Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elkezdtünk figyelni a bolygóra?

2018. december 26. 10:19 // Forrás: Ecoport magazin
Évtizedek óta mondják, kutatások bizonyítják, hogy baj van: ha nem figyelünk jobban a műanyagok felhasználására, belefulladunk a plasztikba. Jó hír, hogy az elmúlt években egyre trendibb zölden élni és egyre többen döbbennek rá: kis lépésekkel mindenki tehet a közösségekért, a környezetért és a bolygóért.

Percenként egymillió műanyag palackot vásárolunk világszerte. Az óceán felületének minden egyes négyzetkilométerére nagyjából 13.000 darab műanyag jut, amelyet az óceáni áramlatok sodornak szét minden égtáj felé. Évente több mint 400 millió tonna műanyagot gyártunk a világon, aminek aztán a 80%-a a természetben végzi. Az Orb Media tucatnyi nemzet vízmintáit vizsgáló kutatása szerint a vizek több mint 83%-ában találtak műanyag mikroszálas szennyeződéseket. Megszülettek az első, kizárólag műanyaggal táplálkozó állatokról szóló tanulmányok. Ha így folytatjuk, a becslések szerint 2025-re megtriplázódhat az óceáni műanyag-szennyeződések száma. Ez csak néhány riasztó adat a 21. századi ember életéről.

Az utóbbi években egyre többen kongatják a vészharangot a műanyagok felhasználása ellen – cégek, gyárak, találmányok és projektek szólítanak fel a közös jóra: csökkentsük a műanyagok felhasználását. Úgy tűnik, a kampányok sikeresek és nem csak szavak és ideák szintjén kezdünk figyelni a bolygóra. Egymást érik a jobbnál jobb ötletek, miként csökkenthetnénk a környezet terhelését:

Az ehető szívószál
Egy debreceni vállalkozó idén találta fel az ehető szívószálat. A gabonafélékből és cukrokból készülő szívószál előnye, hogy míg a hagyományos műanyag szívószál 500 év alatt bomlik le, ez szinte a kidobás után azonnal, de akár el is rágható.

Bögretúr
Veszprémben is hódít a Csalán Egyesület és Túrajó közös programja, mely az eldobható műanyagok ellen indít hadjáratot: a használaton kívüli bögrénket leadhatjuk és használhatjuk a kijelölt vendéglátóhelyeken.

Boltok műanyag nélkül
2018-ban Vancouverben megnyílt a jövő ideális élelmiszer áruháza, ahol kizárólag csomagolóanyag nélküli dolgokat árusítanak. Bár az ország legelső csomagolásmentes boltja Budaörsön bezárt, a budapesti Bem József téren hasonló nyílt nemrég: A NE PAZAROLJ – ZERO WASTE SHOP AND CAFE-BAN a tejet és a tisztítószert is kimérve vihetjük haza saját edényeinkben.

Plastic Free July
A nemzetközi mozgalom arra buzdít, hogy az egyhónapos kihívás alatt igyekezzünk minél inkább műanyag mentesebb életet élni – ennyi idő elég is ahhoz, hogy az új szokás aztán hosszú távon beépüljön a mindennapjainkba.

Bambusznyelű fogkefe
A műanyag évszázadok alatt bomlik le. A környezetbarát alapanyagú fogkefe nem csak ötletes és alapos, de használat után 96%-ban komposztálható.

A valódi megoldástól még messze vagyunk: igazán akkor tudunk hatékonyak lenni, ha magát a termelést és a fogyasztást vesszük vissza. Azonban mindenképp pozitív, hogy az első bíztató lépéseket egyre bátrabban tesszük meg. Ha kicsiben is, de jó motivációval, tudatosabban mindenki képes tenni a környezetéért, amellyel nemcsak magának, de a jövő generációinak is jót tesz. Csináljuk ezt jól!

Fotó: Pixabay

A cikk eredetileg a Vehir.hu-t is kiadó Bakony-Balaton Média Kft. egy másik lapjában, az Ecoport magazin 2018 decemberi számában jelent meg.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.