Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

Gyors, lassú… lassú, gyors… lassú, lassú….

2018. december 23. 4:00
Meg kell találnunk a saját ritmusunkat, hullámunkat, mert akkor szebben, jobban élhetjük az életünket. Még ebben a rohanó világban is.

Pörgünk. Rohanunk. Nyomjuk ezerrel. Nincs időnk. Mindenki számára ismerős mondatok. Naponta halljuk. Naponta használjuk. Felgyorsult a világunk. Ez nem csak egy érzet, ez tudományos tény. A Föld rezgése is gyorsabbá vált az utóbbi esztendőkben. Minden felpörgött az életünkben. Gyorsabban növünk fel, gyorsabban válunk, gyorsabban élünk. Gyorsétkezdékben eszünk, vagy az utcán, autóban. Az idő pénz, és lassan a legnagyobb értékké válik, mert kevés már számunkra a nap 24 órája. Hiszen teljesítenünk kell a munkahelyen, amiből valakinek akár kettő vagy éppen három is jutott. Otthon apának, férjnek, szeretőnek kell lennünk. De jó lenne néha elugrani egyet sportolni, kikapcsolódni, hogy bírjuk ezt a fékezhetetlen és napról-napra gyorsuló iramot.

Mi lehet a vége? Meddig bírhatjuk ezt? Egy ideig biztos. Aztán idővel jönnek a problémák mentálisan és fizikailag egyaránt. Elkopunk, megfáradunk, kiakadunk. Egy kis tuning: kis pihenés, sok gyógyszer, vitamin. Aztán, ha ez sem segít, jöhetnek az erősebb „segítők”: alkohol, drog… Aztán a beomlás, kiégés. Lehet ezzel is élni, sokan így tesznek. Egyes felmérések szerint az unió lakosságának több mint a fele kisebb-nagyobb mértékű mentális problémával küzd.

De így kevésbé vagy egyáltalán nem lehetünk boldogok. Pedig az életnek ez a legnagyobb feladata. Meg kel találnunk a saját, számunkra megfelelő ritmusát. Ehhez lassulni kell. Sokan azt gondolják, ebben a világban ez lehetetlen. Pedig van megoldás. A gyorsítás mellé egy kis lassulást kell beiktatni. Egyre többször, egyre hosszabb ideig.

Reggel csendben, nyugalomban lenni. Egy tea, kávé mellett bámulni, csak úgy ki magunkból. Légző gyakorlatokkal színesíteni a napunkat. Tudatosan enni, keveset. Mozogni. Meditálni. Jól aludni. Sétálni a természetben, parkokban – legalább 20 percet egy nap.

Tudom, leírni könnyű. De megvalósítani sem nehéz. Tudatosság, figyelem kell hozzá. Törekedni kell arra, hogy jól érezzük magunkat, hogy szépnek lássuk a világunkat, magunkat.

Lassulni kell. Nem veszítünk semmit, sőt nyerünk vele.

Pethő Imre
további cikkek
Együtt élés, külön alvás? életmód Együtt élés, külön alvás? Ha egy pár külön ágyban, ne adj isten külön szobában hajtja álomra a fejét, legtöbbször már temetjük is a kapcsolatot. Ez a szokás azonban jobb minőségű alváshoz segíthet minket, ami pozitívan hathat a kapcsolatra is.  2024. április 28. 22:24 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.