2019. november 19. // Erzsébet névnap

Péntektől lehet új helyi járatos bérleteket venni

2018. december 20. 4:00
Alig több mint egy hét múlva a V-Busz Kft. átveszi a helyi járatos közlekedést az ÉNYKK-tól. Összegyűjtöttünk néhány fontos információt az indulással kapcsolatban.

Hol és mennyiért lehet jegyet/bérletet venni?

Ebben nem kell nagy változásra számítani. Azt az előkészítés során többször is hangsúlyozták a társaság képviselői, hogy nem kell drágulástól tartani, a jegyeket és bérleteket ugyanolyan áron lehet beszerezni, mint eddig.

Az is elhangzott már az októberi lakossági fórumokon is, hogy az értékesítőhelyek száma sem szűkül: a buszpályaudvaron ugyanúgy meg lehet vásárolni mindent, ahogy eddig, és a viszonteladók többségénél is az eddigiekhez hasonlóan meg lehet majd találni az eddig megszokott jegyeket, bérleteket. Újdonság, hogy a V-Busz saját pénztárt nyit a Polgármesteri Hivatalban (Óváros tér 9.), a nagyobb munkáltatókkal megegyezve a munkahelyekre is kitelepülnek, illetve több jegyautomatát is elhelyeznek a belváros forgalmasabb pontjain.

A jegyértékesítést december 21-én kezdi meg a társaság.

Meddig érvényes a decemberi bérlet? És a januári?

Ahogy eddig mindig, a decemberi havi bérlet ezúttal is a következő hónap 5-éig érvényes. Jövőre azonban változás következik: januártól már nem havi, hanem 30 napos bérleteket lehet vásárolni. Az ár változatlan marad, a bérlet érvényessége viszont a kiválasztott naptól indul. Például: január 5. szombatra esik, ha önnek nincs szüksége a hétvégén bérletre, megvásárolhatja hétfői kezdéssel, így a szelvénye január 7-től február 6-ig lesz érvényes. Jó hír a bérleteseknek, hogy a szolgáltató-váltás miatt nem kell új bérletigazolványt készíttetni, a bérletekhez bármilyen fényképes igazolvány (személyi, jogosítvány, útlevél) azonosítószámát lehet használni.

Milyen újfajta jegy- és bérlettípusok lesznek?

A 990 forintos napijegy mellé bevezetik a családi napijegyet is, a 3000 forintos szelvénnyel legfeljebb 5 együtt utazó (pl. 2 felnőtt és 3 gyermek) használhatja egész nap a V-Busz járatait. Fontos kiemelni, hogy mindkét jegy érvényességi ideje a következő napon hajnali 2 óráig szól, ezzel az éjszakai járatokat is igénybe lehet venni velük.

Aki több napra érkezik Veszprémbe, például itt tölti a nyaralását, az hetijegyet is válthat 2750 forintért, ami – a 30 napos bérlethez hasonlóan – nem hétfőtől vasárnapig, hanem a megjelölt kezdőnaptól hét napon át (például szerdától keddig) érvényes.

Szintén újdonság a szemeszter bérlet, ami 10 ezer forintba kerül, és 5 hónapig (vagyis egy iskolai féléven keresztül) érvényes február-június vagy szeptember-január között. A bérlettípust felsőoktatásban, nappali tagozatokon tanulók vásárolhatják meg, de nemcsak a veszprémi intézmények hallgatói. Vagyis aki más városban jár főiskolára, egyetemre, de a hétvégéket itthon tölti és ilyenkor sokat utazik helyi járattal, neki is érdemes lehet beruháznia erre.

Hol találom meg a menetrendet?

A www.vbusz.hu oldalon, illetve napokon belül elérhető az androidos alkalmazás (az ios verzió valamivel később várható), amiben nemcsak az egyes járatok útvonalát, menetrendjét lehet majd megtalálni: ha megadjuk, honnan hova szeretnénk eljutni, a program kiszámolja a leggyorsabb útvonalat, és jelzi, hogy mikor, hol érdemes átszállni, ha ez szükséges.

vehir.hu

További cikkek

Rollertöltőkről és új szakképzőhelyről dönt majd a Közgyűlés
Rollertöltőkről és új szakképzőhelyről dönt majd a Közgyűlés
A bizottságok munkájáról adott tájékoztatást péntek délután Hegedűs Barbara alpolgármester.
Új buszokat szerzett be a Volánbusz
Új buszokat szerzett be a Volánbusz
Összesen 352 új autóbusz megrendeléséről szóló megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft – az új járművek közül Veszprém megyébe is kerülnek példányok.
Elstartolt az észak-balatoni vasútvonal villamosítása
Elstartolt az észak-balatoni vasútvonal villamosítása
2021-től az ország egyik legszebb vasútvonalán is villanyvonatok váltják fel a dízelvonatokat
Servo Movement: felvillanyoznák a jövőt
Servo Movement: felvillanyoznák a jövőt
A klímaváltozás itt van a nyakunkon és gyökeresen fogja átalakítani az életünket – ezt ma már nem kell bizonygatni. Ahogy azt sem, hogy a hagyományos, dugókba torkolló, parkolóhelyért versengő autós közlekedés mennyire idegölővé és fullasztóvá teszi a városi életet. A problémát mindenki látja, a megoldást kevesen. A Servo Movement csapata utóbbi kategóriába tartozik, a könnyű elektromos közlekedés meghonosítását szolgáló fejlesztéseikkel pedig jó eséllyel radikálisan írhatják át a városi mobilitásról alkotott elképzeléseinket.
Hogyan közlekedhetünk az ünnepek alatt?
Hogyan közlekedhetünk az ünnepek alatt?
A Volánbusz és a MÁV menetrendje is eltér a megszokottól az ünnepek alatt.
2019. november 19. // Erzsébet névnap