2019. november 14. // Aliz névnap

Két hétig ingyenes lesz az új helyi járatos közlekedés

2018. december 21. 16:45
2019. január 1-jével érvénybe lép a közösségi közlekedés új rendje Veszprémben, az átállást megkönnyítendő január 13-ig pedig ingyenessé teszi a helyi járatok használatát a V-busz Kft.

A fennmaradó kérdésekre Porga Gyula polgármester és Mihálszky Gábor, a V-busz Kft. jelenlegi ügyvezetője adott választ pénteken, amikor aláírásukkal hivatalosan is rögzítették a közszolgálati szerződést.

A polgármester emlékeztetett: 2018 egyik legnagyobb kihívása volt az új közösségi közlekedés struktúrájának előkészítése, miután a városvezetés úgy döntött, saját kezébe veszi az ügyet. Porga szerint történelmi pillanathoz érkeztünk ezzel: „a város és a Volán, illetve jogutódja között mindig megvolt a kapocs, az idő azonban meghaladta a korábbi rendszert, így célszerű volt váltani.”

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, januártól ezzel nemcsak a menetrend változik, de a régi Ikarusoknak is búcsút mond a cég: a kb. augusztus végéig tartó átmeneti időszakban még használt, de maximum nyolcéves buszok futnak, amelyek mindegyikén lesznek alacsony padlós ajtók, légkondicionáló és utastájékoztató rendszer, majd ezt követően vadonatúj flotta áll csatarendbe.

Mivel nemcsak a buszállomány kicserélése kíván némi időt, de valószínűleg az új rendszerre való átállást is meg kell szokniuk az utasoknak, ezért január 1. és 13. között a cég mindenki számára ingyenessé teszi a közösségi közlekedést, az első jegyeket és bérleteket tehát elég csak január-14-én érvényesíteni.

Ilyenek lesznek az új jegyek és bérletekIlyenek lesznek az új jegyek és bérletek

Az első járat egyébként még ebben az évben elindul útjára: 2018. december 31-én 22 órát követően egy éjszakai járattal kezdi meg működését a V-busz Kft., így aki szeretné, már a szilveszteri bulikról is haza tudnak utazni, szintén ingyen.

Mihálszky Gábor úgy fogalmazott, remélik, az ingyenes időszak alatt minél többen próbálják ki az új helyi járatokat és állnak át a közösségi közlekedés használatára. Ugyanakkor, hogy a megnövekedett utasforgalom mellett se lépjenek fel problémák, erre az időszakra a cég nagyjából 10 régi buszt is kölcsönkér az ÉNYKK-tól, amelyek párhuzamosan mennek majd az új, bíbor színű járművekkel, különlegesebb események alkalmával pedig felújított nosztalgiajáratokat is üzemeltetnek majd a későbbiekben.

Pénteken megkötötték a szerződéstPénteken megkötötték a szerződést

Ami a menetrendet illeti, azt több módon is elérhetjük. Egyrészt január elsejéig minden megállóban elhelyezik az új táblákat, amelyek már az adott helyszínre vonatkozóan mutatják a járatok pontos érkezését és indulását (tehát búcsút inthetünk a zsebszámológépnek), valamint egy QR kódot is tartalmaznak, melyre ráirányítva a telefonunkat a V-busz oldalán találjuk magunkat, ahol ugyancsak megtalálható az összes információ. Másrészt az oldalra kattintva vagy kifejezetten az utas.vbusz.hu webcímet felkeresve egy utazástervezőt is találunk, ahova beírva megadhatjuk, honnan hova szeretnénk eljutni, a program pedig kiszámolja nekünk a leggyorsabb útvonalat. Utóbbi mobilapplikációként, Androidos verzióban az év végétől már ingyenesen letölthető lesz, míg az ios verzió előreláthatóan márciusban érkezik.

Jövő évtől ilyen bíbor színű buszok színesítik majd az utakatJövő évtől ilyen bíbor színű buszok színesítik majd az utakat

Annak sem kell aggódnia, akinek nincs okostelefonja vagy kevésbé barátja a számítógépeknek. Bár a teljes menetkönyv 512 oldalra rúgna, aki szeretné, a V-busz városházán található ügyfélszolgálatán ingyenesen kikérheti egy egyszerűsített változatot, illetve azoknak a vonalaknak és megállóknak a menetrendjét, amelyet személy szerint használni fog.

Belülről is jóval barátságosabb leszBelülről is jóval barátságosabb lesz

Mihálszky Gábor elmondása szerint igyekeztek úgy kialakítani a rendszert, hogy az minél hatékonyabb legyen – így például egyes járatokat és megállókat megszüntetnek, a déli iparterületek felé viszont sokkal gyakrabban indítanak járatokat, és ide vezetik át az 1-es buszt is –,a továbbiakban pedig folyamatosan monitorozni fogják és ha kell, azonnal finomhangolják, ezen felül a két ünnep között minden postaládába eljuttatják a legfontosabb információkat tartalmazó szórólapokat.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Új buszokat szerzett be a Volánbusz
Új buszokat szerzett be a Volánbusz
Összesen 352 új autóbusz megrendeléséről szóló megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft – az új járművek közül Veszprém megyébe is kerülnek példányok.
Elstartolt az észak-balatoni vasútvonal villamosítása
Elstartolt az észak-balatoni vasútvonal villamosítása
2021-től az ország egyik legszebb vasútvonalán is villanyvonatok váltják fel a dízelvonatokat
Servo Movement: felvillanyoznák a jövőt
Servo Movement: felvillanyoznák a jövőt
A klímaváltozás itt van a nyakunkon és gyökeresen fogja átalakítani az életünket – ezt ma már nem kell bizonygatni. Ahogy azt sem, hogy a hagyományos, dugókba torkolló, parkolóhelyért versengő autós közlekedés mennyire idegölővé és fullasztóvá teszi a városi életet. A problémát mindenki látja, a megoldást kevesen. A Servo Movement csapata utóbbi kategóriába tartozik, a könnyű elektromos közlekedés meghonosítását szolgáló fejlesztéseikkel pedig jó eséllyel radikálisan írhatják át a városi mobilitásról alkotott elképzeléseinket.
Hogyan közlekedhetünk az ünnepek alatt?
Hogyan közlekedhetünk az ünnepek alatt?
A Volánbusz és a MÁV menetrendje is eltér a megszokottól az ünnepek alatt.
Az ünnepek miatt változik a helyközi buszmenetrend
Az ünnepek miatt változik a helyközi buszmenetrend
Az október 23-i és a november 1-jei ünnepnapokon, valamint az őszi szünet ideje alatt változik a Volánbusz járatok közlekedési rendje - tájékoztatott a társaság.
2019. november 14. // Aliz névnap