

Az első füredi légi csata párharcait délelőtt 10 órától láthatja a Tagore-sétány közönsége. A feladat során a két repülőgép egyszerre repül át a füstrakéták jelezte rajtvonalon, majd ugyanazt a programot repülik végig egymás mellett: a gyorsaság számít, de a bírák a gyakorlatok pontos végrehajtását is figyelik.

A csata délben folytatódik, amikor a cél az ellenséges erők „megsemmisítése”. A ballonvadászat során három kísérletet tehet a pilóta, hogy a repülőgép orrára szerelt tűvel kilyukassza a fél méter átmérőjű meteorológiai léggömböt. A feladatot nehezíti, hogy csakis a ballon alól, maximum 20 fokos szögben – mintegy a vízfelületről felfelé – süvítő repülő vadászhatja le a ballonokat, amikor azok 200 méteres magasságba érkeznek.

A párharc és a vadászat után békésebb műfajban bizonyíthatnak a pilóták. A 14 órakor kezdődő freestyle verseny zenére komponált műrepülő-bemutató, amely a parton is hallható akkordok dallamára szórakoztatja a füredi sétány közönségét. A légi viadal a Kékszalag-fesztivál felvezető eseménye, a belépés ingyenes.

A légi viadal a Kékszalag-fesztivál felvezető eseménye, a belépés ingyenes.

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.