2022. július 3.
//
Kornél névnap

A szeretet lángja lobogjon mindenkor

Ég már a második gyertya is a város adventi koszorúján, melyet Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Nagy Károly apát kanonok és Oberfrank Pál színművész együtt gyújtott meg.

Márai Sándor szerint aligha akad olyan érzés, mely forróbban és sejtelmesebben dobogtatná meg az emberi szívet, mint az ünnep és a várakozás izgalma. Persze ünneptől és személytől függően a reakciók mind-mind másak, de vajon a karácsony miért kivétel? – tette fel a kérdést Ovádi Péter. Mert legyünk idősek vagy fiatalok, különböző hivatást végzők, a karácsonyfa fényei mellett nem tudunk úgy elmenni, hogy ne mosolyodnánk el, óhatatlanul is számoljuk az adventi naptár ablakainak számait, és az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása mindig felér egy kisebb ünneppel.

„Sokat gondolkodtam ezen, legfőképpen családom és gyermekeim körében. Hogy bár én vagyok az édesapjuk, és igyekszem felelősségteljesen nevelni őket, ilyenkor mégis ugyanazok a gyermeki érzések kavarognak bennem, mint bennük. Sokféle értelmet kerestem erre, de egyetemes választ nem tudtam megfogalmazni. Aztán rádöbbentem, elég csak körbetekintenem hozzá otthonomban, Veszprémben: ez az az időszak, amikor a szeretet szinte kézzel fogható, belélegezhető az utcán, láthatóvá válik a gesztusokban” – fogalmazott a képviselő.

És milyen jó ezt megtapasztalni! Milyen jó lenne pedig ezt egész évben átélni! Évről évre megfogadjuk, hogy ezt az érzést, ezt a lelki megnyugvást az ünnepek után is megőrizzük, de a mindennapok olykor elűzik azt tőlünk. Szerencsések vagyunk azonban, hogy a karácsony minden esztendőben eljön, nekünk pedig csak annyi a feladatunk, hogy emlékezetünkbe véssük az elmúlt és a jövendő adventek ízét is.

Az advent ugyanis olyan, mint egy gyurma – vélekedett Nagy Károly apát kanonok: szinte átjár és átalakít bennünket karácsonyra, hogy igazán jó emberek legyünk. A szeretet időszaka ez, és ezt a szeretetet tovább kell vinnünk a hétköznapokban is.

Erre int a dátum, december 8-a, a szeplőtelen fogantatás, Szűz Mária ünnepe is – nem véletlen, hogy Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója is Harsányi Lajos Vers az égi asszonyhoz, illetve Rónay György Mária éneke című költeményével köszöntötte a jelenlévőket. Nem seperhetjük le az istent és nem dönthetjük le a keresztet, mert az mindennél nagyobb erőmű: annak a jelképe, hogy Krisztus az életét áldozta értünk – mondta az apát. Ennek a momentumnak pedig első stációja Mária fogantatása és az advent, amelynek üzenetét pásztortűzként kell őriznünk.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Vámoson találkoztak a vámosiak
Vámoson találkoztak a vámosiak
Nemesvámoson tartották szombaton a Vámos Települések Nemzetközi Találkozóját. A 19 anyaországi és határáron túli magyar települést történelmük és nevük kapcsolt össze a földrajzi távolságokat átívelve is.
Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Amit a városvezetés néhány éve eltervezett a közösségi közlekedés megreformálásában, az mostanra érett be végérvényesen, amikor a héten megérkezett és forgalomba állt a V-Busz kötelékében az 5 darab új, tisztán elektromos meghajtással közlekedő autóbusz. Az új buszok nem csak környezetkímélőek, hanem számos technikai újítással is felszerelték őket, töltőállomásukat pedig a Haszkovó-buszfordulóban alakították ki.
Megnyitották a Füredi úti felüljárót
Megnyitották a Füredi úti felüljárót
Megnyitották a forgalom számára az elkészült Füredi úti felüljárót, így ismét két irányból lehet közlekedni a Balaton irányába Veszprémből. A 8-as út déli elkerülőjének fejlesztése során zajvédő falakat is építettek az útszakasz teljes hosszában, véglegesen pedig 2022 decemberében fejezik be a munkákat.
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Az egyetemen keresi jövőbeli mérnökeit a Thyssenkrupp
Veszprémben, a Pannon Egyetemen nyitott fejlesztőirodát a cég.
50 éve Krisztus szolgálatában
50 éve Krisztus szolgálatában
Vasárnap a Szent Margit templomban mutatta be Nagy Károly atya aranymiséjét papi felszentelésének 50. évfordulója alkalmából.