Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém megyei önkéntesek vehették át pályázaton nyert eszközeiket

2018. december 8. 4:00 // Forrás: Katasztrófavédelem
A központi költségvetésben 2018-ban hétszázmillió forint állt rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. Ebből a Veszprém megyei szervezetek összesen majdnem harminchárom millió forint értékben nyertek el pénzbeli és természetbeni támogatást.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épületében december 5-én, szerdán vehették át a szakmai és együttműködő szervezetek vezetői és képviselői a pályázaton elnyert eszközöket és felszereléseket.

Az idén országosan a tavalyinál százmillióval több támogatást kaptak az önkéntesek, hatszázmillióra a tűzoltó egyesületek, százra pedig a mentőszervezetek pályázhattak – állt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által összeállított közleményben. Ebben az évben először az önkormányzati tűzoltóságok számára is megnyílt a pályázat lehetősége, összesen kétszázhuszonöt millió forintra nyújthattak be igényt. A felszerelések között a tűzoltói beavatkozás alapeszközei, egyéni védőeszközök, szakfelszerelések mellett az EDR-rádiók is találhatóak. Több szervezet a különféle gépek, berendezések kezeléséhez szükséges képzésre, pályaalkalmassági vizsgákra, illetve műszaki, informatikai fejlesztésre is nyert támogatást.

Magyarország mentő tűzvédelme az önkéntesek nélkül nem lenne teljes, a beavatkozásoknál rájuk éppen annyira szükség van, mint a hivatásos erőkre. Veszprém megyében ebben az évben eddig 1783 tűzesethez és műszaki mentéshez vonultak a katasztrófavédelem szakemberei. A káresemények felszámolásának majdnem negyedében vettek részt önkéntes szervezetek - mondta el az átadási ceremónián Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató.

Munkájuk támogatására, hatékonyságuk növelésének elősegítésére idén két pályázati kiírással nyújtott segítséget az országos szervezet. 2018-ban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) és a Magyar Tűzoltó Szövetség közösen kiírt pályázatán az önkéntes tűzoltó egyesületek nyerhettek el tűzoltási- és műszaki mentési tevékenységhez kapcsolódó eszközök fejlesztésére vonatkozóan támogatást. A BM OKF másik pályázata pedig az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes mentőszervezetek munkáját kívánta elnyerhető forrásokkal támogatni.

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületeknek és mentőcsapatoknak, valamint a megyei önkormányzati tűzoltóságoknak Dányi Béla megyei igazgató adta át a támogatásként kapott eszközöket.

A tegnapi rendezvényen Veszprém megye tizenöt önkéntes tűzoltó egyesülete, három önkormányzati tűzoltósága és egy mentőszervezete vehette át a pályázaton elnyert felszereléseket.

A rendezvény zárásaként a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője további sikeres együttműködést kért az önkéntesektől, és tevékenységükhöz sok sikert kívánt.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.